Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009 Lampa do canona na wesele.
Czy 430ex II wystarczy na wesele,bo na ślubie w kościele nie będę robił.Dodam, że sala jest duża (40x50m).To wesele brata i nie będzie fotografa.
Może jednak warto dołożyć 700zł i kupić 580 II nawet dla mnie-amatora.
Mam canon 40d.
Na jedno wesele się średnio opłaca, i tak będziesz używał przeważnie wysokich ISO więc 430EX da radę, tylko kup jakiś czas wcześniej i się z nią trochę ostrzelaj Ewentualnie pożycz od kogoś 580
Z drugiej strony nigdy nie wiadomo, kiedy przyda się dobra lampa, więc jeśli masz możliwość wykombinować kasę na mocniejszą, to na pewno warto.
Warto miec mocna lampke.
Ale. Jesli masz kupowac drozsza tylko na ten jeden raz i potem praktycznie jej nie uzywac, to faktycznie slabsza wystarczy.
Ja blyskam czesto, wiec wybralem mocniejsza i nie zaluje.
Jakie masz obiektywy? Generalnie uważam 430-tkę z zbyt słabą do swobodnej pracy, ale z jasnym szkłem i w małej sali wystarczy. Jeżeli zastanawiasz się dopiero nad kupnem lampy, to zdecydowanie warto dołożyć do mocniejszej.
Aparat kupiłem trzy dni temu.
Mam Tamrona 17-50 2,8
Pewnie kupię 580 a nóż widelec się przyda.
Obok siedzi żona i radzi mocniejszą
Dziekuję wszystkim za dobre rady.
Kurcze taka żona to skarb Ja marzę o takiej rozmowie ..."Kochanie czy powinienem dołożyć 2500 zł i kupic c 70-200/2,8 z IS? Złotko oczywiście bo stabilizacja sie przyda"...
akurat stabilizacja w tym szkle to mz gadżet za który nie warto tyle dopłacić, lepiej kupić inne szkło za 2,5k
IMO 70-200/2,8 IS to dość specjalistyczny instrument. Przeciętnemu fotografowi IS w 70-200 nie jest niezbędny, mało tego, większości nie jest potrzebne f/2,8, wystarczy f/4 Ale uwierz, zdarzają się sytuacje, kiedy masz f/2,8, ISO3200 i czasy 1/50s, a lampy ani statywu użyć z różnych względów nie można. Wtedy IS jest na wagę złota, a raczej wypłaty
Ja na Twoim miejscu zdecydowanie wybrałbym lampę silniejszą. (To trochę tak jak z twardym dyskiem; czy warto kupić większy, bo może go nie wykorzystam... ) Lampa silniejsza ma naprawdę sporo zalet. Więcej światła. Szybsze ładowanie. Często krótszy odstęp między błyskami. Jednorazowy większy wydatek, raz zaboli i masz spokój na długi czas. TERAZ to, jak piszesz 700 zł. Jeśli jednak kupisz słabszą i będziesz chciał się przesiąść na 580 EX, to zaboli Cię to mocniej (spadek wartości używanej 430).
No i jeszcze jedna możliwość, warta rozważenia. Metz 58 AF-1. Silna, a jednak ciut tańsza od 580.
Proponuję poczytać opinie na:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6468
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10