Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja chciałbym się wtrącić , może nie do końca na temat.
Ale przymierzam sie do zakupu Canona 430EX II lub 580EX II - pytanie jakie są miedzy nimi różnice poza tym, że ta druga ma większa liczbę przewodnią i chyba szybszy czas ładowania. Poza tym większych róznic chyba nie ma, wiec czy warto dopłacać do 580EX II ?
A jeśli są to, czy warte dopłaty?
Pozdro
Moim zdaniem GN jest decydujące. Czas ładowania lampy przy jej włączeniu to jedno, ale przy tym samym błysku (tej samej ilości światła) w dużej lampie masz jeszcze kupę energii w kondensatorach i praktycznie W OGÓLE nie musisz jej ładować.
Duża różnica to chyba jednak cena... Duże kilkaset, prawie tysiąc złotych.
Zmiana kursu dolara w ostatnich miesiącach była jeszcze większa niż euro, dlatego ceny Canona, w tym również 430 EX II skoczyły mocniej niż Metza.
Na tę chwilę zanalazłem następujące, w miarę realne cenki: C430 EXII - ok. 950 zł, C580 EX II 1600,- zł - za kilka dni i 1800,- zł - od ręki, Metz 58 - 1500 zł.
Generalnie ceny troszkę spadają, może za kilka dni będzie taniej
Jacek(Baton), niestety ale warto dopłacić! Macałem wcześniej 430EX (pożyczyłem ok koleżanki), co prawda wersję starszą. Byłem już zdecydowany kupić 430EX II, ale jeszcze chciałem poszekać na nowego Nissina, który ma sie pojawić w maju. Ubiegła mnie żona i kupiła mi na urodziny 580EX II! Teraz widzę o co chodzi jak wszyscy mówią, żeby nie zawracać sobie głowy 430EX. Dopiero ja poznaję i w ogóle dopiero poznaje zasady pracy z lampą zewnetrzną, ale warto sie rzucić na 580EX II! To jak dzień do nocy! Wcześniej myslałem, że nie ma sensu przepłacać. Gdzie ja wykorzystam tą większą moc do moich amatorskich celów...? Wystarczyło jak poszedłem z 430EX z dzieciakami na salę zabaw! I już było MAŁO! Tak samo jeśli chodzi o doświetlanie w plenerze w dzień. Wcześniej myślałem, po co to komu... Pomijając już kwestię wykonania, jakości i uszczelnień! A różnica w cenie? W końcu to tylko pieniądze! Trzeba będzie bardziej przysiąść fałdów! A jeśli zdarzy mi się znowu, sytuacja kiedy będzie brak mocy, czy podobny, to przynajmniej bedę wiedział, że jedną lampą nic więcej się nie da zrobić!
Dzięki Arietiss, że mnie upewniłeś w moim przekonaniu. Od początku, jak w temacie, brałem pod uwagę tylko te dwie silniejsze jednostki. Zwłaszcza Twoje ostatnie zdanie to silny argument:
arietiss napisał/a:
A jeśli zdarzy mi się znowu, sytuacja kiedy będzie brak mocy, czy podobny, to przynajmniej bedę wiedział, że jedną lampą nic więcej się nie da zrobić!
PS Gdzie Ty znalazłeś taką fajną żonę? Toż to skarb prawdziwy! Ma może siostrę?
pozdrawiam
Nie ma problemu; jeśli ma taki sam dar do dawania udanych prezentów jak Twoja żona, to chętnie poczekam Imieniny mam dopiero w grudniu.
Tylko ja bym chyba prosił o Metza
Też przed kupnem lampy sporo czytałem na ten temat. Wybrałem 580 EXII i jestem bardzo zadowolony. Jedno jest pewne czy to będzie Metz czy Canon lampa zewnętrzna to wspaniała rzecz, można odbijać światło od ścian czy sufitu i wtedy fotki nabierają całkiem nowej jakości. Do tego jeszcze dobra ładowarka i aku. Ja używam BC700 i eneloopy, też są OK.
arietiss- no tak, ale 480EX II też jest z lepszą stopką i uszczelnieniem.
Ja potrzebuję do portretowania jak już chyba wiecie , bo blenda nie zawsze się sprawdza no i potrzeba pary rąk dodatkowo, natomiast lampkę mogę na statywie i na manualu wyzwalać ją zdalnie co by m doswietlała troszku wiec moc w tym przypadku nie jest chyba priorytetem, nie wiem nie znam się
Aczkolwiek pewno, zę lepsza 580 tylko cena zaporowa
Podepnę się trochę do tematu. Przymierzam się do zakupu Metza 48AF-1 lub 58AF-1 do mojego 40D. Szukając różnych opinii natknąłem się (w dość profesjonalnym sklepie) na stwierdzenie, że lampy inne niż Canon mogą mieć problemy z współpracą z body, konkretnie pod względem przenoszenia parametrów ekspozycji. Proszę o Waszą opinię...
natomiast lampkę mogę na statywie i na manualu wyzwalać ją zdalnie co by m doswietlała troszku wiec moc w tym przypadku nie jest chyba priorytetem
Moc jest priorytetem zawsze. Mocne lampy na stopkę, to raptem ~68Ws przy 1:1, więc naprawdę niewiele, o czym można się przekonać używajac większych modyfikatorów, bardziej światłochłonnych filtrów, czy też próbując "zabić" światło dzienne.
Dziękuję bardzo wszystkim, którzy zabrali głos w tym wątku i pomogli mi podjąć decyzję. Może trzeba było chwilkę poczekać, może potanieje dolar (Canon) albo euro (Metz). A może nie potanieje
Ja właśnie kupiłem świecidełko. To na literkę M. Czas pokaże, czy dobrze wybrałem. Jeszcze raz dzięki. I pozdrawiam.
Nie, tego małego badziewka to praktycznie nie używam. Mam taką zacną lampkę BRAUNa, solidne GN34 dla 50mm. Sporo światła, tylko jest starsza od dinozaurów. Najchętniej współpracuje sama ze sobą. Dwie przesłony robocze 4 i 8, bez względu na ISO. Odchylenie w pionie i poziomie, zoom. Nadszedł czas na jej emeryturę i czas na E-TTL II.
Ale i tak mam nadzieję na różnicę
xlesiu [Usunięty]
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 Canon Speedlite 580EX a 580EX II
Witam,
Mam nadzieję, że się nie powtarzam. Czy ktoś mógłby opisać różnicę między
Canon Speedlite 580EX a 580EX II ?
Zastanawiam się właśnie nad poprzednią wersją z rynku wtórnego i chciałbym się dowiedzieć, czy warto. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i odpowiedzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9