Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009 Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS - tele/makro dla amatora?
Witam.
To pierwszy mój post, więc pewnie będzie trochę nieskładnie.
Jako początkujący amator wyposażony jedynie w 450D i kita, stanąłem w końcu przez potrzebą dokupienia obiektywu. Jako że aparat służy mi głównie do fotografowania przyrody, pomyślałem o obiektywie, który nadałby się zarówno do fotografowania saren, dzików, zajęcy itp. jak i obiektów małych (kwiatki, muszki, robaczki).
Do dyspozycji mam kwotę 1000 złotych i chociaż może się to dla niektórych wydać śmieszne (słyszałem już takie opinie na tym forum, burżuje... ) szukam obiektywu, który mógłby spełnić obie te role.
Za 55-250 IS zaważyła głównie stabilizacja obrazu oraz rozsądny rozstaw ogniskowych. Czytałem także na stronie, że jak na swój przedział cenowy oferuje on całkiem niezłą jakość zdjęć.
Do fotografii przyrodniczej, za taką cenę pasowałby jak znalazł, ale zobaczywszy odległość ostrzenia, poczułem się nieco dziwnie...
1,1 metra dla kogoś przyzwyczajonego do kita (0,25m) wydaje się całkiem dużą odległością, poza tym nie jestem pewny, czy zdjęcia wychodziłyby bardziej "przybliżone" niż przy kicie.
Będąc w takiej sytuacji uznałem, że warto by zasięgnąć rady u bardziej obytych w temacie, co niniejszym czynię. Liczę, że zdołacie mi pomóc a za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję .
Macro 1:2/na muszki i robaczki może być trochę mało, na muchy i robale może starczy /.
Minimalna odległosc ostrzenia macro 95cm.
Ale mieści się w budżecie
Zawsze możesz zainwestować w pierścienie pośrednie Kit na 55mm da całkiem fajną skalę odwzorowania (w okolicach 1:1), tyle że odległość od przedniej soczewki wyniesie jakieś 6-8cm, więc robaczki będzie ciężko łapać. Na większe, jak np. motyle, ten Canon się sprawdzi, ma odwzorowanie prawie 1:3, więc nie tak znowu mało. Na niego tez można zastosować pierścienie, więc pewnie da się z niego wyciągnąć jakieś 1:1,5. Nie będzie to makro z prawdziwego zdarzenia, ale zawsze coś. W dodatku odległość ogniskowania będzie spora, do tego dochodzi IS, IMO warto rozważyć taką opcję.
Komplet pierścieni ze stykami to niestety dodatkowy koszt ok. 250-300zł, ale na pewno to mniej niż kupować obiektyw do makro, a już na pewno w torbie lżej
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 11 Kwi, 2009
lupo57 napisał/a:
Sigma 70-300 APO DG MACRO
przy tej kwocie to niestety jeden z niewielu rozsądnych wyborów, chyba że zdecydujesz się na używkę i da rade wygrzebać tamrona 90mm/2.8 lub tokine 100/2.8 ....a jak znalazłby się canon 100 mm F/2.8 w tej cenie to już cud.
Ja ze swojej strony dodam, że Sigma 70-300 APO ma co prawda makro 1:2, ale minimalna odległość ostrzenia 95 cm oznacza, że ciężko celować w ruchomy cel. Kwiatki i inne nieruchome owszem, ale łapanie motyli to już raczej dla zdolnych.
canon do dużych obiektów jest bardzo dobry , mam go do 450D ,w miarę ostry z ciekawym bokeh , do małych "muszek" kompletnie się nie nadaje , ciężko żuczka złapać , a co dopiero jakąś szybszą mrówkę . Ostrzenie od 1.1 też nie bardzo do makro , po za tym jest naprawdę dobry jestem z niego naprawdę zadowolony . Tak na upartego jak byś się zdecydował na niego to mogę podrzucić Ci kilka fotek z niego ... surowych oczywiście
Chłopaki, tylko 55-250 ma stabilizację i jest ostrzejszy od sigmy 70-300
Jak dla mnie to brać właśnie to szkiełko do tele, a jeśli chodzi o makro to można się zainteresować jakimiś pierścieniami czy coś (jako rozwiązanie przejściowe, dopóki nie uzbierasz na "prawdziwy" obiektyw makro )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9