Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak otwierać RAWY z Canona EOS 50D (rozszerzenie CR2)
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009   

Bez kalibracji - prawda? Daj zrzut zakładki Devices i Advanced z Color Management.

Reklama

Renia 
Uczestnik

Ja nic nie zmieniałam w ustawieniach kolorów, ale jest możliwe że ktoś inny to robił...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pokaż profil dla monitora, nie dla drukarki. W zakładce zaawansowane masz Wide Gamut RGB, to raczej nie jest domyślne ustawienie... Co to za model Acera? Masz monitor o szerokim gamucie? Jeśli nie, to to jest z pewnością nieprawidłowe ustawienie, zresztą nawet dla monitora o szerokim gamucie to jest rownież zły wybór. Jeśli monitor nie ma własnego profilu i nie ma poszerzonego gamutu, to w zakładce Urządzenia i Zaawansowane ustaw sRGB.

Renia 
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
Pokaż profil dla monitora, nie dla drukarki. W zakładce zaawansowane masz Wide Gamut RGB, to raczej nie jest domyślne ustawienie... Co to za model Acera? Masz monitor o szerokim gamucie?

Jest już dla monitora, zły umieściłam za pierwszym razem. model aspire 5920. a gamutach nie mam pojęcia co to jest nawet :wink: w zakładce urządzenia nie mam opcji wyboru sRGB, w zakładce urządzeniami ustawiłam domyślny sRGB.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Zaznacz "użyj moich ustawień" i wybierz sRGB. Ekran Aspire 5920 z całą pewnością nie ma gamutu szerszego niż sRGB. W Zaawansowanych zmień domyślny profil na sRGB i wybierz "WCS profile for ICC viewing conditions" (nie wiem jak to dokładnie brzmi w polskiej wersji). Powinien wyświetlać prawidłowe kolory również w przeglądarce systemowej.

Renia 
Uczestnik

Nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłam, w urządzeniach ustawiłam sRGB IEC...
zdjęcia w DPP i PS-e mają kolory jak w raw, a w windowsie dalej wyblakłe :roll:

jaad75 
Klub Pierdzieli

No właśnie - doszliśmy do punktu, w którym ja również nie wiem dlaczego tak się dzieje i skąd profil bierze przeglądarka systemowa (prawdopodobnie trzeba pogrzebać ręcznie w rejestrze)... Na jednych komputerach to działa, na innych nie, chociaż powinno. Zauważ, że jeśli włączysz teraz wyświetlanie pełnoekranowe, to będą kolory identyczne z tymi z PS i DPP... U mnie jest to jeszcze bardziej skomplikowane, bo mam monitor o bardzo szerokim gamucie i prawidłowe kolory tylko we w pełni zarządzanych programach (czyli w dosłownie kilku dostępnych), no ale to już taka specyfika tych urządzeń - coś za coś... Na pocieszenie powiem Ci tylko, że jeśli zainstalujesz sobie teraz nawet jakąś połowicznie zarządzaną przeglądarkę (taką która czyta profil zdjęcia, ale nie jest świadoma profilu monitora), typu FastStone, czy Irfan, to kolory będą wyświetlane prawidłowo.

Renia 
Uczestnik

Rzeczywiście na pełnym ekranie jest ok i ma miniaturach też, może to jakieś niedopracowanie przeglądarki windowsa... Dziękuje Ci za poświęcony czas i wskazówki :smile: cieszę się że mam już dobre ustawienia i że zdjęcia jednak nie są zmarnowane, jak myślałam na początku :grin:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wiesz, tak bardzo prawidłowe to to nie jest, bo powiem Ci, że zarówno widok pełnoekranowy, jak i miniaturki nie są w Windowsie zarządzane kolorystycznie, więc ten kolor, który widzisz, to tak naprawdę domyślne sRGB. Jeśli monitor nie ma szerokiego gamutu (czyli zdolności wyświetlania kolorów spoza przestrzeni sRGB), to dużego problemu nie ma, ale jeśli w jakimś zakresie (np. czerwieniach) jest w stanie wyświetlić bardziej nasycone kolory, to w przypadku niezarządzanych aplikacji będą one przekłamane. Np. czerwień (255,0,0) w sRGB powinna odpowiadać czerwieni (235,10,10) w przestrzeni monitora, ale ponieważ aplikacja nie jest zarządzana, to mówi monitorowi, żeby wyświetlił 255,0,0, czyli de facto pokazał inny kolor... Generalnie, jedyną aplikacją systemową, która bierze pod uwagę profil monitora jest właśnie Windows Photo Gallery i to ten widok w okienku jest widokiem zarządzanym (nie mam pojęcia, dlaczego widok pełnoekranowy nie jest - kolejny kretynizm Microsoftu). Możesz na próbę ustawić AdobeRGB jako domyślny profil systemowy i zobaczyć, jak (i czy) zmienią się kolory... BTW, podobno przeglądarka do zdjęć dołączana do aparatów Canona (nie pamiętam nazwy) jest w pełni zarządzana - nie wiem, czy jest wygodna, ale w Viście najlepiej używać w pełni zarządzanych aplikacji, a takich przeglądarek jest naprawdę niewiele (znam jeszcze tylko ACDSee Pro i Fast Picture Viewer)...

Renia 
Uczestnik

To bardziej skomplikowane niż by się mogło wydawać. Czyli najlepiej używać w pełni zarządzanych przeglądarek i nie będzie wtedy problemu z kolorami ;)
Ustawiłam AdobeRGB i nic to nie zmieniło. Płytek od canona nie mam teraz pod ręką, ale z tego co pamiętam przeglądarka była całkiem całkiem i pewnie sobie ją zainstaluje :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Renia napisał/a:
Czyli zdjęcia ode mnie z komputera po wywołaniu do jpg na monitorze z szerokim gamutem mogłyby być innego koloru?

Jeśli skonwertujesz je do sRGB (w Twoim przypadku konwersja nie będzie potrzebna, bo pracujesz w sRGB, ale pamietaj o otagowaniu zdjęcia), to każdy poprawnie skonfigurowany system wyświetli je mniej więcej prawidłowo, choć oczywiście pewne różnice będą. Na monitorze z szerokim gamutem, zdjęcia wyświetlone przez niezarządzany kolorystycznie program (każdy, który nie tłumaczy wartości RGB na profil monitora lub uznaje automatem, że monitor jest sRGB) będą mialy przekłamane kolory i zbyt wysoką saturację. Oczywiscie monitory z szerokim gamutem mają własny fabryczny profil, całkowicie inny od typowego sRGB, a poza tym, większość użytkowników tych sprzętów używa zewnętrznych kalibratorów i profiluje je własnoręcznie. Profile mocno odmienne od sRGB wymagają jednak użycia w pełni zarzadzanych aplikacji, dlatego nawet otagowane zdjęcie będzie wyglądało zupełnie inaczej wyświetlone np. w Internet Explorerze, niż w Firefoxie3 (z włączonym zarządzaniem), czy w Safari.
Jedyne co można zrobić, by maksymalnie zbliżyć się do wyswietlania tego samego zdjęcia na różnych monitorach, to w poprawnie skonfigurowanym systemie skonwertować je do sRGB i otagować. Nigdy nie wiesz w jakich warunkach będzie oglądał je ktoś inny...

Renia 
Uczestnik

Jakie znaczenie będzie tu miało otagowanie zdjęcia? nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale tagowanie to opisywanie tak? w jakiś szczególny sposób trzeba to robić? w jakim programie najlepiej?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Musisz po prostu pamiętać, by przy zapisywaniu mieć zawsze zatwierdzenie przy ICC Profile.

Renia 
Uczestnik

Mam to cały czas zaznaczone, ale teraz już wiem po co przynajmniej ;) dziękuje jeszcze raz :)

Odpowiedz do tematu