Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus SP-590 UZ, Kodak Z980 IS, Nikon Coolpix P90
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 07 Sty, 2009   Olympus SP-590 UZ, Kodak Z980 IS, Nikon Coolpix P90

Jako że megazoomy zawsze cieszyły się dużym zainteresowaniem zakładam ten temat w celu dzielenia się opiniami na temat tych dwóch aparatów tj. Olympusa SP-590 UZ i Kodaka Z980 IS.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 03 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

Tak na szybko napiszę tylko, że patrząc na optykę 570-ki nie wróże nic dobrego 590-ce.
Owszem mogę się mylić, choć nie sądzę, że zastosowano powalającą na kolana optykę.

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

Ciężko nie zgodzić się z Przedmówcą. Zamiast bezsensownie podbijać krotność zoomu można było zostawiając 20x i nieco zwiększając rozmiar obiektywu poprawić jakość optyczną a zwłaszcza aberrację chromatyczną która na najdłuższej ogniskowej w SP-570 jest uciążliwa. Zwłaszcza że pod względem ergonomii SP-570 jest naprawdę dobry, wiec wartałoby go tylko trochę podrasować w w/w sposób + poprawić celność autofokusu w gorszych warunkach oświetleniowych, bo już nawet zniekształcenie beczkowate na 26 mm nie jest taką wielką wadą bo dołączone do aparatu oprogramowanie (Olympus Master) skutecznie je likwiduje, nie zmniejszając jakości zdjęcia
P.S. Z drugiej strony widziałem ostatnio sample z mocno teraz lansowanego Canona SX1. Były tylko na ISO 100 i pod względem ostrości i braku szumów wyglądały fajnie - ale jak zobaczyłem drzewka w rogach i to na ogniskowej 28 to ... już chyba nigdy nie będę narzekał na poczciwy obiektyw Olka.
pozdrawiam
Tomek

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Lut, 2009   

Do listy tematu dodaje jeszcze dzisiejszą nowość, czyli 24 krotny zoom Nikona P90.

Monika0202 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

goltar napisał/a:
Do listy tematu dodaje jeszcze dzisiejszą nowość, czyli 24 krotny zoom Nikona P90.

wie może ktoś czy Nikon P90 ma polskie menu... bo mam zamiar go kupić i teraz się troche waham bo jak on ma wejść dopiero w marcu do polski to może być z tym problem;/

goltar 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Monika0202 napisał/a:
wie może ktoś czy Nikon P90 ma polskie menu... bo mam zamiar go kupić i teraz się troche waham bo jak on ma wejść dopiero w marcu do polski to może być z tym problem;/
Na 99% będzie miał choć pełnej specyfikacji tego aparatu jeszcze nie ma.

lennox 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   

Mnie bardzo zastanawia czy Nikon umożliwi w P90 montowanie jakiejś tuby osłaniającej obiektyw a co za tym idzie również filtrów.
Z tego co wiem w P80 nie można było tego robić.

Omig 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   

Już doczekać się nie mogę, kiedy zobaczę test SP 590 UZ. Dobrze by było gdyby test został wykonany z różnymi dodatkami jakie do aparatu są dodawane (telekonwertery). W temacie zdjęć lotniczych prosił forumowicz o zdjęcia z telekonwerterem, lecz wrzucone focie są do kitu. Myślę, że Naczelny to przeczyta i zainteresowanych zaspokoi.

Optojunior 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009   

Niestety nie podzielam optymizmu kolegi. Jestem uzytkownikiem sp 570 uz i mam ustaloną opinię na temat takich pomysłów. Zdjęcia są po prostu kiepskiej jakości i już. Dobra strona tych aparatów jest taka, że po kilkuset zdjęciach, zrobionych w nawet dobrych warunkach oświetleniowych, człowieka tak bierze cholera, że zaczyna się uczyć fotografii jako takiej. Tak było w moim przypadku, i nabycie nowych umiejętności tylko potwierdziło kiepska opinię o tym produkcie. Można tym aparatem robić niezłe zdjęcia, ale wykorzystanie pełnych zakresów tego obiektywu mija się z celem. Już nie będę pisął o aberracjach, ale moim zdaniem, główną wadą 570 jest to, że ten aparat stawia bardzo wyskie wymagania żeby zrobić ostre zdjęcie. Dopiero kiedy kupiłem statyw i język spustowy, zaczęły wychodzić jako tako. Ale nie można robić tylko ze staytwu. Ale może 590 to będzie przełom? Choć nie sądzę, bo każdy kto choć trochę liznął wiedzy na temat optyki od razu widzi o co chodzi. :wink:

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009   

No i znów kolejna osoba narzeka na ten aparat, a ja kolejny raz powiem że na kilkaset zdjęć nim zrobionych poniżej 1% wyszło nieostrych. Kto nie wierzy, mogę posłać, proszę napisać na GG 3184695. Dodam, że na tym forum jest już 1 moje zdjęcie z 570-tki zrobione na max zoomie bez żadnego statywu całkowicie z ręki. Zrobione z Zakopanego spod hotelu Kasprowy, dzięki max zoomowi można dostrzec nawet kratową konstrukcję krzyża na Giewoncie. Nie twierdzę przy tym, że aparat nie ma wad, pisałem już powyżej o nic, ale na pewno nie jest tak że bardzo trudno uzyskać ostre zdjęcie. Ale z główną tezą Przedmówcy się zgodzę, że raczej trudno jest oczekiwać lepszego zachowania po 590 która zamiast poprawić jakość optyczną obiektywu, rozciąga zoom do granic możliwości.
pozdrawiam
Tomek

Optojunior 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

Nie będę się wymądrzał, bo sam dopiero zaczynam właściwie przygodę z fotografią. Ale ja też mam masę ostrych zdjęć z tego aparatu wszystkie jednak są zrobione w dobrych lub bardzo dobrych warunkach światła. Jakakolwiek odchyła in minus w tym względzie właściwie zmusza mnie do statytwu lub twardej podpory. Próbowałem wszystkiego, łącznie z tym, że na warsztatch foto bawilismy się z lampą pod różnym kątem i natężeniem ze statywu. Różnice w ostrości są kolosalne!!! A już do łez rozpaczy i niedowierzania wszystkich doprowadziło to, kiedy aprat nie dawał rady z ostrością ze statywu i wężykiem spustowym. Też byłem zaskoczony. Bo o używaniu manualnego trybu ustawianai ostrości pisał nie będę. Każdy kto raz spróbował tego w 570, oddał w tej materii głos na bubel roku. Lepiej w ogóle było z tego zrezygnować. Niestety dla mnie to jest nie do zaakceptowania. Nie mówię, że to zły aparat, którym w ogóle nie można zrobic dobrego zdjęcia. Sam mam parę niezłych. Ale mimo tego, uważam to po prostu za kiepski produkt, którego efektywne zastosowanie jest dużo dużo dużo bardziej ograniczone niż wskazywałby na to promocyjny hit w postaci największego zooma na rynku. Raczej nie mam wątpliwości, że z 590 będzie to samo.

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Wto 03 Mar, 2009   

~Optojunior - też nie będę się wymądrzał bo też jestem amatorem, ale z moich doświadczeń wynika że problemy z ostrością w tym aparacie wynikają z tego że w gorszych warunkach oświetleniowych po prostu gubi się autofokus. Dlatego też moim zdaniem szukałeś rozwiązania nie tam gdzie trzeba - statyw i wężyk nic tu nie pomoże. W dobrych warunkach, a więc na zewnątrz a nie w pomieszczeniach i oczywiście w dzień, autofokus działa bez zarzutu i nawet na max zoomie nie ma problemu z uzyskaniem ostrego zdjęcia - nie potrzeba statywu. W gorszych warunkach niestety domyślne ustawienie "buźki" czyli rozpoznawanie twarzy nie radzi sobie najlepiej, pomaga przestawienie na taki przesuwany prostokącik, który przesuwa się klawiszami kierunkowymi i zatwierdza przez przyciśnięcie i przytrzymanie klawisza "OK". Wtedy Olek ostrzy tam gdzie chcesz, a nie tam gdzie on chce. Oczywiście ma to taką wadę że wymaga chwili pomajstrowania przy aparacie a nie zawsze taką chwilę mamy.
Ogólnie - nie mogę się zgodzić że jest to kiepski produkt. Ma spore zalety zwłaszcza pod względem wyglądu i ergonomii. Wygląda jak lustrzanka w miniaturze, wygodnie się go trzyma i miło obsługuje za pomocą panelu kontrolnego i pokrętła zmiany parametrów oraz pokrętła zoomu w obiektywie. Ma też sporo fajnych bajerów jak np histogram w postaci bezpośredniej wyświetlający na ekranie przepalone i niedoświetlone obszary albo podział ekranu na 4 części gdzie można zobaczyć jak będzie wyglądało zdjęcie wykonane np z różnym balansem bieli czy korektą ekspozycji. Czasem przydaje się też kompensacja cienia. Są to drobne rzeczy, ale składają się na przyjemne użytkowanie, podobnie jak np proste łączenie z komputerem - po podłączeniu kabelka aparat po prostu sam się włącza i pozwala przegrywać zdjęcia bez żadnego dodatkowego oprogramowania i to nawet na Windows 98 (!). Ja osobiście fotografuje głównie na P, z ustawioną kompresją Fine i domyślnie na czułości 64. Przy takich ustawieniach jakość zdjęć wychodzi moim zdaniem rewelacyjna jak na kompakt (oczywiście nie ma się co równać z lustrzankami). B. ładne kolory, dużo szczegółów, praktycznie brak szumów (robiłem bez trudu odbitki 25x20). Automatyczny balans bieli jest lepszy niż w konkurencyjnym Lumixie FZ18 - miałem okazję robić oboma aparatami zdjęcia w tym samym czasie i miejscu i muszę powiedzieć że np. o zachodzie słońca Olek oddawał lekko czerwonawą poświatę podczas gdy Lumix ją równie skutecznie eliminował, dopiero trzeba było go przestawić na "chmurki". Ostatnią czułością, gdzie szum jest jeszcze akceptowalny jest 200. Dzięki stabilizacji, na tej czułości udało mi się robić nieporuszone zdjęcia w czasie 1/3, 1/2 sek. Na 400 i 800 szum jest już b. wyraźny, ale liczba szczegółów jest na tyle duża że dobrą odbitkę 10x15 da się jeszcze zrobić. Na wyższe czułości w tym aparacie spuśćmy lepiej zasłonę milczenia :wink: .
Natomiast w pełni muszę się z Tobą zgodzić co do ograniczonej funkcjonalności zoomu. Cóż z tego że mamy 20x, skoro jeśli na max zoomie będziemy fotografować motyw z wyraźną krawędzią to zapomnijmy o udanym zdjęciu z powodu fioletowych obwódek wokół niej, psujących cały efekt. Wysokiej jakości zdjęcia uzyskać można mniej więcej do ogniskowej 200. Właśnie to Olympus powinien poprawić, zamiast wydłużać zoom jeszcze bardziej. Gdyby jeszcze poprawili celność autofokusu, to można by 570-tke polecać z czystym sumieniem każdemu kto chce mieć niezły aparat o dużych możliwościach ale o małym rozmiarze, nie tak dużym jak lustrzanka. A tak można powiedzieć że ma wady i zalety, ale na pewno nie że jest to "bubel roku".
pozdrawiam
Tomek

pawelrr1984 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009   Kodak Z980 pierwsze zdjęcia

Są już dostępne pierwsze zdjęcia z aparatu Kodak EasyShare Z980 IS: Linki do albumów:

http://picasaweb.google.com/Lorain9/412009#
http://picasaweb.google.com/Lorain9/3282009#
http://picasaweb.google.c...hokanReservoir#
http://picasaweb.google.com/Lorain9/Z980ISOTests#
http://picasaweb.google.c...0FirstPictures#

Zdjęcia są umieszczone w galerii elektronicznej Picasa. Żeby zobaczyć wiecej szczegółów dotyczączych danego zdjęcia należy kliknąć przycisk "więcej informacji" z prawej strony albumu.

Omig 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2009   

Kopiłem wczoraj olka 590 i go testuję.

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2009   

wow ... pochwal się jak już do czegoś dojdziesz

[ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 10:40 ]
Wczoraj dzięki uprzejmości Pani i Pana w sklepie mogłem sobie wykonać kilka zdjęć tym aparacikiem na swoją kartę - jak ktoś jest zainteresowany jego kupnem to mogę wysłać - podajcie maila do siebie na PW.

Odpowiedz do tematu