Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Stabilizacja a ostrość.
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   Stabilizacja a ostrość.

Pytanie teoretyczne. Najwydajniejsza stabilizacja polega na poruszaniu zestawem soczewek wewnątrz obiektywu. Czyli okresowo ich osie optyczne nie są na jednej linii ze osią reszty obiektywu, względnie są nachylone. Jakiego rzędu nieostrość powstaje przy tym, w stosunku sytuacji, kiedy soczewki ustawione są sztywno? Innymi słowy, czy przy szybkiej migawce nie lepiej wyłączyć OS?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2009   

Zdecydowanie warto wyłączyć stabilizację jeżeli nie musimy z niej korzystać.

arietiss 
Optyczny
arietiss

maziek, zdecydowanie lepiej wyłączyć. Jak kupiłem 70-200/4LIS, to na początku jechałem cały czas na IS. I zauważyłem wiele zdjęć na ogniskowych dużych, czyli bliżej 200mm, po skropowaniu 1:1 delikatnie nieostrych. Potem IS wyłączyłem i odsetek znacznie spadł. Teraz używam tylko gdy muszę. To się sprawdza jeśli chcemy cos zrobic czego bez IS nie utrzymamy i nie będziemy tego mocno kropować.

MC 

Ja tylko wtrace swoje 0.03PLN
W Sony jest tak, ze aparat decyduje czy stabilizacja sie wlaczy sie nie (jesli SSS jest na pozycji on).

SlawGaw 
Optyczny

MC napisał/a:
W Sony jest tak, ze aparat decyduje czy stabilizacja sie wlaczy

Nie słyszałem o tym. Może nie doczytałem czegoś w instrukcji. Z pewnością przy stabilizacji matrycy soczewki w optyce nie ruszają się wobec siebie i wyżej wymieniony problem nie istnieje.

MC 

SlawGaw napisał/a:
Może nie doczytałem czegoś w instrukcji.

Tego nie ma w instrukcji :mrgreen:

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

MC napisał/a:
Ja tylko wtrace swoje 0.03PLN
W Sony jest tak, ze aparat decyduje czy stabilizacja sie wlaczy sie nie (jesli SSS jest na pozycji on).

:shock: Wszystkie modele tak mają, czy tylko A 700?

nazgul 
Entuzjasta
Leń

SlawGaw napisał/a:
MC napisał/a:
W Sony jest tak, ze aparat decyduje czy stabilizacja sie wlaczy

Nie słyszałem o tym. Może nie doczytałem czegoś w instrukcji. Z pewnością przy stabilizacji matrycy soczewki w optyce nie ruszają się wobec siebie i wyżej wymieniony problem nie istnieje.

Istnieje, bo względem osi optycznej porusza się matryca. Mialem w Pentaxie problem z nieostrymi zdjęciami z obiektywu który źle informował body o swoich parametrach. Po wylaczeniu SR jak ręką odjął.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

nazgul napisał/a:
Istnieje, bo względem osi optycznej porusza się matryca.
To nie powinno mieć najmniejszego znaczenia, jesli porusza się w płaszczyźnie ogniskowania (prostopadle do osi obiektywu).

palindrom 
Optyczny
inaczej

Byłbym ostrożny z takim twierdzeniem. Prowadzenie matrycy musiałoby być precyzyjniejsze niż ok.4µm żeby zauważalnie nie stracić na rozdzielczości. Zastanawiało mnie zawsze, czy w przypadku gdy można utrzymać ekspozycję z ręki, stabilizacja nie psuje rozdzielczości wprowadzając (być może) fałszywy ruch?

MC 

palindrom napisał/a:
w przypadku gdy można utrzymać ekspozycję z ręki, stabilizacja nie psuje rozdzielczości wprowadzając (być może) fałszywy ruch?

No wlasnie ponoc oprogramowanie (Alf przynajmniej, nie wiem jak w O czy P) wylacza SSS w przypadku gdy migawka jest o iles tam szybsza niz ogniskowa obiektywu...

Kocur 
Maniak

A mnie zastanawia inna rzecz... Skoro jest na tyle krótki czas, że drgania obiektywu w ręku nie psują obrazu, to czy stabilizacja jest w stanie wprowadzić na tyle szybkie poruszenie, żeby zepsuć obraz? IMO nie powinna :)

SlawGaw 
Optyczny

Kocur, ale w przypadku stabilizacji w obiektywie może zmniejszyć ostrość-rozdzielczość obiektywu, gdyż nie wszystkie soczewki będą w osi optycznej.

Kocur 
Maniak

Zgadza się, ale nie powinno to być aż tak zauważalne, a poza tym nie ma to zastosowania przy stabilizacji matrycy, a tą miałem na myśli w poprzednim poście ;)

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 21:00 ]
MC napisał/a:
No wlasnie ponoc oprogramowanie (Alf przynajmniej, nie wiem jak w O czy P) wylacza SSS w przypadku gdy migawka jest o iles tam szybsza niz ogniskowa obiektywu...

Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Canonach nawet przy czasach 1/8000s słychać pracę układu stabilizacji, więc chyba działa pomimo krótkich czasów :P

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

palindrom napisał/a:
Byłbym ostrożny z takim twierdzeniem. Prowadzenie matrycy musiałoby być precyzyjniejsze niż ok.4µm żeby zauważalnie nie stracić na rozdzielczości.
Chodzi mi o to, że kiedy czas migawki jest krótki to może się tak złożyć, że na skutek działania stabilizacji w obiektywie jego soczewki nie są idealnie ustawione i daje to nieostrość. Czyli jest on niejako gorszy w momencie cykania, niż mógłby być. W przypadku stabilizacji matrycy jest ona zawsze prostopadle ustawiona do osi obiektywu.

Fakt, że jej ruch, nie do końca adekwatny do ruchu obiektywu mógłby spowodować poruszenie - ale nie nieostrość. W sumie pytanie akademickie, tzn. dzięki za rady praktyczne, wypróbuję, ale najbardziej mnie interesuje, czy ktoś liczbowo to badał?

Odpowiedz do tematu