Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
1 rdzeń i 1GB ramu mi zupełnie wystarczy do wszystkiego.
Trochę zaszalałeś. 1GB do PS-a to jednak za mało. Jak coś porobisz wsadowo, popracujesz na dużych TIFF-ach itd. to zrozumiesz. Ja czasami muszę przerobić akcję kilkuset RAW-ów i wiem najlepiej ile to trwa na kompie który mi złożono pod grafikę a takim który miał właśnie 1 rdzeń i 1 GB ramu... Generalnie różnica jest kolosalna.
1 rdzeń i 1GB ramu mi zupełnie wystarczy do wszystkiego.
Trochę zaszalałeś. 1GB do PS-a to jednak za mało. Jak coś porobisz wsadowo, popracujesz na dużych TIFF-ach itd. to zrozumiesz. Ja czasami muszę przerobić akcję kilkuset RAW-ów i wiem najlepiej ile to trwa na kompie który mi złożono pod grafikę a takim który miał właśnie 1 rdzeń i 1 GB ramu... Generalnie różnica jest kolosalna.
tam napisałem ,,mi'', chociaż wiem, że są zastosowania, do których to nie wystarczy. Ja jestem amatorem i jak chcę przewalić 100 rawów na jpg to mogę sobie poczekać tą chwilkę, czas mnie nie nagli. Teraz pracuję na dwurdzeniowym intel core 2 duo z 2GB ramu, ale tylko dlatego że zalałem starego a taka konfiguracja kosztowała tyle co ten poprzedni. Ten sprzęt wykorzystuję w powiedzmy 10%, chociaż daje mi tą swobodę, że jak mam jakieś algorytmy ewolucyjne czy gigantyczne obliczenia odpalić to nie muszę na uczelni żebrać o dostęp do jakiejś maszyny...
Ogólnie podoba mi się słowo wsadowy. Określa całą potęgę jaką daje linia komend nad gui
Pozdrawiam
To jeszcze dodajmy, że można mieć rdzeni sporo, pamięci tyle, że się wysypuje z obudowy, ale do tego przyda się jeszcze porządna karta graficzna. Ostatnio padł mi nie młody już matrox i teraz korzystam z typowego radeona. Komp ten sam, rdzenie te same i pamięć się nie zmieniła... za to obróbka grafiki trwa kilkukrotnie dłużej. Fakt ja obrabiam duże pliki i może dlatego widzę jak radek dostaje zadyszki przy prostych operacjach (zwykłe skalowanie potrafi zamulić kompa na minutę czy dwie).
PS. mówię o plikach 1mx1,5 225dpi lub 150dpi i podobnych.
To jeszcze dodajmy, że można mieć rdzeni sporo, pamięci tyle, że się wysypuje z obudowy, ale do tego przyda się jeszcze porządna karta graficzna. Ostatnio padł mi nie młody już matrox i teraz korzystam z typowego radeona. Komp ten sam, rdzenie te same i pamięć się nie zmieniła... za to obróbka grafiki trwa kilkukrotnie dłużej. Fakt ja obrabiam duże pliki i może dlatego widzę jak radek dostaje zadyszki przy prostych operacjach (zwykłe skalowanie potrafi zamulić kompa na minutę czy dwie).
PS. mówię o plikach 1mx1,5 225dpi lub 150dpi i podobnych.
Pogrzeb w sieci za modowanymi sterownikami do profesjonalnych Radeonow, powinno pomoc (w Nvidii jest to seria Quadro, niestety nie pamietam jak nazywaly sie Radki do zastosowan pro).
To nie jest problem hardware, tylko wlasnie sterownika, ktory nie potrafi zmusic karty do wspomagania procka w tego typu operacjach.
Komp ten sam, rdzenie te same i pamięć się nie zmieniła... za to obróbka grafiki trwa kilkukrotnie dłużej. Fakt ja obrabiam duże pliki i może dlatego widzę jak radek dostaje zadyszki przy prostych operacjach (zwykłe skalowanie potrafi zamulić kompa na minutę czy dwie).
Mówisz o grafice rastrowej? Co ma do tego karta graficzna? Nawet CS4 wykorzystuje ją w minimalnym stopniu do takich operacji...
costi napisał/a:
w Nvidii jest to seria Quadro, niestety nie pamietam jak nazywaly sie Radki do zastosowan pro
Do zastosowań profesjonalnych jest seria Fire, a nie Radeony...
Do zastosowań profesjonalnych jest seria Fire, a nie Radeony...
O wlasnie, wyleciala mi nazwa z glowy. Nie zmienia to jednak faktu, ze od Radeonow to one sie roznia zasadniczo tylko sterownikami i softem (mozna tez zapewne, jak u Nvidii, kupic wersje z niestandardowymi wyjsciami, np. SDI).
Fakt, nawet CS4 niespecjalnie wykorzystuje moc GPU. Niestety wbrew wcześniejszym zapowiedziom CS4 nie wykorzystuje technologii CUDA obecnej w kartach NVidia od serii 8. Adobe zrezygnował z CUDA na rzecz OpenGL 2.0 bo dzięki temu również właściciele Radeonów mogą korzystać z GPU przy skalowaniu, czy obracaniu obrazów. Pozostaje mieć nadzieję, że CS5 będzie już potrafiło wykorzystać CUDA Nvidii bo jest szansa na wielokrotne przyśpieszenie najbardziej nawet skomplikowanych operacji.
Póki co tylko właściciele kart Quadro mogą korzystać z CUDA dzięki pluginowi do Photoshopa - RapiHD (Elemental Technologies). Niestety nie znam nikogo kto ma taką kartę więc nie wiem jaki wpływ na wydajność ma ten plugin.
*EDIT*
w innym miejscu jest informacja, że plugin RapiHD jest do Adobe Premiere co sądząc po nazwie plulginu jest bardziej prawdopodobne. Jaka moc drzemie w CUDA - przyśpieszenie około 7 razy. Z tego co udało się wyczytać obróbka plików filmowych HD (Blu-Ray) dzięki CUDA jest możliwa w czasie rzeczywistym... Jak wygląda obróbka plików video skompresowanych kodekiem AVC/H.264 bez wsparcia GPU wie każdy kto ma kamerę cyfrową - można zaorać nawet najsilniejszą maszynę.
Mam pytanie. Poszukuje laptopa z dobra matrycą, czyli takiego który nie posiada matrycy TN. Nie bardzo wiem czy takie w ogóle istnieją, moze Ktoś z Was słyszał ? Obecnie uzywam stacjonarnego kompa z Eizo S1932, na PVA. Często wyjezdzam i chciałbym cos porównywalnego, w notebooku. Aha i najlepiej z procesorem graficznym ATI ( IMO najlepsza jakość obrazu).
Obecnie już nikt nie robi laptopów z matrycą inną niż TN. Możesz poszukać starych Thinkpadów T40/T60 bodajże lub Fujitsu-Siemens na IPS, ale to tylko z drugiej ręki i w dość słabej jak na obecne czasy konfiguracji. Z tego co się orientuję, to coś innego niż TN wstawiają już tylko do tabletów. Wszystkie nowe "laptopy dla fotografów i grafików", czyli od MacBooków Pro począwszy, a na Lenovo W700 i Sony AW Premium oraz przenośnych stacjach graficznych HP skończywszy, bazują na matrycach wykonanych w technologii TN. Jedyne czym wyróżniają się nowe ekrany, to bardzo duża jasność i super szeroki gamut (zwłaszcza w przypadku matryc z podświetleniem RGB-LED).
Może mi doradzicie choć ten temat był już wałkowany ale co dzień to nowa technologia to co wczoraj było fajne dzisiaj już wychodzi cos lepszego a ja przyznam się nie mam o tym bladego pojęcia chodzi mianowicie o laptopa. Po ostatnich zakupach zostało mi trochę kasy to jest 2500 max 3000 zł chce za to kupić laptopa wiem wiem ze dobrych laptopów do grafiki za ta kasę nie ma ale może doradzicie coś konkretnego lub wskażecie czym się trzeba kierować przy zakupie takiego laptopika tym bardziej że dla mnie wszystkie dane, parametry, specyfikacje w tym zakresie to czarna magia i podejrzewam że w sklepie to łyknę wszystko „jak młody pelikan” co powie Pan sprzedawca . Co do moich oczekiwań to będzie to laptop wykorzystywany głownie do pracy a wiec nie interesują mnie gry,filmy itp, nie ukrywam że często chciałbym go wykorzystywać do pracy w czasie wyjazdu nad zdjęciami gównie do wstępnej obróbki bardzo często będą to rawy tak wiec potrzebował bym czegoś szybkiego radzącego sobie z dużymi plikami. O matrycy która w miarę da się skalibrować i nie będzie zbytnio przekłamywać kolorów, czegoś chodzącego pod windowsem fajnie wspópracujacego z PS no po prostu czegoś optymalnego za ta cenę … wiem wiem tak to tylko w ERZE ale może jednak
nie wiem czemu ale może z faktu że mam ich sporo w sklepie i w większości znajdę jakieś wady, to głównie postawiłbym na MSI. sam takiego zakupiłem prawie 2 lata temu i uważam za świetny stosunek ceny do jakości. jedyne o co można się przyczepić to że wiele serii wychodziło "złych" od samego początku, czyli po tygodniu pracy należało odesłać lapka do serwisu w celu wymiany układu chłodzenia, który od początku był zły (działał zbyt głośno). Dlaczego MSI? Bo zamiast bajerów typu "czytnik linii papilarnych" otrzymuje te najważniejsze rzeczy czyli lepszy procek, pojemniejszy dysk i lepszą kartę graficzną
Na co zwrócić uwagę? Na ilość portów USB, na wyjście HDMI, na pojemność dysku (teraz 500gb to może być mało, choć wystarczy dokupić dwa zewnętrzne 2,5" 500GB), pamięć RAM (fajnie jak by chodziła w dual channelu), matryca (dla zdjęć to chyba bez 17" się nie obejdzie), bez WiFi i Bluetooth nie brałbym żadnego lapka. Dobrze byłoby mieć też firewire. Zwróć uwagę na opinie o pracy akumulatora i czy istnieje możliwość dokupienia drugiego takiego samego lub zamiennika i w jakiej cenie. takie 15" lub 17" potrafi zjeść bateryjkę po 2 godzinach nic nie robienia, lub po godzinie mocnej pracy obciążającej procesor i kartę graficzną. Z tego co się orientuje mistrzem pracy na jednym ładowaniu będzie Sony Vaio (modele konkretnej serii), który potrafi na ciągłej pracy wytrzymać 4-5 godzin i nie jest netbookiem.
Ja tam mocno się nie znam, ale myślę że jak do zdjęć, to ważny będzie rodzaj matrycy, bo przecież kolor i jego odwzorowanie, to ważna dla fotografa sprawa.
Tak jak pisze edmun, całkowicie darować sobie niepotrzebne dodatki, typu czytniki linij papilarnych... nie wiem czy są lapki z czytnikami kart CF, ale to już by było mocno przydatne.
Generalnie uderzyłbym na jakieś forum konkretnie o tym sprzęcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10