Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, Paweł_G, cena faktycznie dużo lepsza, ale podobno (znów opinia wykładowców jednej ze szkół fotografii, sama nie mam doświadczenia) polskie dają bardziej powtarzalny błysk niż chińskie/koreańskie. ale jak wyprobujecie te chińskie/koreańskie to napiszcie o efektach pracy. z przyjemnościa sama na poczatek zaoszczędze
Pominięty jest jeden z najważniejszych parametrów lamp (ten, za który czesto płaci się wielokrotnie więcej), czyli czas błysku. W przypadku Fomei jest to od 1/1470s do nawet 1/4000s w zależności od modelu, więc to lampy kwalifikują się do kategorii ultraszybkich, natomiast Powerluxy, to typowe wolne chińczyki 1/800-1/1200s. Jeśli chcesz fotografować dynamiczne sceny, to realna zdolność zatrzymywania ruchu przy lampie o t.5 1/800s, to ok. 1/250s (t.1), a w praktyce te chińczyki mają specyfikację podawaną bardzo optymistycznie...
Jedyną zaletą wolnych lamp jest to, że odpowiednio je wyzwalając, możesz kosztem mocy uzyskać krótkie czasy naświetlania przy pomocy migawki, ale ten trik obarczony jest wszystkimi wadami pracy z migawka szczelinową, oraz mocno komplikuje ustawianie ekspozycji.
jaad75 jak zwykle zaskoczył mnie jakimś kawałkiem wiedzy o którym nie mam zielonego pojęcia A mógłbyś jeszcze wyjaśnić co oznaczają te określenia t.5 oraz t.1 w powyższym poście? TIA
komor, to samo, co czas t 0.5 i czas t 0.1, czyli czas w którym uwalniana jest połowa oraz 90% energii błysku. Zresztą tu masz bardzo fajny opis, wraz z wyjaśnieniem sposobów kontroli nad ilością uwalnianej energii:
http://www.paulcbuff.com/forums/viewtopic.php?t=59
jaad75, właśnie przeczytałem sobie to do śniadania. Świetna sprawa, zupełnie nie zdawałem sobie sprawy z tych aspektów i różnic między lampami na stopkę a studyjnymi, oraz różnic w parametrach lamp studyjnych. Dzięki.
Ale oczywiście rodzą się kolejne pytania. Autor używa tam terminów, które spotkałem gdzieś w reklamach/ofertach, a które – jak rozumiem – wiążą się właśnie ze sposobem działania sprzętu: monolight, powerpack. Widzę, że Monolight jest do odnalezienia na Wikipedii, to już sobie przeczytałem. Powerpack to pewnie przeciwieństwo monolight, czyli jeden zasilacz do którego podłącza się kilka głowic, jak opisane jest to pod koniec wskazanego przez Ciebie tekstu?
Jak rozumiem lampy na stopkę nazywane są często przez różnych producentów mianem speedlight (plus/minus zmieniona marketingowo pisownia) właśnie z powodu stosunkowo krótkich czasów błysku?
Powerpack to pewnie przeciwieństwo monolight, czyli jeden zasilacz do którego podłącza się kilka głowic, jak opisane jest to pod koniec wskazanego przez Ciebie tekstu?
Tak, właśnie tak to wygląda - masz "paczkę", w którą wbudowany jest system zasilania i kondensatory, panel sterowania i gniazda głowic, a także system wyzwalania. Bywa również, że w paczkę wbudowane są akumulatory, dzięki którym możesz używać lamp w terenie.
komor napisał/a:
Jak rozumiem lampy na stopkę nazywane są często przez różnych producentów mianem speedlight (plus/minus zmieniona marketingowo pisownia) właśnie z powodu stosunkowo krótkich czasów błysku?
Przypuszczam, że tak...
BTW, jeśli interesuje Cię kwestia czasów błysku i zdolności mrożenia ruchu przez lampy, to tu masz ciekawy artykuł z przykładami:
http://www.scantips.com/speed.html
Myślę, że nie znajdziesz jeszcze opinii użytkowników, bo te lampki są bardzo świeże. Wyglądają jak stare Gemini 200, ale parametry mają zbliżone raczej do Gemini 500, tyle, że zrezygnowali z niezależnego potencjometru pilota.
Nie no, biorąc pod uwagę, że za taki zestaw na 500-tkach musiałbym zapłacić podobnie w Stanach, że ten zestaw to nowość i że Pstryk nie jest tanim sklepem, to propozycja jest niezła...
viola [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2009
jaad75, jezu... mam nadzieję, ze to nie jest ironia i że faktycznie to dobry wybór. naczytałam sie sporo o tych lampkach. w ogóle sprzet Bowens jest polecany. chce miec cos co sie nie zje* przy dwóch błyskach.
viola, biorąc pod uwagę ceny Pstryka, ten zestaw wydaje się calkiem atrakcyjny. Mam nadzieję, że można je gdzieś w Polsce kupić taniej... Ja bym poczekał jeszcze na ceny nowych 500R i 500Pro, choć obawiam się, że zwłaszcza w przypadku tych ostatnich mogą być zabójcze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9