Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 12 Kwi, 2009 Jak się ma premiera canona 500d do ceny 450-tki
Zastanawiam się jak, o ile i czy w ogóle zmieni się cena canona eos 450d w związku z pojawieniem się na rynku 500-tki. Zauważam też że ostatnio ogólnie aparaty drożeją, albo przynajmniej nie tanieją. Czy opłaca się kupi teraz 450 czy troche poczeka
wiesz ja Ci powiem tak:
lepiej dołożyć kilka stówek i kupić 40 D
ale faktycznie teraz aparaty drożeją..
może poczekaj kilka dni, zobacz jaka będzie sytuacja po świętach.
pozdrawiam
Doświadczenie mówi, że ceny starszych modeli wcale nie maleją. To raczej nowe są droższe lub inaczej mówiąc cena poprzedniego modelu maleje przez kilka miesięcy przed wejściem nowego.
Teraz sytuacja jest trochę anormalna bo z uwagi na korsy walut, wszystko poszło w górę i trudno o miarodajne analizy.
Porównując ceny aparatów nie zapominajcie o cenach obiektywów. Chyba nikt nie odważy się do 40D wpiąć kitowego Canona 18-55 za 250 zł.
Chyba nikt nie odważy się do 40D wpiąć kitowego Canona 18-55 za 250 zł.
zdziwiłbyś się że jest wiele takich osób, bo canon nie za bardzo chcę dać cokolwiek lepszego, a zamienniki sigmy czy tamrona, również nie są wybitne, chyba że dorzucimy 2000 zł na jakieś 17-70 2.8 :/
Nie chcę dłużej rozwlekać się bo to nie w temacie tego wątku ale tylko krótko:
Edmun,
przedstawiłem moje podejście do doboru obiektywów, ale oczywiście szanuję wybory innych bo ceny rzeczywiście są już trochę wyższe. Pomyśl o 17-85 IS USM. Został mi z zestawu 50-tki.
Paula696,
50 to podstawowa stałka i przy f/1,8 nie jest potrzebna stabilizacja, a Canon do Canona będzie pasował. Z innymi markami trzeba wiedzieć co się kupuje i czy na pewno działa.
Pomyśl o 17-85 IS USM. Został mi z zestawu 50-tki.
no właśnie już przed chwilą napisałem w innym temacie o tym obiektywie.
Powiedzmy że jestem wielce rozczarowany.
Bawiłem się jakieś 20 minut.. wystarczyło aby dać mu ocenę 2/10 jeśli chodzi o cena/produkt.
Więc z takich podstawowych obiektywów do canonka APC-S mamy:
18-55 IS (za 100 zł na allegro) to trochę mijanie się z celem
17-85 IS USM za 1000 coś złotych - wyrzucone pieniądze w błoto
sigma 30 1.4 trochę za długa na APS-C
canon 50 1.8 również, choć chętnie sobie dokupię ale nie jako podstawowe szkło do landszaftów
zostaje tamron 17-50 2.8
czy sigma 17-70 2.8
ale to już są inne ceny :/
po prostu nie potrafię znaleźć dziewczynie niczego rozsądnego do landszaftów w normalnej cenie.... :/
a poszukuję właśnie do 40D :/ nie chcę kupować jej 40D + kit 18-55 bo będziemy sobie powielać niepotrzebnie obiektywy
Znamienne jest na każdym forum, że często w podobnym stylu opinie o różnym sprzęcie wypowiadają osoby, które nim nie dysponują na stałe, choćby z uwagi na cenę.
Zawsze musi wyjść na to, że nie kupimy czegoś bo jest kiepskie, a nigdy bo zbyt drogie na naszą kieszeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10