Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kalibracja ?
Autor Wiadomość
luks 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Mar, 2009   

Poludnie, dzień pochmurny, miałem włączoną lampę.

Reklama

komor 
Moderator

Ale lampa błyskowa nie bierze udziału w pomiarze AF, bo błyska dopiero jak już jest wszystko ustawione. No to moim zdaniem masz lekki BF. Czy zrobiłeś kilka zdjęć z tej samej pozycji statywu, za każdym razem przeostrzając? Bo jednym zdjęciem bym się nie sugerował. Wypróbuj też kilka kątów w okolicy polecanego 45°.

luks 
Nowy

Probowalem tylko przy maks i min ogniskowej i jednakowym kącie. Ale nawet gdyby byl taki min BF to mam się tym przejmować?

Mikesz 
Nowy

Według mnie wcale nie musi to być BF.Pamiętaj że głębia ostrości nie jest symetryczna a linia pomiarowa jest przecież ostra.

komor 
Moderator

Mnie się wydaje że największa ostrość jest za celem, więc ostrość nie jest trafiona w punkt. Tylko dzięki niemałej głębi jest czytelny ten napis, w który należy celować. Czy się tym przejmować? To zależy czy zjawisko występuje też w realnych zdjęciach. :)

luks 
Nowy

To co dalej mam sprawdzać, np z bateryjkami i pudelkami od zapałek?. Szczerze bardzo nie chciałbym odsyłać zestawu do serwisu, a z drugiej strony chciałbym mieć żyletę :mrgreen:
Napiszcie przy jakim świetle najlepiej robić tego typu testy. Bateryjki będę wykorzystywał w domu.

Mikesz 
Nowy

Zwykle używam po prostu miary krawieckiej.Rozwijam ją na stole w jadalni pod lampą i celuję ze statywu lub z ręki ,powiedzmy w 100 cm.Podziałka jest co 1mm.Minimalna przysłona i maksymalna ogniskowa.Jak ustawić 45 stopni ,pewnie wiesz.Wylezie wszystko.

rybkowski73 
Bywalec

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

Odnowię temat.Mam tamrona 17-50/2,8 i problem z ostrością.
Robiłem test zgodnie z radami.
Wszystkie zdjęcia ze statywu,oprócz żony.Celowałem na czoło żony :mrgreen:
Pani przy zakupie sprawdzała i mówiła,że nie trzeba kalibrować,ale coś jest nie tak.
Większość zdjęć robię na 50mm i ta większość jest nieostra.Może coś robię źle,a może na 50mm tak już ma być?Poradźcie proszę.

IMG_0422_hf.jpg
50mm, 2,8 1/50
Plik ściągnięto 4307 raz(y) 91,98 KB

IMG_0411_hf.jpg
36mm,2,8 1/125
Plik ściągnięto 4332 raz(y) 80,36 KB

IMG_0409_hf.jpg
50mm, 3,2 1/100
Plik ściągnięto 4279 raz(y) 79,57 KB

IMG_0408_hf.jpg
50mm ,2,8 ,czas 1/125
Plik ściągnięto 4282 raz(y) 76,08 KB

IMG_0386_hf.jpg
Plik ściągnięto 4318 raz(y) 106,39 KB

novy 
Rozmowny

Wysłany: Wto 28 Kwi, 2009   

Test wygląda na zrobiony poprawnie bo konsekwentnie powtarza się front focus ok 5mm. Ja miałem na tym obiektywie dokładnie taki sam ff i go oddałem, bo niestety przy większych odległościach 2-3 metry robił się już ff ok 5 cm a przy 6-7 m jakiś 0.5m. Niestety wraz z odległością sytuacja się pogarsza.

rybkowski73 
Bywalec

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009   

novy, wielkie dzięki za pomoc.Byłem też u fotografa,zrobił zdjęcia i je wydrukował.Niestety nieostre. :cry:

Odpowiedz do tematu