Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki radiowy wyzwalacz lampy?
Autor Wiadomość
nesta 
Początkujący

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   Jaki radiowy wyzwalacz lampy?

Witam,

mam 430 EX II i chcialbym zaczac ustawiac juz ta lampe na statywie.. Problem w tym, ze narazie nie stac mnie na wyzwalacze za ponad 1 tys zl i chcialem spytac czy do nauki i pierwszych sesji tego rodzaju cos takiego sie w ogole nada ?

http://www.foto-tip.pl/sk..._04-p-1252.html

I czy warto wydac ta stowe :smile:
Moj aparat to 40D jesli to ma jakies znaczenie.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 18 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

Te wyzwalacze, to praktycznie to samo, co stare Cactusy V2 - w tej cenie możesz mieć poprawioną (ponoć) wersję V4:
http://www.gadgetinfinity...04&cat=0&page=1

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   

Post przeniesiony z innego wątku. Dyskutujmy o radiowych wyzwalaczach w jednym miejscu.

zwirek210 napisał/a:
A jakiej firmy byście polecili radio
Pocket Wizard... :cool:
PW rządzi od zawsze i do niedawna jedyną w miarę sensowną alternatywą były Skyporty Elinchroma lub równie drogie co PW, Pulsary Bowensa. Ostatnimi czasy nastąpiła jednak wyraźna ofensywa dobrej jakości chińczyków - możesz sprawdzić Youngnuo RF-602, wydają się całkiem sensowne:
http://forys.net/test-pho...yongnuo-rf-602/
Ponoć nowa wersja Phottixów, czyli Aster, też jest ok...
Oczywiście jeśli chcesz mieć system kompatybilny np. ze światłomierzami Sekonica, czy masą dobrych lamp (Profoto, Bowens, Norman, Dyna-Lite, Photogenic), to pozostaje Ci tylko Pocket Wizard...
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 18 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   

A odważył się już ktoś kupić to:
Wyzwalacz radiowy iTTL Pixel TR-331
lub to:
System sterowania radiowego Quantuum Fomex Dr Ray
?

AM 
Maniak

Wysłany: Wto 19 Sty, 2010   

Co do Pocket Wizardow - zawsze powtarzam przy okazji opisu mojego sprzetu, ze paczka MultiMaxow to byl moj najlepszy zakup. Swietne maszynki z kilkoma fajnymi opcjami, ktorych przydatnosc zrozumialem po pewnym czasie.
Tak je polubilem, ze nawet uzywam ich zamiast wezyka spustowego.

lancer 
Rozmowny

macie może linki do jakiś poradników w sieci albo obszerniejszych testów bo przymierzam się do zakupu jakiś wyzwalaczy z prawdziwego zdarzenia a jak zawsze nie chcę wyrzucić kasy do kosza

komor 
Moderator

lancer, jak zawsze, jeśli chodzi o tematykę błyskania, to Strobist.

jaad75 
Klub Pierdzieli

lancer, ale co tu testować - profesjonalny standard jest jeden: Pocket Wizard. To trochę jak Photoshop - te wyzwalacze zobaczysz na większości zawodowych sesji zarówno w TV, jak i w internecie. Tradycyjne PW występują obecnie w dwóch wersjach - Plus II i droższe MultiMax. Sam używam 4-ro kanałowych Plus II i narazie nie byłem jeszcze w sytuacji, w której potrzebowałbym dodatkowej funkcjonalności MultiMaxów.
Gdybym miał wypisać wady i zalety w porównaniu do innych wyzwalaczy... Główną wadą jest wysoka cena. Wadą jest też stosunkowo duży rozmiar i takie sobie wykonanie i materiały (jak na cenę wyzwalacza). Za wadę może zostać też uznana wystająca miękka antenka (można ją urwać przy odrobinie szczęścia i niedbałym transporcie) i stosunkowo niska częstotliwość pracy (mam wersję amerykańską, która ze względu na pracę w nielegalnym w Europie paśmie 433Mhz powinna być jeszcze bardziej podatna na zakłócenia, niż wersja EU, ale niczego takiego jak do tej pory nie zauważyłem). Dla niektórych wadą będą jedynie 4 kanały Plus II - wtedy należy zainwestować w 32-kanałowego MultiMaxa.
Zalety, to przede wszystkim niezawodność - nie zdarzyło m się nigdy, by na naładowanym akumulatorze, czy sprawnej baterii AA Pocket Wizard nie odpalił. Możesz mieć pewność, że jeśli nie odpali, to po prostu wyczerpał baterię. Druga zaleta (choć jak wiemy z niektórych testów i opinii na tym portalu można ją równie dobrze uznać za wadę :razz: ), to zasilanie ogólnodostępnymi AA. Trzecia zaleta, to brak jakichkolwiek problemów z synchronizacją - zawsze synchronizuje się do maksymalnego nominalnego czasu synchro aparatu, a można również używać go z czasami ekstremalnie krótkimi jeśli sprzęt ma migawkę centralną, elektroniczną lub hybrydową. Czwarta zaleta, to zasięg - pół kilometra w otwartym terenie powinno wystarczyć każdemu. Nie udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której PW nie odpaliły ze względu na brak zasięgu. Sporą zaletą jest też fakt, że obecna generacja PW, to transceivery, czyli wyzalacz sam ustawia się jako nadajnik lub odbiornik, w zależności od tego, czy jest podpięty do lampy, czy aparatu - możesz używać wymiennie dowolnego urządzenia. Kolejna zaleta to możliwość zdalnego wyzwalania aparatu i fleszy (czyli tzw. relay mode)...
To tyle, tak z pamięci... Ogólnie polecam, bo to urządzenia które kupujesz raz na lata, a uważam, że warto zainwestować w świety spokój... :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Gdybym miał wypisać wady i zalety w porównaniu do innych wyzwalaczy... [...] To tyle, tak z pamięci... Ogólnie polecam, bo to urządzenia które kupujesz raz na lata, a uważam, że warto zainwestować w świety spokój... :smile:

I właśnie dlatego czekam na wersję pod Nikona :D
A jest już tuż tuż ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl, no tak, ale Ty myślisz o TTL, a to jakby nie patrzeć zupełnie inna bajka... Tutaj, szczerze mówiąc jakby bardziej przekonuje mnie RadioPopper...

komor 
Moderator

jaad75, hijax_pl, czy myśląc o wersjach TTL jakichkolwiek wyzwalaczy czekacie na możliwość zastosowania automatyki TTL czy po prostu możliwość zmiany parametrów lampy bez biegania po planie?

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, ja myślę i o jednym i o drugim... :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, jak się okazuje w tym przypadku myślę tak samo jak jaad75 :)

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

dobra stwierdzam że na PW mnie nie stać albo szkoda mi kasy. Miał ktoś styczność z tym?
http://allegro.pl/item910..._umt_cz_wa.html

albo wie ktoś gdzie można pulsara kupić za mądrą bejme?

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

Na pytanie z innego wątku odpowiadam tutaj, żeby był porządek w tematach:

candy napisał/a:
U mnie bynajmniej nie dzialaja [Phottixy z 580EX],a jak spawuja sie te Powerluxy? Bo juz na nie kiedys popatrywalem ale nie bylem pewien czy beda dzialac,z tego co widac na zdjeciach to nie podpina sie ich pod stopke lampy,czy moze sie myle?

Sprawują się jak przeciętne chińszczaki, czyli przeważnie działają, ale do profesjonalnej pracy bym ich nie zaryzykował, żeby się nie czerwienić jak samo zacznie błyskać bez powodu (sąsiad włączył mikrofalę) albo przestaną działać (na akumulatorkach 1.2V dość szybko przestają).
Nie podpina się ich pod stopkę (co jest wadą) ale kabelkiem PC. W komplecie jest taki plastikowy dyngiel który można przykleić do łącznika statyw-parasolka-lampa, żeby nie wisiały tylko były wsunięte w dyngiel.
Sporą wadą, o czym pisałem kiedyś wcześniej, są właśnie te durne kabelki PC, które choć cholernie drogie są strasznie tandetne i czasem tracą styk, nie kontaktują, itd. Rozwiązanie z gorącą stopką jest potencjalnie znacznie pewniejsze.

Odpowiedz do tematu