Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym zakupić swój pierwszy aparat, przeglądałem wiele stron, forów, portali lecz do końca nie wiem co wybrać. Mój budżet mieści sie w granicach 700-800zł. Fotografie jakie chciałbym robić to zdjęcia natury. Zawsze chcialem robic zdjecia piorunom błyskawicą lecz wiem żeby zrobić dobre zdjęcie trzeba mieć porządny aparat. Wiec aparat powinien byc "szybki". Lubie tez fotografować owady i rożne zwierzęta. Zdjęcia osób nie beda często spotykane choć zapewne moi rodzice będą tego używać ale dla nich każde zdjęcie bedzie dobre Z początku przeglądałem wiele stron i moim typem był Canon PS A710 IS lecz tematy były stare i ten aparat kosztuje teraz dużo mniej Oczywiście gabarty nie muszą być zbliżone do tego modelu. Moze to byc coś większego. No i znalazłem Canona S3 IS ktory odstrasza mnie jedynie szumami i małym wyświetlaczem LCD. Rozpatrywałem tez Nikony i Panasy ale w nich nie potrafie stwierdzic "co jest dobre".
Resumując chciałbym kupić aparat z "większym" ustawieniem manualnym, w miarę dobrym zoomem i dobrym trybem makro. Aparat powinien tez w miarę szybko robić zdjęcia. Nie musi mieć dużo pix. Oczywiście wiem ze nie dostane w aparacie za 800zł wszystkich "dobrze" wyostrzonych tych funkcji lecz chciałbym cos zbliżonego. Za pomoc bardzo dziękuje.
A już za 777 PLN-ów można dostać na skąpcu fz18 Panasonica, myslę że jego zakupu Byś też nie żałował i Byłbyś z niego zadowolony - to taki starszy brat fz28
Jeśli chodzi o SX110 IS to brałem go pod uwagę lecz brakuje mi w nim wizjera a czasami lepiej jest "oprzeć" aparat przy oku dla lepszej stabilności. Ten Panas nawet ciekawy lecz według testów ma słabą matryce a nawet słabszą od S3 IS.
Ten Panas nawet ciekawy lecz według testów ma słabą matryce a nawet słabszą od S3 IS.
W praktyce nie jest z nim aż tak tragicznie Możesz mi wierzyć na słowo W tej klasie kompaktów i w tym przedziale cenowym, to nie Znajdziesz jakiegoś szału wszystkie sazbliżone i różnąsieniuansami Albo... dołóż stówę i rozejrzyj się za Fuji S9600 tam już matryca jest dość duża
Po przeczytaniu recenzji, opinii użytkowników chyba zdecyduje sie na Canona S3 gdyż strasznie podoba mi się jego makro. Aparat na allegro kosztuje duzo mniej niż mam do wydania lecz myślę ze będzie dobrym na początek. Co do Panasonica dziwi mnie także zamontowanie USB 1.1 Po przeglądnięciu wielu zdjęć tych aparatów naprawdę zadziwia mnie marko S3 dlatego on chyba będzie dobrym wyborem dla mnie i dla mojej Zuzi (ptasznika)
[ Dodano: Czw 02 Kwi, 2009 20:18 ]
Wybaczcie że zakładam nowy post ale chce żeby kazdy widział
No wiec sprawa miewa sie tak że twój Panas fz18 według skąpca kosztuje 1094zł wiec on odpada na Allegro kosztuje 899zł wiec to dalej za dużo. Zaś mój "wybrany" Canon S3 IS kosztuje według skąpca 1255zł Lecz na allegro mamy taką aukcje:
Lecz mam jakieś dziwne przeczucia do tej aukcji... Gwarancja jedynie rozruchowa na miesiąc i nie dostaniemy CD z oprogramowaniem, kabla video, instrukcji oraz paska na szyje wiec tego Canona S3 też nigdzie nie znajdę po cenie jaką mogę wydać chyba że gdzieś u mnie w mieście będzie on poniżej 800zł w co wątpię... No i dalej jestem w d..upie Im wiecej czytam tym mniej wiem... Natchnąłem sie na Sony DSC-H5 lecz opinie o tym aparacie są róźne... Szukam bardziej hybrydy... a z nich jedynie pasuje mi Canon S3 IS jednak czy zaryzykować kupna na allegro ??
No wiec sprawa miewa sie tak że twój Panas fz18 według skąpca kosztuje 1094zł wiec on odpada na Allegro kosztuje 899zł wiec to dalej za dużo. Zaś mój "wybrany" Canon S3 IS kosztuje według skąpca 1255zł
Świat zwariował!!! Faktycznie cena wzrosła a jeszcze nie dawno skapiec rzucał ceną 777 nie sądziłem, że tak się zmieniła
No to proponuję Ci (co prawda egzemplarz z ekspozycji, ale... )
Fuji który podałeś z ekspozycji byłby dobry ale niestety już chyba mnie ktoś wyprzedził... A co myślisz o "starszym" bracie Panasa a dokładniej FZ8 ?? Czytałem specyfikacje i jest w niej dużo które zostało przeniesionych na FZ18 lecz czy to dalej dobry aparat ?? Ciekawi mnie jego funkcja makro bo w specyfikacji pisze:
Kod:
Ostrość od od 0.3 m, makro od 0.05 m
Wiec jeśli dobrze myśle 5cm makro to chyba zły wynik ?? Jeśli nie to poprawcie mnie
No i każdy pisze że bardzo szumi. Dzisiaj idę się przejść po sklepach w moim mieście wiec może znajdę coś dobrego wtedy napisze.
Panas FZ8 jest dobrym aparatem, nie posiada jednak szerokiego kąta 28mm tak jak FZ18 a Uwierz mi to naprawdę przydatna ogniskowa
A fuji S9600 poszukaj może gdzieś na allegro tylko używki to traktuj bardzo ostrożnie mogą mieć duże przebiegi, ale...
Doszedłem do wniosku że w tym okresie (kryzys) nie ma sensu kupować aparatu. Poczekam do wakacji moze coś sie zmieni. Niektóre aparaty zdrożały o prawie 40%. Rozgladałem sie w swoim miescie ale u mnie same soniaki i samsungi a to nie najlepsze. Ceny dużo wyższe niż na necie wiec raczej na miejscu nie kupie.... moge jedynie sprawdzić. Poczekamy zobaczymy. Czekam na jakąś okazje.
A ja miesiąc temu sprzedałem mojego rocznego FZ18 z filrem, kartą i pokrowcem za 600 PLN-ów i jeszcze sięcieszyłem, że ktoś go wziął i będzie robił świetne foty a nie będzie obrastał kurzem w domu, nieużywany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13