Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009 Jakość obiektywów a miejsce produkcji
Jestem ciekaw, czy ktos z Was porownywal kiedys jakosc wykonania oraz parametry szkiel "made in japan" z takimi samymi np. "made in taiwan".
Spotkalem sie z kilkoma opiniami na temat wystepowania lepszych i gorszych egzemplarzy tego samego modelu. Ciekaw jestem jak to sie ma do kraju produkcji.
W szczegolnosci chodzi mi np. o Canon 17-85/4-5.6 IS USM.
Przyznam, ze osobiscie watpie w istnienie zauwazalnych dla uzytkownika roznic pomiedzy takimi produktami ale moze sie myle...
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 02 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jestem ciekaw, czy ktos z Was porownywal kiedys jakosc wykonania oraz parametry szkiel "made in japan" z takimi samymi np. "made in taiwan".
....
Przyznam, ze osobiscie watpie w istnienie zauwazalnych dla uzytkownika roznic pomiedzy takimi produktami ale moze sie myle...
Moja luneta Kowy (a to zasłużony producent) made in japan charakteryzuje sie między innymi 3 pyłkami na wewnętrznej stronie przedniej soczewki obiektywu. W żoninej lornetce Minolty made in China takich rzeczy nie ma. Różnie bywa z tą optyką...
BTW - ta luneta i tak jest generalnie lepiej wykonana od owej lornetki i daje lepszy obraz
Ale też róznica ceny jest zauważalna
mikiemike, mój pierwszy Tamron 17-50 2,8 był składany w Chinach, rozsypał się po paru miesiącach używania. Dostałem drugi też z Chin i nie był dobry, zawiozłem do wymiany i nie byłem wstanie wybrać z czterech innych sztuk dobrego, wtedy pan z firmy Foto-Technika poszedł na zaplecze i przyniósł następne cztery, wszystkie były dobre lub jeszcze lepsze. Wybrałem sobie jeden, następnie okazało się że te ostatnie sztuki były Made in Japan. Tę sztukę używam już przeszło rok i wszystko jest dobrze.
Co do Canona to nie mam żadnych doświadczeń.
Różnice między egzemplarzami występują niewątpliwie i wielokrotnie było o tym pisane na forum, więc specjalnie nie trzeba tego udowadniać. Rozrzut jakościowy występuje na pewno w produktach optycznych, bo z definicji podatne są one bardzo na błędy na wielu etapach, od szlifowania szkła na montażu skończywszy.
Z rzeczy nieudowodnionych (chyba) jest teoria spiskowa mówiąca o wysyłaniu lepszego sortu do Japonii i USA, średniego sortu do Europy Zachodniej i reszty świata cywilizowanego, oraz najgorszego sortu do krajów trzeciego świata, np. Polski.
No i teoria o tym, że ten sam produkt made in Japan jest lepszy niż egzemplarz made in China. Choć zdarzały się też głosy odwrotne. Właśnie o Tamronie 17-50 ktoś pisał, że japoński rozwalił się, a chiński się trzyma. Ale przeważnie jest odwrotnie, o czym napisał powyżej SlawGaw.
Ja miałem chińskiego i działa bez zarzutu do dziś w rękach mojego kolegi, nic nie odpadło od niego i ostrzy w punkt.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009
mikiemike napisał/a:
W szczegolnosci chodzi mi np. o Canon 17-85/4-5.6 IS USM.
Jak wyżej napisali koledzy, to różnice są i to zauważalne dla zwykłego "kowalskiego" i nie tylko pomiędzy tymi z Chin czy Japonii ale także pomiędzy dwoma takimi samymi szkłami z jednej linii produkcyjnej.
Co do 17-85/4-5.6, to w tej cenie można sobie wybrać coś lepszego (w pobliżu tego zakresu) niż to szkło a dokładając zaledwie 200 czy 300 ziko można nabyć jaśniejszego i optycznie lepszego tamrona.
miałem ochotę, jak zawsze pojechać złą opinią t17-50 ale tym razem sobie daruję...
podpowiem:
made in japan ostrzy w punkt, ma tą samą jakość z lewej jak i z prawej ( made in china, chyba 8sztukami bawiłem się i się nie udało )...
tylko że w made in japna odpada przedia soczewka
Ale można się "dogadać" ;
-oddają pieniążki, kupujemy L - kę i spać można spokojnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12