Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Sie, 2007 canon 16-35 2.8 II czy stałka 35 1.4 v 24 1.4?
Zaznaczam, że pytanie kieruję tylko do posiadaczy. Mam dylemat, jak zawsze gdy brakuje kasy, co byście radzili kupić zooma czy jednak którąś ze stałek? Najbardziej zależy mi na plastyce obrazu, kontraście i pieknym bokeh, czy 16-35 II dorównuje tym stałkom na 2.8 w jakości rozmycia tła?
Zadaj to pytanie za dwa lata to dam Ci sample
Jeżeli pytasz się o jakość na 5D to ja bym brał 35L. To jedno z najlepszych szkieł Canona i raczej najlepsze w zakresie poniżej 100mm.
Ja tylko potwierdzę za MM bo mam 5d z 35/1.4 , jakość i jeszcze raz jakość nie dorówna mu żaden zoom . Jeżeli zależy Ci na jakości zdjęć to z 5d jest to najlepsza znana mi kombinacja.
Mam również 17-40/4 i 24-70/2.8 ale to już liga niżej choć bardzo dobra (szczególnie 24-70).
zamówiłem właśnienie 35 1.4 i czekam niecierpliwie, jaki UV byście na nią założyli, myślałem o B&W MRC 72?
Drugie pytanko teoretyczne do użytkowników, w czym 35 1.4 jest lepsza od 50 1.4. Teoretycznie na pewno jest lepiej wykonana i ma lepszy AF, co jeszcze? Bokeh dużo lepszy, mile widziane sample.?
Gratuluję decyzji MartinF i myślę , że się nie zawiedziesz , mój 35/1.4 chodzi pod heliopan ES 72 i nie mogę mu nic zarzucić
B+W też bardzo dobry ale ma 2 powłoki mniej od heliopana.
Myslę też, że to dobry wybór, bo w zasadzie co do zooma ma 24-105 i do kościoła w miarę jasnego wystarcza, na 1/15 z ręki bez promlemu wychodza fotki, ale niestety brakuje mi nizszych przysłon do kreatywnych fotek i dlatego zdecydowałem się na tą stałkę. Miałem już trzy 50 1.4 i jakoś też mi nie leżały, brakowało trochę ostrośco poniżej 2.8, i AF nie do końca precyzyjny i ten plastik, jakoś też nie mogłem się przekonać. 35 1.4, powinna być ostra od 2.0 i to mi w zasadzie wystarcza, jezeli chodzi o ludzi
35L jest calkiem uzywalny juz od 1.4, aczkolwiek moze byc nieco miekki w rogach (na FF), srodek jest doskonaly. Na FF winietuje ponizej 2, na APS-C jest praktycznie bez skazy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9