Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Można mieć swoje ulubione ogniskowe ale tak jak mówiłem już kiedyś, zoom w nogach nie zawsze działa a ulubiona ogniskowa nie zawsze wystarcza.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009
a ja mam takie pytanie....
skoro wyjeżdżasz na parę lat , to co w gruncie rzeczy za różnica?
na pewno będziesz zarabiał i będziesz miał możliwość kupna tam na miejscu tego co rzeczywiście będzie ci potrzebne...
podstawowa sprawa to system w którym chcesz się rozwijać /o ile chcesz/, a później szkła do tego. w gruncie rzeczy /powtarzam się/ pytanie jak każde inne ....
ja tam jestem laikiem, ale zaliczyłam już jeden dalszy wyjazd z lustrem, a w perspektywie następne i pod względem tego chcę kompletować sprzęt.
Mam Canona 40d + sigma 18-50/2.8 + 70-200/4 L + 50/1.8, ale szczerze nie miałam okazji używać tego ostatniego w "podróży". Po prostu jak zwiedzasz, to wystarczy, że przepinasz się z 18-50 na 70-200, 50 jest w 18-50, a ja nie jechałam na plener fotograficzny
Planuję dorwać jeszcze sigmę 10-20 do kompletu.
W body 40d po prostu się zakochałam nie brakuje mi w nim nic prawie, no mógłby mieć wyświetlacz z 50d, ale poza tym bajerka Fakt, że nie dotykałam żadnych na FF, ale czego oczy nie widzą...
Zresztą.. jakbym miała sie ograniczyć do 5k (u mnie to wyszło ok 7k), to:
body z serii xxd (myślę, że używane 30d będzie si)
szkło typu 17/18-55
jeżeli styknie kasy to 70-200/4 bierz śmiało
poza tym wlicz koniecznie filtr polaryzacyjny i szarą połówkę, w tropikach czasem ratują życie
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 29 Mar, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Szkło typu Canon 17-55 kosztuje fortunę i zużyje praktycznie wszystkie fundusze. 18-55 to kit więc nie bardzo albo 18-50 sigma. Ale ze wszystkich szkieł o podobnej ogniskowej do niepełnej klatki wybrałbym Tamrona 17-50. I uwaga, miałem pożyczone 17-40L i mogę śmiało powiedzieć że jest daleko w tyle za tamronem. Absolutnie żadna z jego zalet nie nadrabia światła 2.8.
Cytat:
poza tym wlicz koniecznie filtr polaryzacyjny i szarą połówkę
Szkło typu Canon 17-55 kosztuje fortunę i zużyje praktycznie wszystkie fundusze. 18-55 to kit więc nie bardzo albo 18-50 sigma. Ale ze wszystkich szkieł o podobnej ogniskowej do niepełnej klatki wybrałbym Tamrona 17-50. I uwaga, miałem pożyczone 17-40L i mogę śmiało powiedzieć że jest daleko w tyle za tamronem. Absolutnie żadna z jego zalet nie nadrabia światła 2.8.
No osobiście mam sigmę. Jest też całkiem fajna sigma 17-70 z trochę gorszym światłem, ale za to tańsza i gdziekolwiek się obejrzę wszyscy ją chwalą.
W każdym razie miałam na myśli taki standard zoom, coś uniwersalnego, taki "zamiennik kita".
A... i jedyne czego żałowałam, to to, że nie miałam osobnych polarów na oba szkła, tylko przepinałam jeden.
Skupić chciałem się na body które bedzie musiało wytrzymać te wycieczki. Propozycja 40d jest dość ciekawa za 3k jest do wzięcia. Pozostaje mi 2k na szkła. Dobry wybór to propozycja NAJELI. Brak mi tu tylko czegos z makro w przystępnej cenie. Tania opcja to sigma 70-300 apo II lub zastąpić oba jednym sigma 70-200 2.8 apo .... bądź czymś innym. Taki wybór podyktowany jest tym ze nie tylko bede robil zdjęcia krajobrazowe, portrety ale i makro (szerokim pojeciu). W Portugalii jest wiele miast z okresu kolonizacji. Są one bardzo piękne, malownicze itp. Tam gdzie bede mieszkał są zabytki z przed 2000 lat. Słyszałem o pięknym parku na północy wiec zwierzaczki i roślinki tez będą na celowniku. Cały zestaw ostatecznie musi byc funkcjonalny. Wstępnie chciałbym się zamknąć w 5k. Ktos pisał ze jak bede na miejscu to bede kompletował całość i tak będzie. Tylko ze już w polsce chce coś mieć bo czas leci a zdjecia sie nie robią. Na decyzje mam jeszcze góra 1 miesiąc i licze ze ceny beda takie jak teraz. Nie łudzę się ze zmaleją ale na bieżąco kontroluje wszelkie promocje itp
Podoba mi się pomysł z 40D i Sigmami.. Sigma 17-70 ma coś na kształt makro. W wydaniu budżetowym
40D (2800zł), 17-70 (1200zł), 70-300 APO (800 zł), wychodzi 4800...
Sigmy 70-200/2.8 bym nie kupił. Wolałbym 70-200/4 Canona lub Tamrona 70-200/2.8.
Za 5000 zł to chyba najrozsądniejszy zestaw ze świetnym, wytrzymałym korpusem, bardzo przyzwoitym obiektywem standardowym i teleobiektywem który nie przynosi wstydu.
Cytat:
17-40L i mogę śmiało powiedzieć że jest daleko w tyle za tamronem.
Temat na dyskusję-rzekę. Pozwolę sobie mieć w tym względzie zupełnie odmienne zdanie, co wcale nie oznacza iż uważam że Tamron 17-50 jest złym obiektywem. Wprost przeciwnie.
Szczerze 800zl różnicy pomiędzy 40d a 50d to wydaje mi się niewiele ale to tez temat do dyskusji i warte zastanowienia. Jednak wydaje mi się że większa cześć postawiłaby na 40d niz na nowy model chociaż od premier minęło już trochę czasu
[ Dodano: Pon 30 Mar, 2009 14:24 ]
A i jak wspomniałem lustro z makro bedzie dla mnie jakas podstawa i obowiązkowym lustrem w wyprawach
Powiem tak: miałam w ręku 50d.
Oprócz o wiele lepszego wyświetlacza (jedyne co było naprawdę dobre), metalowego pokrętła wyboru trybu (mam plastikowe) i iso 3200 (mi tam 1600 styka) nie zauważyłam różnicy. Obudowa chyba bez żadnego liftingu.
Ale niektórzy lubią mieć najnowsze modele z większą liczbą Mpx :>
Ja tam się cieszyłam, że weszło 50d, bo 40d kupiłam tuż po jego premierze i w cyfrowych kosztowało wtedy ok 2300. Tylko brać
A co do makro...
Moja sigma ma "makro". Ta 17-70 też. Ale to makro polega na to, że strzelisz fotę z 2cm, ale nie będziesz miał skali 1:1. Czyli fajną fotę robaczka/kwiatka w ramkę jak najbardziej, ale położyć na kolana poważną galerię internetową trudniej
Ja bym to jednak inaczej ustawił i bliższa mi jest koncepcja najeli, może dlatego że też mam czterdziestkę.
Jeśli miałbym wybierać w tym budżecie
50D + 17-70
albo
40D + 17-70 + 70-300
to bez wahania wziąłbym drugi zestaw, który pozwala jednak na znacznie więcej.
Chyba że możliwa jest opcja nagięcia budżetu i zakupienie
50D + 17-70 + 70-300...
...ale wtedy to bym wziął 40D + 17-70 + 70-200/4 (używka)
jeny, facet jedzie do Afryki i Portugalii a wy mu polecacie obiektywy 2.8... Bo tam tak mało światła...
Jeśli będziesz jakieś zwierzątka chciał robić to rozejrzyj się za obiektywem 70-300 z jakiegoś systemu, do tego zoom 'ogólny' w stylu 18-105 albo coś. Puszkę w tym momencie tańszą jakąś, może właśnie pentax? Za 5k powinieneś też olympusa 5x0 dostać z 2 obiektywami w zestawie. Wadą tego ostatniego jest nieco słabsza praca w złych warunkach oświetleniowych, za to jest poręczniejszy od innych (mniejsze obiektywy, lżejszy zestaw) co może mieć duże znaczenie w podróżach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11