Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego XP nie widzi karty jako dysku (odzyskiwanie zdjęć)
Autor Wiadomość
jowita 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Mar, 2009   Dlaczego XP nie widzi karty jako dysku (odzyskiwanie zdjęć)

Witam, mam problem, chcę odzyskać zlikwidowane zdjęcie z karty SDHC Panasonic 4 G.
Dopiero od niedawna mam aparat Ixus 950 IS. Zainstalowałam wszystkie sterowniki z płyty. Aparat po podłączeniu przez USB jest widziany przez system Win XP jako ... aparat - urocza ikonka, ale bez przypisanej litery napędu. Problem w tym, że programy do odzyskiwania danych, które próbowałam wykorzystać, nie widzą karty, a więc nie mogą działać.

Ja bym chciała, żeby to było takie proste jak przy Nokii - kiedy podłączam ją do USB, wyświetlają się 2 opcje, albo uruchom oprogramowanie do obsługi telefonu, albo 'transfer pc' czyli dostęp do karty jak do dysku. Ale widocznie inżynierowie Canona nie uważali, ze może to komuś być przydatne. Jak na razie serwis Canona (telefon..) nie znalazł odpowiedzi an moje pytanie.

Karta jest nowa, na pewno nic jej sie nie stało, nie wiem, czemu nie chce jej zobaczyć moja drukarka, tylko mruga i mruga ;( (stara HP Photosmart, kiedys używałam jej jako czytnika kart, ale może nie czyta nowych kart SDHC?)

Czy ktoś już może miał podobny problem? Czy to problem z Windowsami, czy z oprogramowaniem Canona? A może zna ktoś taki program do odzysku danych, który działa w podobnych okolicznościach (brak widocznej karty jako napędu.)

Zależy mi na zlikwidowanych zdjęciach, ale nie na tyle, żeby iść z tym do drogiego serwisu...

Reklama

benetnash 
Rozmowny

Wysłany: Pon 30 Mar, 2009   

sprawdź w instrukcji aparatu czy możesz zmienić tryb podłączenia go do komputera via usb z PTP na USB Storage. Wtedy będzie ,,normalnie'' widziany przez system.
Pozdrawiam

jowita 
Nowy

Przeglądam instrukcję i mimo że znam angielski nie widzę szczegółowych wyjaśnień. Znalazłam w specyfikacji: "Communication Settings - MTP, PTP" czyli powinien mieć możność podłączenia się jako dysk (protokół PTP). Nie mam w tej chwili przy sobie aparatu, ale w domu sprawdzę, czy w menu jest możliwosć zmiany protokolu. Aczkolwiek nie znalazłam objaśnienia w instrukcji (opcja wyszukiwania w tekście pdf dała tylko ten jeden rezultat słowa 'PTP').

benetnash 
Rozmowny

oprócz MTP i PTP _powinna_ być jeszcze jedna, trzecia opcja. Te dwie to własnie nie jest podłączenie jako dysk. Jeżeli nie ma takiej opcji to pozostaje kupienie adaptera SD na usb żeby podłączyć to do komputera.
Pozdrawiam

jowita 
Nowy

A czy może pamiętasz, jak ta trzecia opcja powinna się nazywać??

benetnash 
Rozmowny

stawiam na "usb storage" albo coś w tym stylu. Niestety jestem teraz w pracy i nie mam jak sprawdzić jak to sie w moim aparacie wabi

jowita 
Nowy

Wysłany: Wto 31 Mar, 2009   

Nie mogłam znaleźć takiej opcji jak usb storage w aparacie. Ponieważ nie mogłam czekać, kupiłam sobie wreszcie uniwersalny czytnik kart za 34 zl (mam jeszcze lustrzankę Olympusa - jestem eklektyczna jeśli chodzi o marki...) Zdjęcie odzyskane po godzinnej pracy programu Easeus Data Recovery, chyba w ostatniej chwili, bo uratowało się z czarnym paskiem u dołu (na szczęście można było wykadrować.) Dzięki za rady, które pozolily mi podjąć decyzję o zakupie czytnika. Swoją drogą to dziwne, że canon nie daje takich opcji, cikawe czy ich serwis kiedyś do mnie oddzwoni i coś mi powie na ten temat - sam już do nich dzwonić nie zamierzam...

Tutejszyn 
Optyczny

Jestem przekonany, że Twój Canon jest widoczny w systemie dokładnie tak jak inne aparaty. Rozwiązanie Twojego problemu leży w innym miejscu.
Problemem może być zabagniony system, wirus, kabel, sterowniki, lub sto innych rzeczy.

benetnash 
Rozmowny

Tutejszyn, każdy aparat może być ,,widoczny'' za pomocą jednego z dwóch protokołów. PTP jest abstrakcją od systemu plików dlatego nie da się przy takim podłączeniu odzyskać plików itp.

jowita 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   

Tutejszyn napisał/a:
Jestem przekonany, że Twój Canon jest widoczny w systemie dokładnie tak jak inne aparaty. Rozwiązanie Twojego problemu leży w innym miejscu.
Problemem może być zabagniony system, wirus, kabel, sterowniki, lub sto innych rzeczy.

Nie szukałabym problemów w systemie, dlatego, że system 'widzi' inny aparat jako dysk (lustrzanka Olympusa.) Widzi też oczywiście pendrivy i odtwarzacz mp3. Mały Canon jest nowy . Owszem, są kłopoty, ale z uruchomieniem programu ZoomBrowser, ale to już inna sprawa -
wina kogoś, kto instalował moje Windowsy i namieszał w użytkownikach.

kores 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

w lapku mam czytnik kart SD, ale skasowanych zdjęć z tego czytnika nie odzyskam, muszę kartę podpinać przez zewnętrzny czytnik USB, żeby karta SD była widoczna jako Dysk , bo tylko tak potrafi ja zobaczyć oprogramowanie do odzyskiwani danych.

myślę że problem tkwi bardziej w oprogramowaniu do odzyskiwania plików, bo musi widzieć dysk , a nie ... no właśnie
nie jestem na tyle biegły w systemach, ale coś w tym jest :)

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

ja bym stawial na uzycie czytnika do kart pod USB,juz tak dwa razy odzyskiwalem zdjecia: raz swoje,raz znajomego,udalo sie odzyskac wiekszosc fotek(nie pamietam jakiego programu uzylem,bylo to 2 lata temu,ale byl to jakis darmowy program "wygooglowany w necie")

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

PcFileInspectorRecovery

Odpowiedz do tematu