Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Sro 01 Kwi, 2009
Nikon D90+Nikkor 18-200VR czy Canon 50D+Tamron 17-50/2.8?
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 21 Mar, 2009   

Czyli C50D+tami+ew. lampa :idea: :!: :!:

Reklama

mavierk 
never knows best

nie d90 + tami + tami 90/2.8 :P
Poza tym MM tą 50tkę warto mieć dla plastyki i tych kilku EV :) Ale masz rację - Tami out, 35/1.8 in :P

Sunders 

mavierk napisał/a:
Poza tym MM tą 50tkę warto mieć dla plastyki i tych kilku EV Ale masz rację - Tami out, 35/1.8 in

MM napisał/a:
ja bym zdecydowanie optował za dokupieniem lampy zewnętrznej

MM ma rację, te stałki wymienianie przez mavierka lampy nie zastąpią, a będą "duplikować ogniskowe" :razz: . Gdyby zrezygnować z lampy zewnętrznej, to już prędzej przyda się coś z dłuższą ogniskową, np. sigma 70-300 apo makro lub C85/1,8 :idea: .

pietka
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   

Czyli jak rozumiem albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek?
Pouczyć się ,zobaczyć czy zainteresowanie się rozwija i dopiero potem można się zastanawiać nad czymś dłuższym i jakąś stałką?
Jakoś bardziej ciągnie mnie w stronę Nikona.Pooglądałem wybór obiektywów w segmencie dla amatora i chyba jakby nieco większy wybór niż u Canona.Canon ,to jednak później większe wydatki w dobre szkła.Z tego co przeczytałem ,to migawka1/8000(Canon) vs 1/4000(Nikon) na początku zabawy z lustrzanką nie będzie miała dla mnie znaczenia.Nie wiem jak z brakiem iso100 w Nikonie.Czy jego brak jest odczuwalny dla amatora?

costi 
Rozmowny

Cytat:
d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek?

IMHO spokojnie mozesz kupic tansza lampe (SB-800 czy SB-600), a zaoszczedzona kwote przeznaczyc na torbe, karte pamieci itp.

Cytat:
Nie wiem jak z brakiem iso100 w Nikonie.Czy jego brak jest odczuwalny dla amatora?

Jeszcze nigdy mi nie brakowalo. Poza tym ISO 100 jest, tylko "schowane" (Lo1 sie nazywa, bodajze).

kozidron
[Usunięty]

razthaman napisał/a:
bosz co za fanboj

to jest trolowanie, niezły wynik, nawet gaciowy nie trolował od 2 postu....

mavierk napisał/a:
nie, nikon, 50/1.4G to argument wystarczający :P

u canona takiej stałki nie uświadczysz...(pomijam szybkość af-u canonowskiego 50/1.4)

pietka napisał/a:
Czyli jak rozumiem albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900

widzę, że na horyzoncie w zestawie pojawiła się lampa, jeżeli dalej możesz "kombinować" przy prezencie to:
w takiej sytuacji nawet lepiej 40D+tamron+ raczej 580II -na lampie bym nie oszczędzał albo poczekał z zakupem jeżeli upierasz się przy zestawie 50D + tamron i dozbierał do 580ex.

Sunders 

pietka napisał/a:
albo 50d+Tamron+430EX II albo d90+Tamron+SB900 będą najlepszym wyborem na początek

pietka kup 50d lub d90 z tamronem i "poćwicz". Lampa prędzej czy później będzie Ci potrzebna, ale z jasnym obiektywem jak ten tamron w wielu sytuacjach można się bez niej obejść-nie musisz jej kupować od razu gdyby miało zabraknąć kasy :smile:
Podobnie jak kozidron poczekałbym i dozbierał na SB900/ew.580EX/ :idea:
C50d jest "nieco" lepszą puszką, ale jako "początkujący amator" nie odczujesz specjalnie braku ISO 100 czy migawki 1/8000.
pietka napisał/a:
Nikona.Pooglądałem wybór obiektywów w segmencie dla amatora i chyba jakby nieco większy wybór niż u Canona

Jeśli nastawiasz się na takie obiektywy, to tylko d90 :idea: :!: :smile:

pietka
[Usunięty]

Chyba na początek muszę myśleć właśnie o takich amatorskich obiektywach.Dopiero jak przyjdą umiejetności ,to można się zainteresować czymś bardziej profesjonalnym.

Sunders 

pietka, pozostało tylko zakupić d90 z tamronem i pochwalić się pierwszymi wrażeniami :cool:

janqseven 
Entuzjasta

Witam
Ponieważ mój wcześniejszy post nie był zbyt obiektywny postaram się użyć racjonalnych argumentów. Opiszę jaki jest Canon w stosunku do Nikona [„+” lub „-” dla Canona/Tamrona i obok wartości ] No to zaczynamy:)

Body:
Sensor +2,9mln pixeli efektywnych
Image sizes +364pix szer /320pix wys.
Przetwarzanie obrazu +2bit
AF -2punkty
FPS +2fps
Standardowe ISO +100

więcej:
http://www.dpreview.com/n...canoneos50d.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

Obiektyw:
Światło +1/2EV
Stabilizacja -1
Rozdzielczość podobna
Aberracja podobnie
Dystorsja +3,70%! dla 17-18mm
Koma i astygmatyzm +2,1%!
Winietowanie +9% ! dla 17-18mm f/4
Odblaski +!
Autofokus -5,8! Nikon się nie myli (wg. optyczne.pl)

więcej:
http://optyczne.pl/30.1-T...Wst%C4%99p.html
http://optyczne.pl/69.1-T...Wst%C4%99p.html

Wnioski z tego takie, że lepiej wybrać Canona [+9] z Tamronem niż Nikona[-3] z Nikkorem wg. danych o produktach i testów z tak wiarygodnego źródła jak www.optyczne.pl :D
Niektóre parametry jak waga nie były brane przeze mnie pod uwagę- uznałem je za nieistotne. Jeżeli ktoś zwraca uwagę na parametry przeze mnie uwzględnione ma gotową odpowiedź co wybrać.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez janqseven Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 6 razy  

pietka
[Usunięty]

janqseven- tu nie chodzi o testy ,bo wszyscy potwierdzają ,że 50d jest lepszym body o trochę większych możliwościach (w końcu trochę inna półka).Napisałem też ,że chcę d90 z Tamronem a nie Nikkorem.Chodzi o dobry wybór dla amatora s tu kuszą lepsze szkła amatorskie.Napewno 50d jest świetnym aparatem ale z tego ,co wyczytałem potrzebuje bardzo dobrych szkieł i takie Canon oferuje (L) ale mi chodzi o aparat na początek zabawy.Za 2 lata jak chwycę bakcyla i się sporo nauczę,to się będę rozglądał za inną półką aparatów.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 22 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie ma aparatu bez braków. Nawet najdroższe modele nie są ich pozbawione. Ja wybrałbym Canona, jest solidniejszy, a mnie to jest potrzebne. Nie odradzam D90 to też bardzo dobry aparat.

Kocur 
Maniak

janqseven, 1Ds, podobnie jak D3x też mają poważne braki, chociażby takie jak brak wbudowanego odtwarzacza mp4, radia i gier, co by się można było rozerwać po pracy, albo jak jest brzydka pogoda :P Może wiec polecać aparaty komórkowe, przy okazji dostajemy (zupełnie gratis!) telefon, a nawet dostęp do internetu :lol:

Wracając do tematu...
janqseven napisał/a:
Sprecyzuj o co ci chodzi, bo chce wiedzieć czego nie rozumie w tym o czym napisałem.

Takie porównanie jak zrobiłeś może zrobić dziecko w pierwszej klasie podstawówki, bo dodawać i odejmować już umie. Moim zdaniem Twoja wiedza w zakresie sprzętu foto sięga niewiele dalej, bo żeby porównywać, to jeszcze trzeba wiedzieć co z czym i jak. Dałeś wystarczający popis porównując obiektyw o zakresie ogniskowych 17-50mm i stałym świetle (jeśli to Ci coś mówi), z obiektywem o zakresie 18-200 i zmiennym świetle w zakresie 3,5-5,6. Btw od 2,8 do 3,5 jest 2/3EV, nie 1/2, no i zapomniałeś porównać światła na pozostałych ogniskowych, chyba masz zamiar robić zdjęcia tylko na 17-18mm :P

pietka, 50D potrzebuje dobrych szkieł, z racji gęstości liniowej pikseli. Gdyby to było FF miało by prawie 40Mpix :P Nie znaczy to, że słabszymi szkłami nie da się robić zdjęć. Po prostu nie wykorzystasz wtedy w pełni możliwości matrycy, ale pozostałe zalety tego body będą do dyspozycji. Musisz popatrzeć na wybór aparatu jak na wybór systemu, w który chcesz wejść i sprawdzić, który system oferuje to, czego oczekujesz. Canon to bardzo dobre szkła, tyle że trzeba sięgać na bardzo wysoką półkę. Nikon ma z kolei bardzo dobre szkiełka bardziej amatorskie w przystępnej cenie. Jakkolwiek tym, czy tamtym, na pewno każdym można zrobić wiele świetnych zdjęć, bo to Ty je będziesz robić, nie sprzęt ;)

janqseven 
Entuzjasta

Kocur napisał/a:
Btw od 2,8 do 3,5 jest 2/3EV

Może genialny nie jestem, ale jedno wiem bo tym co napisałem. W zakresie 18-50mm dla obu obiektywów Tamron ma lepszą jakość. A tak sie składa że poza tym zakresem jest już tylko gorsza jakość w przypadku Nikkora. Działanie VR nie jest do końca przebadane więc 2/3EV to poważna zaleta w zakresie 18-50mm.
Kocur napisał/a:
porównanie jak zrobiłeś może zrobić dziecko w pierwszej klasie podstawówki

Po to się matmy uczymy :D Ja akurat wykorzystałem ta wiedzę bo byłem z matmy dobry. No a jak można to inaczej porównywać. Może u wróżki ?..
Kocur napisał/a:
masz zamiar robić zdjęcia tylko na 17-18mm

dla 17-50 są największe zniekształcenia i winiety, stąd te ogniskowe. Zakres 18-50mm można porównać na wspólnym świetle f/4 i tak też zrobiłem na podstawie www.optyczne.pl:D

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 23 Mar, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Kocur 
Maniak

janqseven napisał/a:
Skoro trwa wyścig na rozdzielczość z przyzwoitości należy wybrać matrycę większą doceniając ta firmę która się bardziej postarała

:zalamany:

janqseven napisał/a:
tracki w przypadku wyporu Canona właśnie dwa punkty AF! To jest różnica.

Wiesz, akurat wybierając 50D zamiast D90 dostaje się lepszy AF, więc jak widzisz nie zawsze więcej znaczy lepiej... Tego niestety dla Ciebie w dokumentacji nie piszą, więc ta wiedza jest Ci obca :P

Odpowiedz do tematu