Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kasiakaaz, to zależy od rozstawu palców. Nie mam problemu z utrzymaniem filtra z Sigmą 17-70, ani z Tokiną 11-16. Ustawiam parametry, przytykam filtr, trzymam za niego i za koniec obiektywu, druga ręka do spustu. Przy innych szkłach nie używam. Normalne szkło to na przykład moja standardowa Sigma 17-70. Co do superszerokich, słyszałem, że z Sigmą 10-20 holder winietuje, podobnie powinno byc z innymi szkłami o takim zakresie. Można sobie z tym poradzic przez spiłowanie holdera. Ponoc są też specjalne holdery z tylko jednym miejscem na filtr, poszukaj na allegro. Odezwij się do MC, on zdaje się miał taki problem ze swoją sigmą.
Z Tokiną nie sprawdzałem bo nawet nie dokupiłem pierścienia służącego do jego zamocowania
kasiakaaz, sądzę, że po to właśnie powstały, bo ludzie narzekali na normalne. Mój znajomy mówił, że nie ma z nimi problemów. MC też ma właśnie, zdaje się, spiłowany tak, że zostaje jeden uchwyt.
Na normalnym szkle standardowy holder na pewno nie winietuje. Problem może się pojawic przy superszerokich.
Na 17-18mm na APS-C, DX nie będzie winietować. Na 10mm stosuję technikę Monastora (przykładam filtr do obiektywu)
kasiakaaz, jeśli się zdecydujesz na połówki w systemie Cokin, pamiętaj że połówki są w wersji "hard" i "soft":
W filtrach typu SOFT - jedna połowa filtra jest bezbarwna, a od środka filtra następuje stopniowe przejście od części bezbarwnej do szarej, nasycenie szarości jest coraz większe - osiągając maksimum na brzegu.
W filtrach typu HARD - jedna połowa filtra jest bezbarwna, pośrodku filtra na odcinku ok. 5 mm następuje stopniowe przejście od części bezbarwnej do szarej, dalej filtr jest jednolicie szary.
Do obiektywów szerokokątnych wskazane są "soft", do dłuższych "hard", ale nic nie stoi na przeszkodzie używać inaczej, wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać.
MC też ma właśnie, zdaje się, spiłowany tak, że zostaje jeden uchwyt.
Dokladnie. Kupilem standardowy za 13zl. Niby slim kosztuje ok.50zl. Spilowanie go zajelo mi ok. 3 minut i jest ok. Z Sigma 10-20 nie dodaje zadnej winiety. Co do tego czemu nie brac nakrecanych odpowiedz juz masz.
Ja rowniez polecam Hi-Tech. Sa drozsze, ale jednak lepsze. Z reszta sa na tyle uniwersalne, ze warto troszke dolozyc.
A w gorach polowki takze sie przydaja. Sam polar czesto Ci nie starczy. Chocby dlatego, ze musisz ustawic sie pod odpowiednim katem do slonca.
Dzięki MC. Co do samego systemu, wyłączając filtry - bo tu jak podpowiadacie Hi-Tech, to czy zalecalibyście holder i adaptery oryginalne, czy też mogą być zamienniki (podróbki w pewnym sensie?). Bo wydaje się, że to nie ma większego znaczenia w tym przypadku? MC, slim można kupić za 13 zł. No i co z osłoną przeciwsłoneczną? Warto ją dokupić? (19 zł). Czy mało się przydaje?
Oslony przeciwslonecznej u mnie brak. Tych filtrow i tak najczesciej uzywam z Sigma 10-20 i na 100% pojawilaby sie piekna winietka.
Co do holdera i adapterow to mam "zamienniki" i zadnych z nimi problemow.
MC też ma właśnie, zdaje się, spiłowany tak, że zostaje jeden uchwyt.
Dokladnie. Kupilem standardowy za 13zl. Niby slim kosztuje ok.50zl. Spilowanie go zajelo mi ok. 3 minut i jest ok. Z Sigma 10-20 nie dodaje zadnej winiety. Co do tego czemu nie brac nakrecanych odpowiedz juz masz.
Ja rowniez polecam Hi-Tech. Sa drozsze, ale jednak lepsze. Z reszta sa na tyle uniwersalne, ze warto troszke dolozyc.
A w gorach polowki takze sie przydaja. Sam polar czesto Ci nie starczy. Chocby dlatego, ze musisz ustawic sie pod odpowiednim katem do slonca.
Ano wlasnie, jak to jest z gorami - czesto linia horyzontu nie jest w gorach prosta, jak wtedy suatwic polowke - tak, zeby zachodzila na szczyty, czy dopiero powyzej tychze?
costi, tak sobie kombinuję, że połówka chyba powinna zachodzić na szczyty, tylko może użyć wtedy 0,6 zamiast 0,9? I na pewno bym użyła filtra typu soft, a jeszcze lepiej pewnie byłoby w wersji"lajtowej"(ale ta wersja jest zdaje się tylko dla ND2, a to w góry chyba za mało). Albo może dobrze byłoby użyć "całego" ND4? Ale to tylko moje teoretyczne gdybanie, niech wypowiedzą się praktycy
costi, mam połówkę z miękkim przejściem. Jak ją dobrze umieścisz to jest ok. Nie ma reguły, przynajmniej ja takiej nie znalazłem. Do każdego zdjęcia z połówką podchodzę indywidualnie.
W sytuacjach, w których połówka nie daje rady korzystam z formatu RAW i dopieszczam ekspozycję na warstwach w GIMPie.
Trochę odkopując temat, chciałabym poeksperymentować z szarym filtrem, który powoduje dużą redukcję VE. W grę wchodziłby Hoya NDx400 lub Hitech ND 3.0 (dla Cokin). Mam takie zapytanie, czy mogę przez analogię do IR Cokina stwierdzić, że lepszym rozwiązaniem będzie nakręcana Hoya? Bo czy w przypadku tak znacznej redukcji VE będzie miał znaczenie fakt, iż Hitech nie będzie "przylegał" do holdera i zawsze jakaś część światła dostanie się przez te szczeliny, czy też nie ma to w przypadku filtra szarego większego znaczenia? Hitech odpowiadałby mi bardziej oczywiście ze względów finansowych. Jest tańszy i mam go do wszystkich obiektywów.
kasiakaaz, taka szpara zawsze jest związana ze światłem odbijającym się od powierzchni filtra. Efekt ten jest tym bardziej widoczny, im mocniej filtr ogranicza dopływ normalnego światła odbitego przez obiekty, które chcesz uwiecznić na zdjęciu.
Zwróć też uwagę, że w przypadku filtrów tego typu znika jedna z zalet systemu Cokin. Zwykłego szarego filtra nie musisz wcale obracać.
Hoya HMC 285,00 PLN, a Hitech 229,00 PLN i chyba wobec powyższego to jednak zakupię Hoyę, bo tak, czy tak tanio nie jest, więc jak mam się wściekać, że za 56 zł mniej mam "dodane gratis" śliczne odblaski lub efekty będą mizerne, to jednak chyba lepiej w takiej sytuacji ograniczyć się tylko do niektórych obiektywów (czyli takich, gdzie rzeczona Hoya będzie mi pasować rozmiarem i już)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10