Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 500D czy Olympus E-620 ?
Autor Wiadomość
Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   Canon EOS 500D czy Olympus E-620 ?

Wiem, pewnie powiecie, że amatorskie i małe :) - ale dla mnie właśnie ich wielkość jest zaletą- na tyle istotną, że odpadł Nikon D90, którego zamierzałam kupić. Nie potrzebuję aparatu, który będzie leżał w szafie, bo zwyczajnie jest za ciężki.

Olympus E-620
- z obiektywem 12-60 (a ten biorę pod uwagę) miałabym od razu szeroki kąt i brak konieczności kupowania np. Tokiny
- stabilizacja w body - dla mnie istotna rzecz- Canon ma w obiektywach, ale raczej drogich ...

Pytanie jednak, czy w tym systemie jest porządne szkło Macro, portretowe i jakiś zoom ?

No i Canon - jaki zestaw szkieł ? Oprócz szerokiej Tokiny ? (jasnych, tanich i ... lekkich :D )

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   

Jesli chodzi o Olympusa, to nie podepniesz tam ani Tamrona 90 ani 180 (macro). Jest niezly ZD50/2.0, ale jak dla mnie to ma on zbyt mala ogniskowa. Portretowki tez nie znalazlem zadnej.
W Canonie za to mozesz kupic portretowy C85/1.8. Wybor macro tez jest spory.
Chociaz E-620+ZD12-60 to fajny komplecik.

SlawGaw 
Optyczny

Cytat:
jasnych, tanich i ... lekkich

jeszcze dodaj dobrych,
Tu info o optyce Olka
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_6760.htm
Do Olka pasują także niektóre sigmy.
Z pewnością Canon ma więcej szkieł i więcej zamienników niż Olek.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W systemie Olympusa szkiełkiem makro jest ED 50/2, co w przypadku systemu 4/3 jest odpowiednikiem 100 mm na pełnej klatce. Za portretówkę może robić 12-60 w okolicach dłuższego końca, lub jeśli interesuje Cię rozwiązanie bezkompromisowe to ED 35-100/2. Nie mam pojęcia ile to szkło kosztuje, ale tanie to ono nie będzie.
Na razie Olympus nie ma stałoogniskowego obiektywu typowo portretowego, gdyż ani obecnie ani w planach nie widzę stałki 60-70 mm. Możesz próbować z ED 50/2, efekt może być niezły.

Canon 500D może być hitem (na razie na to się zanosi), jednak na razie nie jestem w stanie go polecić, gdyż nie był jeszcze testowany, nie wiemy czy nie ma tam gdzieś jakiejś wpadki, nie wiem jak wygląda dostępność no i na pewno trzeba poczekać aż jego cena znacząco spadnie, bo przecież to nowalijka.

[ Dodano: Sro 15 Kwi, 2009 15:30 ]
Tytułem uzupełnienia do Olympusowych szkiełek makro, to na 2008 była planowana premiera "telephoto macro" o przybliżonej ogniskowej 100 mm, co dało by kąt widzenia jak 200 mm na pełnej klatce, jednak obiektywu tego nie widzę w bazie, co oznacza że premiera została odwołana lub przesunięta w czasie.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

sigmy 105 nie ma do 4/3?

MC 

ghost, jest. Nie ma Tamronow.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

no to też jest pomysł na makro ;)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   Re: Canon EOS 500D czy Olympus E-620 ?

Ilona, taka mała rada: pomyśl czy warto rzucać się na nowości...
Cena w momencie pojawienia się na rynku zwykle nie jest adekwatna do oferowanych możliwości, a i do końca nie wiadomo w ogóle co to warte.

Ilona 
Rozmowny

lotofag, myślisz, że chcę kupić po aktualnej cenie? Nie chcę :) I nic nie poradzę na to, że akurat parametry nowości mi najbardziej odpowiadają :) Kłopot tylko w tym, że są dwa do wyboru :) (nowy Nikon odpadł)

Mam nadzieję, że doczekam się i spadku ceny i testów :)

SlawGaw 
Optyczny

Ilona, jak będziesz czekała to pojawią się nowe nowości i nigdy nic nie kupisz. :mrgreen:

Kocur 
Maniak

Ilona, jak masz kasę to kupuj C 40D, jest tańszy niż 500D jeszcze długo będzie, a wybór szkieł znacznie szerszy niż u Olka. Poza tym ma dobrą matrycę i świetną ergonomię, więc zamiast się zastanawiać to leć do sklepu i rób zdjęcia, bo wiosna się już zaczęła, a to okazja do zrobienia wielu fajnych fotek ;)

Do tego Tamron 17-50/2,8 do ogólnych zastosowań, C 50/1,8 do portretu się nada, i zestaw pierścieni pośrednich, żeby z 50/1,8 zrobić zestaw do makro :P
Ostatnio zmieniony przez Kocur Sro 15 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

Ilona napisał/a:
lotofag, myślisz, że chcę kupić po aktualnej cenie? Nie chcę :) I nic nie poradzę na to, że akurat parametry nowości mi najbardziej odpowiadają :)

te akurat najbardziej rzucające się w oczy parametry mają zwykle znikomy wpływ na wynik w postaci fotografii. Nie kupuj parametrów. Kup aparat fotograficzny.

Ilona 
Rozmowny

Kocur napisał/a:
Ilona, jak masz kasę to kupuj C 40D

Kocur- C40 odpadł ze względu na wagę - był moim pierwszym typem. Dla mnie to jest wada decydująca. Gdyby nie miała znaczenia, kupiłabym N D90 ;)

Sunders 

Ilona, jeśli waga decyduje weź canona 1000d-jest nawet nieco lżejszy od olympusa e-620, a wybór obiektywów jak do 40d :idea:

kozidron
[Usunięty]

Ilona napisał/a:
Kocur- C40 odpadł ze względu na wagę - był moim pierwszym typem. Dla mnie to jest wada decydująca. Gdyby nie miała znaczenia, kupiłabym N D90 ;)

Ilona napisał/a:
Pytanie jednak, czy w tym systemie jest porządne szkło Macro, portretowe i jakiś zoom ?

No i Canon - jaki zestaw szkieł ? Oprócz szerokiej Tokiny ? (jasnych, tanich i ... lekkich :D )

pewne rzeczy się wykluczają chcesz lekko, jasno, makro, tanio i jeszcze żeby było małe............takie rzeczy tylko w erze ale nie w fotografii bo użyłaś słowa
Ilona napisał/a:
porządne

musisz odpuścić, któryś z tych parametrów, bo jeżeli chcesz do torby foto włożyć szkiełko makro, szeroki kat, obiektyw portretowy i "jakiś zoom" to będzie ciężko, drogo, może jasno i najważniejsze ......żeby się z tym całym kramem dobrze pracowało to przydałoby sie porządne body za które jest gdzie złapać ....... i koledzy ci dobrze radzą :!:

edit......
hehe zagalopowałem się, nie wszyscy , 1000D odradzam

Odpowiedz do tematu