Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Po bardzo długim czasie czytania Waszych recenzji i przeglądania forum odważyłem się zabrać głos.
Nie będę ukrywać od zawsze kochałem lornetki
Dawno temu były to wyroby ZSSR, później wszechobecne produkty chińskie. Chcąc zadbać o mój wzrok, jakiś czas temu, zainwestowałem w lornetkę Steiner Navigator.
Wklejam zdjęcie, żeby było wiadomo, o jaki model chodzi
Lornetka do dnia dzisiejszego zachwyca mnie swoimi możliwościami. Na początku użytkowania musiałem przyzwyczaić się do kompasu, "umiejscowionego" w prawym okularze. Trochę zasłania obraz, choć z drugiej strony bardzo dokładnie pokazuje strony świata.
Czas mija, a mi przyszła ochota na coś nowego. Myślę o nowym Steinerze Commander XP 7x50 (tym razem bez kompasu). Oczywiście starałem się znaleźć jak najwięcej informacji o tym modelu, niestety trafiam tylko na sklepy internetowe i oczywiście stronę producenta.
Ciekaw jestem czy ktoś z forum zetknął się z tym nowym modelem Steinera? Może ktoś wie o jakimś sklepie posiadającym tę lornetkę fizycznie na stanie, nie ukrywam chciałbym przed wydaniem kilku złotych obejrzeć ją. Mieszkam w Krakowie.
Przeglądając oferty i opisy lornetek trafiłem na Fujinon 10x50 FMTR-SX. Miałem ostatnio okazję obejrzeć tę lornetkę w wersji 7x50 i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem zarówno możliwości optycznych, jakie oferuje lornetka jak i jej wyglądu. Na zdjęciach zamieszczonych w teście nie jest oddany jej prawdziwy urok. Jest zdecydowanie większa od mojego Steinera, wagowo trochę cięższa, ale bije na głowę wygodą trzymania moją lornetkę. Optycznie oceniam, że jest remis z delikatnym wskazaniem na Niemca.
Mam teraz problem z wyborem, czy zdecydować się na bardzo dobrze ocenianego, Fujinon i co ważne obejrzanego na "żywo", czy też pozostać wiernym Steinerowi?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Jeśli pasuje Ci to co masz to dlaczego chcesz zmieniać??
zastanów się może nad fujinonem 10x50,mam 7x50 i 10x50 i ten 10x50 jest jednak lepszy optycznie.
Strasznie mi się nie podoba ten kompas na tej lornetce
Jeśli pasuje Ci to co masz to dlaczego chcesz zmieniać??
Przyznam się, że sam tego do końca nie rozumiem
Ciągnie mnie do czegoś nowego. Trochę przeszkadza mi w mojej lornetce wspomniany kompas. To fakt wygląda dość dziwacznie, ale jest bardzo dokładny i w mgnieniu oka wiadomo jaką stronę świata się obserwuje. Co do jego "czułości" powiem, że trudno posługiwać się kompasem w domu, obserwując okolicę z okna. Kaloryfer, czy inne urządzenie elektryczne powodują przekłamanie wskazania.
Z drugiej strony zabiera trochę pola widzenia.
Fujinon bardzo mi się spodobał, gdy miałem okazję pobawić się nim przez chwilę. Świetnie leży w ręce. Czekam na okazję przetestowania 10x50 i pewnie wtedy podejmę decyzję.
Dziękuję za opinię o modelu 10x50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9