Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Mar, 2009 Fotografie bardzo złej jakosci
Wczoraj dostarczono mi fotografie wykonane na moim ślubie oraz z sesji w Palacu Poznanskiego w Lodzi. Ogladaliśmy je z mężem i jestesmy załamani. Biale placki zamiast okien,my w perspektywie tak odległej,ze nie sposób dostrzec kto na tym zdjeciu jest,szumy,szumy i jeszcze raz szumy widoczne nawet na wydrukach,zdjecia rozjasniane tak mocno,ze widac paski ,kratki i Bóg wie co jeszcze , ostrosc ...hmm niekomletna ,przedmioty w pierwszym planie ,ktore skutecznie zaslaniaja Nas......Nie wiem co z tym dalej zrobic....Fotografie,ktore pokazywano nam przed slubem byly dobrej jakosci a to jest jakis koszmar...Czy ktos z Was może był w podobnej sytuacji lub podpowie jak uporac sie z ta sytuacja...Zdjecia moge wyslac prywatnie na maila
Dziwna sprawa... Może po prostu ktoś miał ładne portfolio zrobione tylko dla ściemy a na prawdę o fotografowaniu pojęcia nie ma
Jest jeszcze inna możliwość, której byłem kiedyś świadkiem. Mianowicie fotograf (w sumie niezły) musiał pracować na pożyczonym sprzęcie, z którym jakoś nie potrafił się zbytnio porozumieć i sesja wyszła tragicznie... Tyle że takie rzeczy nie powinny się przytrafiać ludziom, którzy fotografują zawodowo.
Jeśli chcesz wyślij ze mi dwie foty, które obrazują to o czym mówisz na PW jako załączniki. Zerknę na to i może chociaż się dowiemy dlaczego są takie a nie inne...
Dobrze by było, gdyby wypowiedział się na ten temat ktoś, kto się taką fotografią zajmuje
Ja pierwsze co widzę, to balans bieli poszedł do lasu Nie wyobrażam sobie oddania czegoś takiego klientowi, chyba że jako materiał poglądowy, żeby wybrał, które mam obrobić.
Co do zdjęć:
Pierwszy link: Rzeczywiście, dużo niepotrzebnej przestrzeni w kadrze.
Drugi link: Pomysł fajny, tylko świecznik zasłania za dużo. Powinien tworzyć ramę, a zamiast tego zasłania.
Zamieszczone zdjęcie: Przekombinowane. Jeśli już się wsadza w kadr taki jasny obiekt, to się używa filtra połówkowego. Jeśli się nie ma, doświetla się lampą ciemniejsze partie. Jeśli nie, zabiera się białą plamę z kadru.
Podsumowując. Z tych zdjęć na pewno da się sporo wyciągnąć, tylko trzeba trochę przysiąść do kompa. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem, ale jak dla mnie to zdjęcia robił ktoś, kto się dopiero uczy i jeszcze nie wszystko mu wychodzi jak by tego chciał.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Mar, 2009
Kocur,
ja bym tylko dodał,że w ostatnim /3 zdjęciu/ 2/5 kadru praktycznie niezwiązane z tematem - same schody z parą były by lepsze niż ten cholerny sufit....
No cóż, czasy 1/40-1/60s, to zdecydowanie za długo bez lampy, ale te pomysły wcale złe nie są. Ostatnie mi się podoba i przejarane okno na suficie absolutnie mi nie przeszkadza.
Powiem tak o q… m… wyrazy współczucia za takie zdjęcia powiem tak zajmuje się miedzy innymi fotografia ślubną ale czegoś takiego nigdy bym klientom nie oddała sory JustynaF, ale dla mnie te zdjecia to totalna poracha przepraszam ale takie sa moje odczucia
jaad75, problem tych zdjęć polega na tym, że młodzi w przeważającej większości wypadków chcą oglądać na zdjęciach siebie, a nie dzieła artystyczne Cała sztuka fotografii ślubnej polega na tym, żeby te dwa elementy pogodzić. Tak że o ile opublikowane zdjęcie nie jest złe z artystycznego punktu widzenia (chociaż trzeba by nad nim popracować), tak dla młodych jest porażką, bo znajomi będą mieli problem ich na tym zdjęciu rozpoznać.
Ja mowie jak to wiedze a widzę chyba ze monitor mnie okłamuje no juz pisałem jak a dokładnie tak :
1 - totalny brak ostrości wszystko mydlane i nie wydajemy mi się ze było to założenie celowe kadr jak dal mnie bardzo słaby ale to już sprawa gustu mnie się nie podoba
2- totalny brak ostrości, kadr fatalny lubię takie klimaciki z jakimiś bajerami (ja to nazywam poprostu przeszkadzajkami) ale to jest okropne żadnej koncepcji po prostu fotka pstrykniętą po to by pstryknąć po prawej drzwi wchodzą w kadr ,nie to jest dla mnie najgorsze
3- pomysł może i fajny ale wykonanie słabe
Ja to tak widzę
Cała sztuka fotografii ślubnej polega na tym, żeby te dwa elementy pogodzić.
Albo dobierać sobie wyrobionych artystycznie klientów...
[ Dodano: Czw 26 Mar, 2009 22:56 ] jasiekcom, nie mówię, że to są arcydzieła, ale naprawdę myślałem, że będzie tragedia, a tymczasem widywałem już nieporównywalnie gorsze.
Sory ale ja nie widzę w tych zdjęciach artyzmu pomysły może są ale wykonanie dla mnie skopane mam tylko nadzieje ze te tu przedstawione sa najgorsze
jaad75, tez widywałem gorsze
[ Dodano: Czw 26 Mar, 2009 23:06 ] JustynaF, podeśli mi kilka na dankas_foto@op.pl moze przez weekend bede mial czas to uda sie cos z nich wyciagnać nie obiecuje ale postaram sie czasmi PS czyni cuda
[ Dodano: Czw 26 Mar, 2009 23:31 ] JustynaF, sorki błednie podalem adres hihihih to efekt złotego trunku
poprawna to foto_dankas@op.pl
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Mar, 2009
Moje kondolencje .
Mój pierwszy slub miał lepsze efekty :].
Ja tu popre jasiekcom, totalna porazka. Moze autor i mial jakas wizje "artystyczna" (widac ze probowal) ale wykonanie lezy i "artystycznie" i technicznie . Jak na 2 mozna sie domyslac jak chcial to zrobic, to na 1 nawet nie bardzo wiadomo
3 zdecydowanie lepsze w obu aspektach, "artystycznie" ciekawe, technicznie mozna zawsze podciagnac.
JustnaF Ja bym ubral jeszcze raz stroje slubne i zrobil jeszcze raz, u innego fotografa, mam nadzieje ze za te jeszcze nie zaplacilas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10