Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2007 Jaki obiektyw w plener do D80?
Witam,
Posiadam już aparat nikon D80 z obiektywem Nikon AF Micro-Nikkor 60 f/2.8D. Potrzebuje jeszcze jakis obiektyw wplener który będzie uzupełnieniem do mojej stałki.
Prosze o pomoc w rozsądnym wyborze, najlepiej gdyby był to obiektyw firmy nikon. Nie wiem czemu tak na nikony sie uparłem, ale ta 60- tka która posiadam zrobiła na mnie super wrazenie, tylko problemem jest to że jakiś większy obiekt musze robic z bardzo dużej odległości a wtedy tracę na szczegółach i jakości nie mówiąc o tym że czasami w moim amatorskim studio miejsca mi brakuje.
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2007 Re: Jaki obiektyw w plener do D80?
elwis777 napisał/a:
Witam,
Posiadam już aparat nikon D80 z obiektywem Nikon AF Micro-Nikkor 60 f/2.8D. Potrzebuje jeszcze jakis obiektyw wplener który będzie uzupełnieniem do mojej stałki.
Prosze o pomoc w rozsądnym wyborze, najlepiej gdyby był to obiektyw firmy nikon. Nie wiem czemu tak na nikony sie uparłem, ale ta 60- tka która posiadam zrobiła na mnie super wrazenie, tylko problemem jest to że jakiś większy obiekt musze robic z bardzo dużej odległości a wtedy tracę na szczegółach i jakości nie mówiąc o tym że czasami w moim amatorskim studio miejsca mi brakuje.
Pozdrwiam i prosze o pomoc
17-55, 17-35, 12-24, krotkie stalki. Przejrzyj oferte nikona - to nie boli. Jak cos sporo kosztuje, to bedzie dobre. Stare stalki sa niezle, ale trzeba uwazac na flary.
Z konkurencji tokina 12-24, sigmy: 10-20, 17-35, 17-70, 18-50, tamron 17-50. Masz tyle testow i nie chce ci sie przejrzec. Nawet nie wysililes sie, zeby napisac, jak szeroko ma byc...
elwis777 [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2007 Skrucha
Przepraszam, może wyglądćna to, że nie przejrzałem wcześniej tematów na forum dotyczących tej sprawy. Jednakże zapewniam, że spędziłem tyle czasu czytając wasze opninie, że wszystko mi się pomieszało,
Chodziło mi oto, żeby ktoś doświadczony momógł mi w wyborze odpowiedniego obiektywu któty będzie uzupełnieniem nikora 60mm micro 2,8f
Jak już napisałem moja stałka robi super zdjęci, ale nie do wszystkiego się nadaje. Gdy fotografuje duże przedmioty musze iść na koniec studia, a czasami i to nie wystarcza żeby obiąć cały przedmiot w kadrze Właśnie dlatego jest to pytanie, żebym już takich problemów nie posiadał, ajedynym moim zmartwieniem było zrobienie super zdjęcia
Czy ten 17-55 pomoże mi w rozwiązaniu mojego problemu? Załóżmy, że chce pstryknąć zdjęcie przedmiotowi wysokiemu na 2metry i szerokiemu 1,5 metra.... jak daleko będę musiał odejść żeby obiąć go w kadrze? CZy jest jakiś sposób na wyliczenie tego?
Pozdrawiam i licze na zrozumienie mojego lamerskiego problemu
Przepraszam, może wyglądćna to, że nie przejrzałem wcześniej tematów na forum dotyczących tej sprawy. Jednakże zapewniam, że spędziłem tyle czasu czytając wasze opninie, że wszystko mi się pomieszało,
Chodziło mi oto, żeby ktoś doświadczony momógł mi w wyborze odpowiedniego obiektywu któty będzie uzupełnieniem nikora 60mm micro 2,8f
Jak już napisałem moja stałka robi super zdjęci, ale nie do wszystkiego się nadaje. Gdy fotografuje duże przedmioty musze iść na koniec studia, a czasami i to nie wystarcza żeby obiąć cały przedmiot w kadrze Właśnie dlatego jest to pytanie, żebym już takich problemów nie posiadał, ajedynym moim zmartwieniem było zrobienie super zdjęcia
Czy ten 17-55 pomoże mi w rozwiązaniu mojego problemu? Załóżmy, że chce pstryknąć zdjęcie przedmiotowi wysokiemu na 2metry i szerokiemu 1,5 metra.... jak daleko będę musiał odejść żeby obiąć go w kadrze? CZy jest jakiś sposób na wyliczenie tego?
Pozdrawiam i licze na zrozumienie mojego lamerskiego problemu
Owszem, mozna to wyliczyc. Kazdy obiektyw ma podawany kat widzenia. Jesli kat widzenia obiektywu wynosi 60stopni, a szerosc obiektu to 2m, to odleglosc liczysz 1m/tg30stopni (troszke trudniej z wysokoscia). Elementarna matematyka. Pamietaj jedynie, ze kat widzenia moze byc podawany dla pelnej klatki lub APS-C/DX. Jesli szklo jest dedykowane dla APS-C/DX, to nie ma problemu, wtedy podaja to, co potrzeba. To mozna sprawdzic w specyfikacji. Szkla typu 17-35 i szersze maja z zasady dobra korekcje dystorsji. Bardzo przydatne do fotografowania budynkow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13