Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 11 Kwi, 2009
Canon 450D - ciemne zdjęcia
Autor Wiadomość
dentist_
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   Canon 450D - ciemne zdjęcia

Witam wszystkich, to jest mój pierwszy post na forum.

Problem polega na tym, że moja pierwsza lustrzanka Canon 450D, którą dzisiaj dostałem robi za ciemne zdjęcia (przynajmniej tak mi się wydaje). Oto przykłady zdjęć robionych dołączonym kitowym obiektywem EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS w jasnym pokoju z nakierowanymi dodatkowo dwoma lampkami na kubek:

ISO 100 29 mm f/5,6 1/60 sek

ISO 100 29 mm f/4,5 1/2 sek

ISO 100 29 mm f/4,5 1 sek

ISO 100 29 mm f/4,5 1/50 sek

ISO 100 29 mm f/4,5 1/125 sek

ISO 400 29 mm f/4,5 1/125 sek

ISO 400 29 mm f/4,5 1/320 sek

ISO 1600 29 mm f/4,5 1/320 sek

Czy to ja robię coś źle czy to wina aparatu i idzie do zwrotu??

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   

iso 100 to mała czułość matrycy
f5.6 - też nie sprzyja ciemnym pomieszczeniom
1/50 - to krótki czas otwarcia migawki

oczywiście jak na te warunki oświetleniowe :)

Najlepiej jak z początku pobawisz się w trybach półautomatycznych: preselekcja przesłony, czasu.

No i:
http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_(fotografia)

SlawGaw 
Optyczny

dentist_, przełącz z M na P, albo na tryb zielony.

4motion 
Rozmowny

Jeżeli na auto robi normalne zdjęcia to tylko twoja "wina" że one są ciemnie, za krótkie czasy za niskie iso mało światła wpada do obiektywu. Pokombinuj wydłuż czas lub otwórz otwór zwiększ iso. Pobaw się.

Kocur 
Maniak

dentist_ napisał/a:
Problem polega na tym, że moja pierwsza lustrzanka Canon 450D, którą dzisiaj dostałem robi za ciemne zdjęcia

Aparat sam nie robi zdjęć, ot cały problem :) Poczytaj trochę na temat ekspozycji, a póki co korzystaj z trybu auto. :P Jak się trochę oczytasz przejdziesz do trybu "P", następnie do "Av" i "Tv", no a potem to już będzie z górki i będziesz robił zdjęcia jak się patrzy ;)

dentist_
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
iso 100 to mała czułość matrycy
f5.6 - też nie sprzyja ciemnym pomieszczeniom
1/50 - to krótki czas otwarcia migawki

oczywiście jak na te warunki oświetleniowe :)

Najlepiej jak z początku pobawisz się w trybach półautomatycznych: preselekcja przesłony, czasu.

Podałem też zdjęcia z max ISO 1600 i f4,5. W pokoju jest naprawdę bardzo jasno.

Na preselekcji przesłony jak daje f4,5 to ustawia mi czas 1 sek co wiadomo z czym się wiąże.

Na preselekcji czasu jak ustawiam 1/100 sek, daje ISO 400 ustawia mi przy 18 mm przesłonę 3,5, a i tak zdjęcia wychodzi zdecydowanie za ciemne.

SlawGaw napisał/a:

Przy programie P, ISO ustawionym na 400, 18 mm, ustawia mi maksymalne otwarcie przesłony f3,5 i czas 1/8 sek, a więc zdjęcia wychodzą poruszone.

4motion napisał/a:
Jeżeli na auto robi normalne zdjęcia to tylko twoja "wina" że one są ciemnie, za krótkie czasy za niskie iso mało światła wpada do obiektywu. Pokombinuj wydłuż czas lub otwórz otwór zwiększ iso. Pobaw się.

Pokombinowałem już dużo i podałem sporo przykładów, jak widać powyżej. Na auto aparat korzysta z wbudowanej lampy, a i tak przy ISO 400 otwiera przesłonę do f4,0, a czas ustawia 1/60 sek. Wtedy dopiero fotka jest ok.

Kocur napisał/a:
parat sam nie robi zdjęć, ot cały problem :) Poczytaj trochę na temat ekspozycji, a póki co korzystaj z trybu auto. :P Jak się trochę oczytasz przejdziesz do trybu "P", następnie do "Av" i "Tv", no a potem to już będzie z górki i będziesz robił zdjęcia jak się patrzy ;)

Ekspertem może nie jestem ale wcześniej miałem Canona G10 i co nieco już wiem nt. przesłony, czasu naświetlania itd. A lustrzanki nie kupiłem po to żeby korzystać z auto :???:

mavierk 
never knows best

no to cóż mogę powiedzieć... instrukcja obsługi i czytanie o pomiarze światła :)

dentist_
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
no to cóż mogę powiedzieć... instrukcja obsługi i czytanie o pomiarze światła :)

W sensie ja coś robię źle? Bo wcześniej robiłem fotki w identycznych warunkach oświetleniowych Canonem G10 przy niskich czasach, niskich iso, wysokich wartościach przesłony i fotki były o wiele jaśniejsze :roll:

P.S. Widzę kolega z Lubina tak jak ja :wink:

mavierk 
never knows best

no nie wierzę po prostu, żeby tak było - albo iso było podbite, albo f2.8 albo czasy rzędu 1/20 :) chyba że g10 czaruje nowe światło ;)

aha - jasno dla Twoich oczu wcale nie znaczy, że na prawdę jest jasno - musisz nauczyć się oceniać jasność otoczenia po szumach w oczach ;)

Monastor 
Optyczny

dentist_ napisał/a:

Podałem też zdjęcia z max ISO 1600 i f4,5. W pokoju jest naprawdę bardzo jasno.

Tak Tobie się wydaje. I całe szczęście, że tak ludzkie oczy działają bo inaczej patrzenie na świat byłoby mocno irytujące :-)

dentist_ napisał/a:

Na preselekcji przesłony jak daje f4,5 to ustawia mi czas 1 sek co wiadomo z czym się wiąże.

No, z poprawnym doborem czasu ekspozycji... i z poruszeniem, ale tak to jest jak ciemno i bez flesza

dentist_ napisał/a:

Na preselekcji czasu jak ustawiam 1/100 sek, daje ISO 400 ustawia mi przy 18 mm przesłonę 3,5, a i tak zdjęcia wychodzi zdecydowanie za ciemne.

Czy nie miga Ci na ekranie lub w wizjerze wartośc przysłony? Zdjęcie jest za ciemne nie dlatego, że aparat popełnia błąd w pomiarze światła. Aparat po prostu stosuje się do Twoich poleceń. W tym trybie MUSI byc to co ustawiłeś jeśli chodzi o czas i czułośc. 1/100, ISO 400. Aparat robi co może, czyli otwiera przysłonę, ale to za mało bo przy takim świetle i narzuconych przez Ciebie ograniczeniach NIE DA SIĘ poprawnie naświetlic zdjęcia. Aparacik stara się najlepiej jak umie, ale fizyki nie przeskoczy ;)

dentist_ napisał/a:

SlawGaw napisał/a:

Przy programie P, ISO ustawionym na 400, 18 mm, ustawia mi maksymalne otwarcie przesłony f3,5 i czas 1/8 sek, a więc zdjęcia wychodzą poruszone.

Bo po prostu jest za ciemno. Pozostaje lampa albo statyw.

dentist_ napisał/a:

Kocur napisał/a:
parat sam nie robi zdjęć, ot cały problem :) Poczytaj trochę na temat ekspozycji, a póki co korzystaj z trybu auto. :P Jak się trochę oczytasz przejdziesz do trybu "P", następnie do "Av" i "Tv", no a potem to już będzie z górki i będziesz robił zdjęcia jak się patrzy ;)

Ekspertem może nie jestem ale wcześniej miałem Canona G10 i co nieco już wiem nt. przesłony, czasu naświetlania itd. A lustrzanki nie kupiłem po to żeby korzystać z auto :???:

Jak nie chcesz polegac na auto, zwłaszcza w trudniejszych warunkach, to musisz widocznie zrozumiec trochę więcej.

SlawGaw 
Optyczny

dentist_, z twoim aparatem jest wszystko ok, tobie brakuje umiejętności, może jakaś książka albo to co sugeruje mavierk.

dentist_ napisał/a:
Przy programie P, ISO ustawionym na 400, 18 mm, ustawia mi maksymalne otwarcie przesłony f3,5 i czas 1/8 sek

Normalne zachowanie, a w pokoju zapewne nie jest jasno, nawet jeśli się tak wydaje.
Czy to poruszone zdjęcie było za ciemne? Myślę że było ok.

dentist_
[Usunięty]

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

Wiecie co Panowie, macie racje :smile:

Pożyczyłem od sąsiada Panasonica TZ5, włączyłem w nim auto, wyłączyłem lampe i zrobił normalne, jasne wyraźne zdjęcie przy ISO 400, f4,1 i czasie 1/13 sek.

Ustawiłem więc na M w swoim Canonie te same parametry i zdjęcie też wyszło prawidłowo jasne.

Sorki za fałszywy alarm. Po prostu wcześniej w G10 stosunkowo często korzystałem z lampy, tutaj nie i nie zdawałem sobie sprawy z tego, że będzie taka różnica.

[ Dodano: Sob 11 Kwi, 2009 00:12 ]
Temat właściwie może iść do kosza :wink:

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

Temat niech zostanie, edukacyjnie ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi