Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
a700 vs k20d vs 40d vs d90
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 22 Mar, 2009   

gregorisan chyba wszyscy "rodacy" będą teraz czekać, że dasz znać co zadecydowałeś zakupić :?: :?: :?: :mrgreen:

Reklama

RB 

Sunders napisał/a:
gregorisan chyba wszyscy "rodacy" będą teraz czekać, że dasz znać co zadecydowałeś zakupić :?: :?: :?: :mrgreen:

A co, statystyki prowadzisz???

Sunders 

RB napisał/a:
Sunders napisał/a:
gregorisan chyba wszyscy "rodacy" będą teraz czekać, że dasz znać co zadecydowałeś zakupić
A co, statystyki prowadzisz???

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :???:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 23 Mar, 2009   

Chyba w kwestii podniesienia ważnego wskaźnika: emotikon/post ...

Ten zestaw z a700 wyglądał zachęcająco (głównie cenowo). Przez jakiś czas można pomęczyć (się z) kitem i w międzyczasie zbierać środki na coś lepszego.
Jednak przed zakupem warto, gregorisan, pooglądać wszystkie cztery aparaty i sprawdzić ułożenie przycisków. Jeśli weźmiesz do ręki jakiś korpus i OD RAZU z marszu będziesz wiedział co do czego, to znaczy że jest to aparat dla Ciebie.

gregorisan 
Początkujący
amator - entuzjasta

Jakoś tak nie ma dla mnie znaczenia ergonomia aparatu...wychodzę z założenia, że do każdej konstrukcji wcześniej czy później można się przyzwyczaić...
A co do aparatu...no cóż...nie ukrywam, że kwestia finansowa jest dla mnie bardzo ważna, dlatego mój wybór zatężył się do dwóch modeli:

a700 lub 40d

Wiem też, że za mniejsze pieniądze mógłbym nabyć k20d, ale jakoś mnie ten aparat nie przekonuje jakością zdjęć...wiem, że to subiektywna ocena, ale po przejrzeniu kilkudziesięciu zdjęć z tego aparatu co do jakości mam wiele zastrzeżeń...pewnie wiele osób stwierdzi, że taka ocena jest bardzo naiwna, ale jestem amatorem i tak to widzę...

MC 

gregorisan, to Ty masz byc zadowolony a nie doradzajacy...

kamfil06 
Maniak

gregorisan napisał/a:
tak to widzę...

co ci się w zdjęciach z k20 nie podoba :?:

Sunders 

gregorisan napisał/a:
do każdej konstrukcji wcześniej czy później można się przyzwyczaić...

Odnoszę podobne wrażenie :smile:
gregorisan napisał/a:
mógłbym nabyć k20d, ale jakoś mnie ten aparat nie przekonuje jakością zdjęć

A z jakim obiektywem robiłeś te zdjęcia :?:
gregorisan napisał/a:
mój wybór zatężył się do dwóch modeli:
a700 lub 40d

A robiłeś już nimi fotki :?:

lotofag 
Optyczny

gregorisan napisał/a:
do każdej konstrukcji wcześniej czy później można się przyzwyczaić...

Coś mi się wydaje, że możesz szybko zmienić zdanie jak zaczniesz posługiwać się daną puszką. Masz o tyle szczęście, że wśród modeli, które Cię interesują ergonomia stoi na dobrym poziomie (dużo kontrolek wyprowadzonych na korpus, itd.)

Sunders napisał/a:

gregorisan napisał/a:
mógłbym nabyć k20d, ale jakoś mnie ten aparat nie przekonuje jakością zdjęć

A z jakim obiektywem robiłeś te zdjęcia :?:

I jak zostały potem obrobione... I takie pytanie można zadać rozpatrując każdą ze wspomnianych puszek ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 24 Mar, 2009   

...Tym bardziej że nie poruszamy wśród entrajlewelowców z tycimi wizjerkami i korpusami wielkością przypominającymi kompakt na sterydach.

No skoro w kwestiach ergonomiczno-guzikologicznych gregorisan jest "tabula raza" i może wchodzić w system bez obciążeń związanych z przyzwyczajeniami, to pozostają dwa kolejne kroki pomagające w wyborze systemu.

- prześledzenie obiektywów jakie oferuje dany system i w jakiej cenie
Jeżeli zamierzasz się skupić na obiektywach firm trzecich (Sigma, Tamron) możesz przejść do następnego punktu, jeśli nie, to pamiętaj że dobra jakość tak u Sony i jak u Canona kosztuje. A jakość w połączeniu ze światłosiłą kosztuje już bardzo słono.
Powszechnie polecane (nie bez powodu) zestawy to:

Sony a700 i zeiss 16-80
Canon 40/50d i canon 17-55 / 17-40. Ale to rozwiązania dość kosztowne.

Można taniej np. Sony a700 i Tamron 17-50 / Sigma 17-70 lub Canon z tymi samymi obiektywami.

Jeśli nadal nie możesz zdecydować, pozostaje krok trzeci, czyli wybór tego aparatu, który bardziej Ci się podoba wizualnie.

SlawGaw 
Optyczny

Hm, Mam wrażenie że się powtarzam, ale 40D to zaczyna się od 2800. Czyli cena 40D + Sigma 17-70 to około ceny A700 + Sony 16-105.
Mam złą opinie o wykonaniu obiektywów Sigma i trwałości Tamrona, w takim zestawie w ciemno mogę polecić Sony. Sony A700 +16-105 używam i jestem zadowolony.

Sunders 

SlawGaw napisał/a:
40D to zaczyna się od 2800

A700 zaczyna sięod 3000 :smile:
SlawGaw napisał/a:
Mam złą opinie o wykonaniu obiektywów Sigma i trwałości Tamrona
SlawGaw napisał/a:
Sony A700 +16-105 używam i jestem zadowolony.

Czy sigmę albo tamrona też używałeś?
SlawGaw napisał/a:
cena 40D + Sigma 17-70 to około ceny A700 + Sony 16-105.

To prawda, każdy z tych zestawów ma swoje zalety-najlepiej wziąść każdy z nich do ręki i wypróbować. :idea:

SlawGaw 
Optyczny

Sunders napisał/a:
Czy sigmę albo tamrona też używałeś?

Tak, mam Tamrona 17-50 mm, pierwsza sztuka rozsypała się po paru miesiącach używania, dali drugą, zaraz po rozpakowaniu odwiozłem ją do Gdańska do przedstawicielstwa była rozjechana, z ośmiu sztuk wybrałem sobie jedną i ta jedna po wgraniu nowego softu jest bardzo fajna. W sumie cieszę się że go mam.

Częściej używam 16-105 bo jest bardziej uniwersalny i bardziej mogę polegać na AF, chociaż z Tamronem nie jest źle.

Sigmę 17-70 ma jeden z moich znajomych i często mu mydli, jest z niej zadowolony bo jak mu da obraz ostry (a to loteria) to aż boli, ja mam inną Sigmę 10-20 i mam z nią dużo problemów.
Co do Sigmy to tu piszę o moich perypetiach:
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=120
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6162
Ostatnio zmieniony przez SlawGaw Wto 24 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

SlawGaw napisał/a:
Hm, Mam wrażenie że się powtarzam, ale 40D to zaczyna się od 2800. Czyli cena 40D + Sigma 17-70 to około ceny A700 + Sony 16-105.
Mam złą opinie o wykonaniu obiektywów Sigma i trwałości Tamrona, w takim zestawie w ciemno mogę polecić Sony. Sony A700 +16-105 używam i jestem zadowolony.

Tylko, ze 16-105 i 16-80 do Sony to niestety jest inne światło... inna minimalna GO... nie ma lekko.
Jak komus potrzeba jasnego zuma to Tamron lub Sigma.

SlawGaw 
Optyczny

RB napisał/a:
Jak komus potrzeba jasnego szkła to Tamron lub Sigma...
zgoda, tylko jest pewne ALE, i ono jest w jakości montażu (Sigma) oraz w trwałości (Tamron).

Odpowiedz do tematu