Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 17 Lut, 2008
Panasonic DMC-L1 kontra Canon EOS 30D
Autor Wiadomość
Arv
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007   

Tomekatomek kup koniecznie Canona. Przynajmniej nie będziesz miał powodów do trollowania na forach i przekręcania oczywistych faktów z braku umiejętności porównywania wykresów MTF w różnych systemach.

Największą przewagą Canona będzie szybkość i skuteczność AF (gdy rozbudujesz w przyszłości zestaw o obiektyw USM), liczba punktów AF, jakość zdjęć (szczególnie widoczna przy czułościach >= ISO 400), dostępność akcesoriów w różnych przedziałach cenowych oraz fakt, że Canon to system popularny - łatwo kupić, łatwo sprzedać z małą stratą.

Bajery które ma Panasonic (a których nie ma Canon) nie wpływają na jakość zdjęć (a czasami wpływają destruktywnie np. LiveView).

Reklama

tomekatomek
Początkujący

Panasonic zachwycił mnie możliwością sterowania jak w manualnym analogu. (Najwięcej zdjęć natrzaskałem ukochaną Prakticą MTL5B - gdyby do tego dało się podpiąć cyfrowy back jak to Leica zrobiła). Ale w szufladzie leży Tamron 90mm i to pod FF oraz Speedlight 550EX. (Body EOSa 300 umarło). Szkoda się tego pozbywać. Właściwie to już nawet nie chodzi o 30D czy 400D. Optyka! No i tu mnie Canon powala cenami. Np. 17-55 IS 2.8 a robi taką winietę że żal wydawać taką kasę. Trzeba przymykać a wtedy to już pojawia się konkurencja w postaci Tamiego 17-50. W końcu ile zdjęć robi się na f 2.8? No a do DMC L1 dostajemy porządny obiektyw. Ech... sztuka kompromisu

Mysza 
Bywalec

konczako napisał/a:

Nie chce kolego Mysza żebyś mnie zrozumiał źle bo dzięki doskonałej konstrukcji, dobrej stabilzacji i szybkości obiektyw Leci napewno przewyzsza znacznie Tamrona jako całość

No to przynajmniej w tej kwestii się zgadzamy ;)

konczako napisał/a:

lecz przy odrobinie zręcznej ręki z Tamrona da się wycisnąć podobne zdjęcia jak z Leici(tym bardziej że 30D to jedank poważniejszy korpus niż L1

A czy ja piszę, że nie da się zrobić dobrych zdjęć Tamronem. Sam przez lata używałem analogowego Canona + Tamron 28-105 i mam naprawdę sporo doskonałych (jak na moje skromne umiejętności) slajdów, do których z przyjemnością wracam.
Tyle tylko że na początku nasz atomowy kolega zadał proste pytanie: "jaki obiektyw do Canona może równać się z kitem od L1". Otrzymał już prostą i konkretną odpowiedź od Arka.

Cześć tu Mysza.
Ostatnio zmieniony przez Mysza Pon 10 Wrz, 2007, w całości zmieniany 2 razy  

Mysza 
Bywalec

protazy napisał/a:
Mysza !! a ty to piszesz z własnego doświadczenia czy z własnego przekonania ?? :roll:

Z bezdennej głupoty, która nie pozwala mi odkryć prawdy absolutnej iż Wszystko co nosi nalepkę Canon jest najlepszym na świecie i najdoskonalszym osiągnięciem techniki fotograficznej, a cała reszta to zabawki. :P

A wszyscy którzy twierdzą inaczej są:*
a) zaślepionymi szowinistami innych marek;
b) indolentami technicznymi, nie mającymi pojęcia o fotografii;
c) po prostu głupcami;

*zaznacz właściwą opcję

Cześć tu Mysza.

protazy 
Bywalec

No popatrz :shock: a ja z kolei w swym całkowitym zaślepieniu CANONEM nie zauważyłem naklejki canon na szkiełku Tamrona 17-50 którego z powodzeniem uzywałem przez prawie rok :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Możesz mnie przynajmniej uświadomić w którym miejscu była ona naklejona :oops:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Z tych dwóch i tak bym wolał Nikona D200 :D

Arv
[Usunięty]

MM napisał/a:
Z tych dwóch i tak bym wolał Nikona D200 :D

A widziałeś hands-on preview na dpreview D300 ?
Prawdę powiedziawszy wygląda jak pogromca Canonów. Dla mnie wymarzony sprzęt :
Autofokus ~50pkt. niemal po całym ekranie - pachnie mi rewelką. Może nawet śledzić obiekt odróżniając kolory !
Obsługa i guziki - niebo lepiej jak na Canonie.
Metering - już w D70 był lepszy jak u Canona
FlashSync nawet do 1/320 sek.
Bracketing do 9 fotek.
Celownik - 100% pokrycia.
Szybkostrzelność 6fps (to samo) ale z gripem 8fps.
AutoISO (fajny bajer)
D-Lighting (mieszane uczucia mam - ale często w kompie używam tej sztuczki więc pewnie korzystałbym z tego)
Matryca CMOS wróży koniec szumów, w dodatku ISO 6400.
Ekranik - b. dobry. To Live View może się nawet przydać do ostrzenia ręcznego.

W czym Canon 40D jest lepszy ?

A cena D200 zbliża się pomału do 4500zł.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007   

Gdyby Nikon miał tak dobre szkło jak 100-400L to ja bym tego Nikona D300 kupił tylko i wyłacznie do spottingu z takim szkiełkiem a resztę sprzętu miałbym Canona. W tej chwili do 20D jest przypięty "na stałe" 100-400L i tylko do zdjęć lotniczych mi służy, więc spokojnie mógłbym mieć taki zestaw z innego systemu :lol:

goltar 
Optyczny

MM napisał/a:
Gdyby Nikon miał tak dobre szkło jak 100-400L to ja bym
Już się kiedyś pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi, MM przyglądałeś się Nikkorowi 80-400 mm f/4.5-5.6 D AF VR ED ? znacznie ustępuje 100-400 Canona ? AF pewnie wolniejszy ?

goltar 
Optyczny

Arv napisał/a:
W czym Canon 40D jest lepszy ?
Tylko w cenie :wink:

5kbFlashMemory 
Rozmowny

tomekatomek napisał/a:
kompromis 400D + grip

400D nie ma co porównywać do 30d, bo to bardziej jest zabawka niż porządny aparat, no chyba, że nie zależy ci na jakimś nie wiadomo jakim efekcie...

goltar 
Optyczny

5kbFlashMemory napisał/a:
400D nie ma co porównywać do 30d, bo to bardziej jest zabawka niż porządny aparat
trochę zdjęć zrobiłem 400D i zabawką to bym go nie nazwał...
Cytat:
że nie zależy ci na jakimś nie wiadomo jakim efekcie...
a jaki to "nie wiadomo jaki efekt" możesz uzyskać 30D a nie uzyskasz 400D :?: (poza szybszymi zdjęciami seryjnymi)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

goltar napisał/a:
MM napisał/a:
Gdyby Nikon miał tak dobre szkło jak 100-400L to ja bym
Już się kiedyś pytałem ale nie otrzymałem odpowiedzi, MM przyglądałeś się Nikkorowi 80-400 mm f/4.5-5.6 D AF VR ED ? znacznie ustępuje 100-400 Canona ? AF pewnie wolniejszy ?

Nawet w sobotę był "ze mną" zestaw z tym Nikkorem 80-400 VR. Oprócz delikatnie gorszej jakości zobrazowania to właśnie AF przeważa sprawę. Jest dla mnie zbyt wolny. Do tego wolę szybszą zmianę ogniskowania przez "pompkę" w 100-400L. Jak w odległości 100 metrów mija Ciebie samolot lecący z prędkością 1100 km/h na wysokości 10 metrów to trzeba ogniskową zmieniać w ułamku sekundy by móc zrobić więcej niż jedno zdjęcie. Do takich fotek 100-400 jest idealny. Specyficzne mam potrzeby, w innych zdjęciach Nikkor będzie bardzo porównywalny z Canonem.

Co do 400D to ja też nie lubię tego aparatu. Ale nie lubię dla jego ergonomii i pewnie dlatego, że pracuję z Canonami z wyższej serii. Gdyby nie ten fakt to zapewne takim 400D byłbym zachwycony (wielu ludzi jest właśnie z racji jego wielkości) bo to bardzo dobry aparat robiący bardzo dobre zdjęcia. Ja się np. brzydzę Alfą 100 i korpus tego aparatu mnie kompletnie nie leży. Każdy ma swoje preferencje, amatorzy wolą mieć mały aparat nie wyglądający jak typowa, wielka lustrzanka i dla nich ten aparat zbudowano. Podróbkami wizualnymi lustrzanek za niewielkie pieniądze zajęły się inne firmy. Pierwszą "prawdziwą" lustrzanką dla miłośników takich aparatów jest teraz 40D. Ktoś mi napiszę, że cena. Canon z natury niejako celuje w wyższą półkę cenową oferując jakość i niezawodność. Jest Skoda i jest Audi. Może i jeździ się podobnie, ale podobnie to niekoniecznie tak samo... :wink:

goltar 
Optyczny

MM napisał/a:
Co do 400D to ja też nie lubię tego aparatu. Ale nie lubię dla jego ergonomii i pewnie dlatego, że pracuję z Canonami z wyższej serii.
Też robiłem lepszymi :wink: Nie twierdzę że 400D to jakieś cudo :) Ergonomia i jakość wykonania jest faktycznie bardzo kiepska :( 400D jest przeznaczony typowo na rynek amatorski i krajów biedniejszych (takich jak Polska :( ). Mimo to są sytuacje gdzie wolę 400D od większych body (np. w górach). Ponadto dobrze sprawdza się jako body zastępcze (jeśli nie robimy zdjęć samolotów lecący z prędkością 1100 km/h na wysokości 10 metrów ;) ). Dzięki za opinię na temat Nikkora 80-400 VR.

Arv
[Usunięty]

MM napisał/a:
Do tego wolę szybszą zmianę ogniskowania przez "pompkę" w 100-400L. Jak w odległości 100 metrów mija Ciebie samolot lecący z prędkością 1100 km/h na wysokości 10 metrów to trzeba ogniskową zmieniać w ułamku sekundy

I nie wychodzi Ci wtedy coś takiego:

:wink: :wink: :wink:

Odpowiedz do tematu