Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
M42 HOWTO (na przykładzie Heliosa 58/2) - Makro
Autor Wiadomość
palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2009   M42 HOWTO (na przykładzie Heliosa 58/2) - Makro

Jako że spotkałem się już z kilkoma pytaniami o to, napiszę taki temat. Może się komuś przyda (i nikt nie powie że szukał na Forum i nie znalazł :P )

W dobie ekhm... "kryzysu" :evil: (który jest jak Yeti - wszyscy o nim mówią ale nikt go nie widział), trudno rozsądnie racjonalizować zakup kolejnego obiektywu. Z resztą "kochanie, potrzebuję obiektyw do makro" i tak zwykle nie wystarczało, co dopiero teraz...
Rozsądnym wyjściem jest zaopatrzenie się w stary obiektyw M42, pierścienie dystansowe i przejściówkę do swojego bagnetu.
- Helios 44M-4 MC - 50PLN
- Przejściówka (w moim wypadku Pentax K) - 30PLN
- Pierścienie dystansowe M42 - 30PLN
Chyba taniej nie można a efekty pracy takiego zestawu potrafią naprawdę nieźle wyglądać.
Można też kupić pierścień odwrotnego mocowania co jeszcze bardziej ułatwia sprawę. Tak czy inaczej, jeżeli dysponujemy obiektywem z przełącznikiem A/M, musimy jakoś domknąć przesłonę. Jest kilka metod.

0. Metody z wykorzystaniem kombinerek nie przedstawię, bo to barbarzyństwo. To samo tyczy się kleju.

1. Metoda profesjonalna :mrgreen:

Nie rozkręcając obiektywu można "przełączyć" go w tryb M poprzez wkręcenie śrubki. Wskazane jeżeli czasem będziemy chcieli wkręcić obiektyw w stary aparat umożliwiający domknięcie przesłony z poziomu body, podgląd głębi ostrości i jednoczesny pomiar (np Zenit 122).

a) Znaleźć śrubkę (gw. Φ1-1.5mm, najlepiej samogwintującą).
b) Zdjąć pierścień z gwintem z obiektywu, wyjąć popychacz.
c) Zeszlifować na taką głębokość, jak wysokość łebka śrubki (patrz: rysunek powyżej).
d) Napunktować obok otworu popychacza tak, aby dało się wywiercić obok otwór pod gwint naszej śrubki.
e) Nawiercić, nagwintować. Wiercić powoli i dokładnie, prostopadle do płaszczyzny oporowej gwintu! Można najpierw wiertłem o mniejszej średnicy.
f) Sprawdzić czy popychacz przesuwa się bez przeszkód.
g) Poskładać.

2. Metoda łatwa

Aby domknąć przesłonę należy wsunąć kawałek cienkiej rurki / izolacji z przewodu / izolacji termokurczliwej na popychacz przesłony. Wymaga odkręcania pierścienia z gwintem. Wskazane jeżeli nie zamierzamy często korzystać z aparatów M42, które same domykają przesłonę.

a) Odmierzamy rurkę o długości takiej, jak wystający z obiektywu popychacz:

b) Zdejmujemy pierścień z gwintem, wyjmujemy popychacz, zakładamy rurkę. Jeżeli jest to izolacja termokurczliwa, podgrzewamy.

c) Składamy. Popychacz powinien być na równi z pierścieniem (lub max. 1mm wciśnięty pod powierzchnię).

2. Metoda wymagająca tylko śrubokręta

Polecana tylko jeżeli w najbliższym czasie nie będziemy korzystali ze starszych aparatów, które same domykają przesłonę.

a) Zdejmujemy pierścień z gwintem.
b) OSTROŻNIE zdejmujemy mechanizm domykający przesłonę. Trzeba najpierw zdjąć półksiężycowaty popychacz z aluminiowego trzpienia, następnie "wykręcić" mechanizm zgodnie z ruchem wskazówek zegara z prowadnicy pod tym mechanizmem. Wskazana cierpliwość, w żadnym wypadku nie siła.

Na zdjęciu strzałkami zaznaczyłem interesującą nas sprężynkę.

c) Zdejmujemy sprężynkę z wcięcia (strzałka u góry obrazka) oraz z dźwigienki (dolna strzałka)

d) Zakładamy prosty koniec sprężyny (górna niebieska strzałka) na drugą sprężynkę (żółta kropka). Drugi koniec (dolna niebieska strzałka) spocznie na obudowie obiektywu, gdy mechanizm znajdzie się na swoim miejscu (czerwone kropki). Od tej pory przesłona sama będzie się domykała.

Powodzenia! :mrgreen:

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2009   

palindrom, żebyś wiedział jak bardzo się zdziwiłem kiedy przymykanie przysłony nic mi nie dawało na pierścieniach pośrednich :D
Dopiero po szóstym zdjęciu skapnąłem się że ciągle robię na F2 :/
Długo kombinowałem jak tu przymknąć mojego Heliosa na trochę, po czym odpuściłem, podpiąłem tego słynnego Porsta (kiedy wrzucisz zdjęcia z jego czyszczenia?) który ma przełącznik w sobie z M na A i po podpięciu go do pierścieni pośrednich udało mi się cokolwiek pstrykać.

Tak patrzę na tą Twoją metodę i szczerze mówiąc nie wiedzieć czemu coś mnie nie kręci żeby łapać wiertarkę :/
Chyba pomyślę nad taśmą klejącą i zaklejeniem popychacza....

palindrom 
Optyczny
inaczej

Jeżeli korzystasz z Heliosa tylko z Canonem, możesz spokojnie użyć metody 2. (tej z rurką). Naprawdę polecam - Helios po domknięciu potrafi zaskoczyć. Pod punktem 2 b) jest crop (~1/8 zdjęcia) zdjęcia macro zrobionego przymkniętym Heliosem. Warto nad tym obiektywem popracować :)

Mam wolną chwilę, zaraz obrobię zdjęcia Porsta.

Kilka dni temu również z niewiadomych przyczyn ześwirował mi światłomierz (na Pancolarze 80/1.8). Jeszcze nie zrozumiałem dlaczego tak się dzieje...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

powiem Ci ze ostatnio robilem zdjecia tym heliosem i problemow nie bylo. nie wiem skad te problemy ze swiatlomierzem co dzwonilem do Ciebie. widocznie kazdy system potrafi przy pewnych okreslonych warunkach zwariowac przy wspolpracy ze starymi obiektywami.

jesli chodzi o Heliosa i jego wspolpraca przy makro... moze sie skusze, ale nic nie obiecuje

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2009   

Chłopaki, moje doświadczenie z M42 jest niewielkie, ale o co chodzi z tym domykaniem przysłony? Moja przejściówka z M42 na EOS trzyma obiektyw cały czas przymknięty tak, jak ustawione jest na pierścieniu przysłony. EOS mierzy sobie światło (plus-minus, nie zawsze precyzyjnie) na przymkniętej przysłonie.
Czy przy pierścieniach pośrednich jest inaczej czy Pentax kolegi Palindroma ma coś inaczej, bo tam zdaje się jest mechaniczny popychacz w bagnecie, tak? On się jakoś łączy z M42?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

niektóre szkła m42 mają taki mały dynks który trzeba wcisnąć żeby przesłona się domknęła do ustawinej wartości.

niektóre przejściówki wciskają ten patent, w innych trzeba sobie go samemu zablokować (na obiektywie) w pozycji wciśniętej.

komor 
Moderator

No tak, moja przejściówka domyka sama tego dynksa, a mój jedyny obiektyw M42 jest w ten popychacz wyposażony i nie ma pozycji A. Czego więc dotyczy instruktaż Palindroma? Czemu przejściówka M42 może nie mieć blokowania popychacza?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

bo czasem nie ma. niektóre przejściówki tak mają :) .
są szkła zupełnie bez popychacza i są z przełącznikiem m/a
może do nich.

oracle 
Maniak

Tu nie chodzi o przejściówki bo tak na prawdę to nie widziałem takiej przejściówki która NIE DOMYKA tego bolca. To chyba taka którą tylko raz zakładasz.

Tu chodzi o to że pierścienie pośrednie są wąskie i faktycznie nie domykają bolca przy zdjęciach macro. A że helios nie ma przełącznika A-M to trzeba się posiłkować takimi tutkami. Ja mam zrobione jak w opisie nr 2. Swoją drogą są w necie takie instrukcje.

palindrom 
Optyczny
inaczej

oracle, komor,
na pierwszym zdjęciu pierwszego posta jest założona przejściówka i jak widać bolec w ogóle jej nie dotyka. Przejściówki są różne, pierścienie dystansowe z resztą też.

oracle,
w Internecie można znaleźć wiele, szkoda tylko że tak niewiele ludzi chce szukać. Poza tym to jest najodpowiedniejsze miejsce aby takich informacji szukać ;)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

komor, dokładnie tak jak oracle mówi, czyli po założeniu dodatkowych tulejek do macro (lub jak kto woli pierścieni pośrednich), bolec nie jest wciśnięty przez co niezależnie od kręcenia pierścieniem zmiany przysłony - i tak mamy F2 :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

kurde... to nie łatwiej tego dynksa zakleić? Albo odkręcić tylni pierścień i tą dziurkę zasłonić jakąś karteczką? Albo kupować szkła z przełącznikiem A/M :)

oracle napisał/a:
bo tak na prawdę to nie widziałem takiej przejściówki która NIE DOMYKA tego bolca.
mało w swoim życiu widzialeś ;) Bo nie widziałeś przejściówki pod nikona (ale wycięty pokemon tazo zrobił robote)

MasterB 
Maniak

mavierk,
Zawsze można kupić starszego Heliosa 44M-2 który ma przełącznik A/M (posiada też 8 listków przesłony i daje ładniejszy bokeh)... Ale niestety nie jest tak ostry jak 44M-4

Osobiście polecam metodę nr2, zamontowanie takiej "blokady" trwa nie dłużej niż 5 minut :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

przecież napisałem o tym przełączniku ;) którego notabene mam :D

oracle 
Maniak

Bo:
1. Mówiłem o przejściówkach poza nikonem. Tj: canon, pentax, olympus, sony.
2. Najpopularniejsze wersje heliosa 44m4 nie mają przełącznika

A to dlatego że nikonowcy raczej rezygnują z M42 ze względu na niekompatybilność.

Odpowiedz do tematu