Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 09 Kwi, 2009
O co chodzi z matówka?
Autor Wiadomość
kostek 
Początkujący

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   O co chodzi z matówka?

Witam. Czytając test i opinie samyang 85mm f1.4 doczytałem, że warto by wymienić matówkę do MF.. Nie bardzo wiem o co chodzi? że niby przy każdym użyciu tego szkła trzeba matówkę wymienić, a później na odwrót? W 450d chyba jednak matówka jest niewymienna..
p.s. gdzie ta matówka się znajduje? nad lustrem? więc chyba samemu się jej nie wymienia..

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2009   

Można wymienić samemu. Matówkę kupujesz do MF i tyle, zakładasz i cieszysz się bo AF matówki nie potrzebuje do ostrzenia.

Kocur 
Maniak

Matówkę się wymienia samemu, znajduje się ona bezpośrednio nad lustrem (jak spojrzysz od dołu to będzie widać takie białe coś - to właśnie matówka). Niestety w canonach xxxD i niższych jest teoretycznie niewymienna. Wymienna jest tylko w 40/50D i wyższych modelach, ale w praktyce w xxxD też można ją wymienić, wymaga to tylko nieco większych kombinacji niż otwarcie zatrzasku :) Taka matówka precyzyjna zazwyczaj kosztuje w okolicach 120-200zł zależnie od modelu aparatu (oryginalna "made in Japan" Canona, do modeli gdzie przewidzieli wymianę), chyba że celujesz w coś bardziej specjalistycznego (mikropryzmaty, klin optyczny itp.), wtedy potrafi kosztować i kilkaset zł :P

costi 
Rozmowny

Zadam moze idiotyczne pytanie, ale czym taka matowka sie rozni od normalnie montowanej w aparacie?

Kocur 
Maniak

Dokładnie to nie wiem :D Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze. Nie znam dokładnie szczegółów technicznych, nigdy się w to jakoś nie zagłębiałem, ale na pewno zaraz ktoś przyjdzie kto wie jak to działa i nam wytłumaczy :P

AQQ 
Maniak

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   

http://www.pstryk.pl/browse:202/mat%C3%B3wki

http://www.pstryk.pl/brow..._y=12&submit=OK

wymiana w 40D:
http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=6374&p=3

Kocur 
Maniak

Ja pitole, 209zł za standardową matówkę do 50D? :shock: Na Allegro można kupić za 129zł :razz:

benetnash 
Rozmowny

Szukałem kiedyś informacji jak działa taka matówka i jedyne co znalazłem to to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroraster

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Kocur napisał/a:
Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze.

Ależ skąd - im bardziej "ziarnista" jest matówka tym lepiej widać rozkład GO. Matówki do MF mają właśnie bardziej widoczne ziarno, niż standardowe gładkie matówki do AF i dzięki takiej powierzchni mają znacznie lepszy focus snap, nawet jeśli nie używasz w danym momencie klina, czy mikrorastara.

Kocur 
Maniak

Hmmm... to dlaczego precyzyjna wydaje się być bardziej gładka niż zwykła? :shock: Może wzrok mnie zwodzi :grin:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kocur, przymknij sobie przysłonę, włącz podgląd GO i wtedy porównaj ziarnistość...

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009   

Zaopatrzyłem się w to ustrojstwo (pisałem o tym już w innym temacie).
Najlepsze matówki od producenta niezależnego to CatzEye, jednak najtańsza wersja kosztuje 105USD. Ja kupiłem oryginalną matówkę MadeInChina ;) szła z Hong Kongu krócej niż tydzień, zmieściłem się w 100PLN.

Siłą rzeczy nie mogłem użyć aparatu aby zrobić to zdjęcie ;)

- Pole jest ciemniejsze niż w oryginale
- Mikroraster i klin mają minimalną rozbieżność (raczej nic istotnego)
- Po założeniu okazało się że oryginalna podkładka pod matówkę jest zbyt gruba. 2 godziny szlifowania...

Taka matówka (ehhh, przypomina mi się mój pierwszy aparat - Zenit 122) wraz z powiększającą muszlą oczną i można wyłączyć AF :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Gdyby ktoś chcial kupić taniej niż w KatzEye, to może spróbować tutaj:
http://www.focusingscreen.com/
Mają większy wybór - KatzEye oferuje tylko wersję z mikrorastrem wokół klina. Nie mam pojęcia jak wygląda jakość wykonania, a przede wszystkim jasność takich matówek, ale jest taniej...
Przy okazji można podejrzeć jak wygląda ostrzenie z różnymi typami klinów, czy też centralnym mikrorastrem:
http://www.focusingscreen...202c40849d81fcc
Można też zobaczyć jak wygląda wymiana, zwłaszcza w aparatach z matówką "niewymienną"... :razz:
Tu przykład 400D:
http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

fajna stronka, ale w pierwszej chwili przerazilem się widząc ceny - 2000$ :P na szczęście tajwańskich :P :P:P

benetnash 
Rozmowny

A czy wymiana matówki nie powoduje, że tracimy to co normalnie widac na matówce - linie kadrowania, wybrane pole AF itd?
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu