Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no nic na to nie poradze...takie zycie...
mam nadzieje, ze jeszcze przez pare lat bede mogl robic na slajdach bo na cyfre i szkla takiej jakosci nie bedzie mnie stac bardzo dlugo albo nigdy...
Wiem, załuję. Ja się wkurzyłem nie wtedy gdy jakiś pacan w centralnym labie czegośtam na Dolny Śląsk wywołał mi Provię w C-41...
dadan.mafak, nie wiem na co narzekasz..........
ja byłbym w siódmym niebie mając taki sprzęt jak ty - rtsII i te szkiełka...
mnie na coś takiego nie stać...
ale , na twoim miejscu myślałbym nad rtsIII...
ale ja na nic nie narzekam
to, ze np. w chinach sa problemy z velvia to nie bardzo mnie dotyczy...
RTS III nie chce bo jest za wielki, za ciezki i za bardzo naladowany elektronika...ewentualnie ST zamiast drugiego RTS II
@RB - dlatego ja wywoluje sam, nigdy mi nie skopali ale zawsze jakies niechlujstwo bylo, i to wszedzie - Polska, Dania, Niemcy. Lab to lab. Jak sam wywolam to ani paluchow, ani zaciekow, ani nie pogniecione i na dodatek bardziej nasycone kolory sa.
to, ze np. w chinach sa problemy z velvia to nie bardzo mnie dotyczy...
To jest o temat wymazonych wycieczkach. A ja jakoś lubię Daleki Wschód i Indochiny
W 2001 mozna było tam kupic Provię bez większego kłopotu. W 2006 już nie...
dadan.mafak napisał/a:
@RB - dlatego ja wywoluje sam
Z Cz-B dawałem radę, ale samodzielne wywołaywanie slajdów mnie przerosło
Zestaw ktory jest ze mna zawsze:
(…) Voigtlander Ultron Aspherical 35/1.7
(…) do pierwszego zestawu dokupuje Voigtlandera 35/1.9
Czemu chcesz zamienić jedno 35 mm na inne o podobnej (i do tego nieco mniejszej) światłosile? Nie znam się zupełnie na takich starszych szkłach, dlatego mnie to zainteresowało. Ten f/1.9 jest po prostu lepszy optycznie czy znacząco mniejszy?
To jest o temat wymazonych wycieczkach. A ja jakoś lubię Daleki Wschód i Indochiny
ja rowniez chociaz nigdy tam nie bylem - ale gdybym jechal to bym zabral filmy ze soba
[ Dodano: Pią 20 Mar, 2009 13:35 ]
komor napisał/a:
Czemu chcesz zamienić jedno 35 mm na inne o podobnej (i do tego nieco mniejszej) światłosile? Nie znam się zupełnie na takich starszych szkłach, dlatego mnie to zainteresowało.
pomylilem sie, chce dokupic 28/1.9
szkla nie sa starsze, sa wspolczesne, tyle, ze manualne. mozna je uzywac np z Leica M8 czy Epsonem RD1, to ten sam bagnet, Leica M
Czemu chcesz w „lekkim” zestawie targać zarówno 35 jak i 28 mm? Czy wymieniasz jedno na drugie?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Mar, 2009
dadan.mafak napisał/a:
ale ja na nic nie narzekam
to był żart....
dziwne było by gdybyś narzekał posiadając taką szkalrnię i takie body...
może jestem stronniczy, ale contax/yashica to moje wspomnienie z lat młodzieńczych i dodatkowo stan posiadania do dzisiaj - choć bardziek kolekcjonersko
od czasu do czasu dokupie sobie tylko jakieś szkiełko systemowe...
Czemu chcesz w „lekkim” zestawie targać zarówno 35 jak i 28 mm?
no miedzy 35 a 28 jest dosc spora roznica, chce miec oba. a sa na tyle malutkie i lekkie ze zestaw nie ucierpi na tym gabarytowo ani wagowo. Calosc miesci mi sie w futerale na lustrzanke z sredniej wielkosci zoomem - body, 3 szkla, swiatlomierz i pare filmow. i czwarte szklo tez sie zmiesci
Witam po raz pierwszy na tym forum Ciekawy wątek, sam wybieram się w tym roku do Indochin(Wietnam , Kambodża) i mam niezłą zagwożdżkę. Ostatnio miałem A 100 z kitem i Sigmę 70-300. Teraz planuję pobyt z A 900+ CZ 24-70/2,8, SAL 70-200/2,8 + knwerter 1,4 + 35/2 + 40/1,4. UFF.. chyba będzie potrzebna ciężarówka!!!
Jeżdżę do Chorwacji na wakacje i tam 80% na body była Tokina 11-16/2.8 i 20% Nikon 17-55/2.8. Sporadycznie zakładałem nikona 50/1.4 na portrety. Na plażę zdecydowanie (na 100%) przydałaby się Sigma 150-500 lub 300-800/5.6 na laski.
Gdybym miała wybierać z mojego aktualnego stanu posiadania, zdecydowałabym się na C40D plus 17-55/2,8 i ewentualnie 85/1,8. Oczywiście chciałabym więcej, ale musiałabym jeszcze wynająć tragarza, ewentualnie w planowaną podróż wyruszyć jedynie z kufrem pełnym sprzętu.
A zestaw marzeń? Oczywiście 5D plus 24-70 plus 135 na ten przykład, a w ramach opcji z tragarzem oczywiście 70-200/2,8 pomarzyć...
W lecie jadę na Muztagh-Atę (7500 n.p.m., Chiny) - czyli najpierw dużo piachu (pustynia Takla Makan) potem zimno i wilgotno.
to co zabieram:
1. E-3 + 12-60 jako podstawowy zestaw (wiadomo uszczelnienia i pancerna konstrukcja)
2. 40-150 jako przenośne tele "do kieszeni" (planuję w najbliższym czasie 50-200, ale i tak chyba go nie wezmę - za ciężki).
3. Nie biorę statywu, za to zabieram pilota
4. Planuję jeszcze nabycie przed wyjazdem uczelnianej małpki, bo jak znam życie to powyżej pewnej wysokości nie będzie mi się już chciało wnosić E-3jki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10