Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Czytając test i opinie samyang 85mm f1.4 doczytałem, że warto by wymienić matówkę do MF.. Nie bardzo wiem o co chodzi? że niby przy każdym użyciu tego szkła trzeba matówkę wymienić, a później na odwrót? W 450d chyba jednak matówka jest niewymienna..
p.s. gdzie ta matówka się znajduje? nad lustrem? więc chyba samemu się jej nie wymienia..
Matówkę się wymienia samemu, znajduje się ona bezpośrednio nad lustrem (jak spojrzysz od dołu to będzie widać takie białe coś - to właśnie matówka). Niestety w canonach xxxD i niższych jest teoretycznie niewymienna. Wymienna jest tylko w 40/50D i wyższych modelach, ale w praktyce w xxxD też można ją wymienić, wymaga to tylko nieco większych kombinacji niż otwarcie zatrzasku Taka matówka precyzyjna zazwyczaj kosztuje w okolicach 120-200zł zależnie od modelu aparatu (oryginalna "made in Japan" Canona, do modeli gdzie przewidzieli wymianę), chyba że celujesz w coś bardziej specjalistycznego (mikropryzmaty, klin optyczny itp.), wtedy potrafi kosztować i kilkaset zł
Dokładnie to nie wiem Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze. Nie znam dokładnie szczegółów technicznych, nigdy się w to jakoś nie zagłębiałem, ale na pewno zaraz ktoś przyjdzie kto wie jak to działa i nam wytłumaczy
Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze.
Ależ skąd - im bardziej "ziarnista" jest matówka tym lepiej widać rozkład GO. Matówki do MF mają właśnie bardziej widoczne ziarno, niż standardowe gładkie matówki do AF i dzięki takiej powierzchni mają znacznie lepszy focus snap, nawet jeśli nie używasz w danym momencie klina, czy mikrorastara.
Zaopatrzyłem się w to ustrojstwo (pisałem o tym już w innym temacie).
Najlepsze matówki od producenta niezależnego to CatzEye, jednak najtańsza wersja kosztuje 105USD. Ja kupiłem oryginalną matówkę MadeInChina szła z Hong Kongu krócej niż tydzień, zmieściłem się w 100PLN.
Siłą rzeczy nie mogłem użyć aparatu aby zrobić to zdjęcie
- Pole jest ciemniejsze niż w oryginale
- Mikroraster i klin mają minimalną rozbieżność (raczej nic istotnego)
- Po założeniu okazało się że oryginalna podkładka pod matówkę jest zbyt gruba. 2 godziny szlifowania...
Taka matówka (ehhh, przypomina mi się mój pierwszy aparat - Zenit 122) wraz z powiększającą muszlą oczną i można wyłączyć AF
Gdyby ktoś chcial kupić taniej niż w KatzEye, to może spróbować tutaj:
http://www.focusingscreen.com/
Mają większy wybór - KatzEye oferuje tylko wersję z mikrorastrem wokół klina. Nie mam pojęcia jak wygląda jakość wykonania, a przede wszystkim jasność takich matówek, ale jest taniej...
Przy okazji można podejrzeć jak wygląda ostrzenie z różnymi typami klinów, czy też centralnym mikrorastrem:
http://www.focusingscreen...202c40849d81fcc
Można też zobaczyć jak wygląda wymiana, zwłaszcza w aparatach z matówką "niewymienną"...
Tu przykład 400D:
http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10