Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009 canon 40D blokada ekspozycji za pomocą przycisku migawki
Witam
Czy w Canonie 40D przy pomiarze światła innym niż wielosegmentowy da się ustawić by wciśniecie do połowy spustu migawki zablokowało jednocześnie autofocus (ostrość) i ekspozycje.
Męczę instrukcję oraz CF-y i nie mogę do tego dojść. A nie chce mi się stosować przycisku blokady AE (*) bo po co mam używać dwu przycisków skoro w każdym dotychczasowym aparacie mogłem to zrobić jednym.
Pozdrawiam
Zdaje się, że przy ustawionym trybie AF-a "ONE SNOT" po wciśnięciu do połowy przycisku po znalezieniu ostrości ekspozycja jest blokowana, chociaż nie ma o tym informacji w wizjerze (gwiazdka)... ale głowy nie daję
Ostatnio zmieniony przez Kocur Pią 17 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze raz napiszę. Wiem, że mogę użyć gwiazdki (*), ale nie chcę bo wygodniej mi robić to spustem migawki szczególnie, gdy chcę mieć światło i ostrość ustawione na to samo miejsce.
Wydaje mi się, że w sprzęcie tej klasy dorobienie CF który to ustawia nie jest problemem tylko często spotykanym olewaniem przez Canona swoich klientów.
No chyba, że ktoś wie jak to nastawić. Rady zrób to inaczej mnie nie interesują bo tą drogą można dojść do zewnętrznego światłomierza i pełnego manuala. A ja potrzebuję wygody i szybkości działania.
[ Dodano: Pią 17 Kwi, 2009 20:57 ]
Kocur napisał/a:
Zdaje się, że przy ustawionym trybie AF-a "ONE SNOT" po wciśnięciu do połowy przycisku po znalezieniu ostrości ekspozycja jest blokowana,
Niestety tylko w trybie wielosegmentowego pomiaru światła, a już przy pomiarze punktowym ekspozycja cały czas się zmienia tylko AF jest zablokowany.
felis, jest na 100% tak jak napisałem powyżej, sprawdziłem Sprawdź i Ty, ustaw AF w tryb "ONE SHOT", złap ostrość na żyrandol (czy tam lampkę, cokolwiek), a potem trzymając wciśnięty do połowy przycisk migawki zmień kadr żeby nie było w nim żyrandola i zobacz czy zmienia Ci się czas czy tam przysłona (zależy jaki masz tryb ustawiony).
Kocur,
Może masz włączony pomiar wielosegmentowy albo inaczej ustawione CF, ale robię tak jak pisałeś i u mnie ekspozycja cały czas się zmienia. Tylko ostrość jest zablokowana.
Oki, sprawdziłem teraz bardziej dokładnie Wychodzi na to, że tak jak chcesz zrobić to się niestety nie da. Można w C.Fn ustawić blokadę ekspozycji pod przyciskiem migawki, ale wtedy nie aktywuje on AF-a - pozostaje przycisk AF-ON. Innej opcji nie ma.
No właśnie. Te głupki z Canona poświęciły aż 5 ustawień CF-a na operowanie blokadą i tego najbardziej oczywistego nie dały. W 30D było ponoć tak samo, ale myślałem, że może ten mały krok doi przodu udało się Canonowi zrobić. Widać dla nich to jednak nie mały krok tylko epokowa decyzja.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009
ale ja nieśmiało zapytam - co ci to daje?
ustawiasz blokade ekspozycji i AF pod spustem i zmieniasz położenie/miejsce ostrzenia aparatu?
bo nie rozumiem
A co w tym dziwnego? Robię komuś portret na tle lasu czy czegokolwiek, Obiekt jest lekko z boku. Celuję w oczy i jednocześnie ustawiam ostrość i światło na twarzy. Potem kadruje jak mi pasuje. Po środku kadru mam już las a ostrość i światło nadal trzymane jest dla twarzy. No właśnie trzymane ... tylko pod warunkiem, że wcisnę jeszcze gwiazdkę.
[ Dodano: Pią 17 Kwi, 2009 21:26 ]
Kocur napisał/a:
Canonie też nie widzieli
A w nikonie, sony, tych hybrydach z których korzystałem widzieli. Ale widać Canon wie najlepiej na świecie.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009
felis napisał/a:
Celuję w oczy i jednocześnie ustawiam ostrość i światło na twarzy. Potem kadruje jak mi pasuje. Po środku kadru mam już las a ostrość i światło nadal trzymane jest dla twarzy
to chba zależy przy jakim szkle i jakiej przysłonie.....
przekadrowanie nie jest "bezbolesne" , przy szkle 85/f1.8 juz możesz miec problemy z ostrościa na oczach... niestety GO jest bardzo "krótka"
po to masz w 40d wszystkie punkty krzyzowe aby ich uzywać..
pozostaje jeszcze opcja "M"....
twoje podejście niestety nie jest właściwe... imho
Mam rozumieć, że przy przekadrowaniu z wciśnietym do połowy spustem masz przeliczaną ekspozycję? To z kolei wydaje mi się na tyle głupie, ze aż niemożliwe...
po to masz w 40d wszystkie punkty krzyzowe aby ich uzywać..
pozostaje jeszcze opcja "M"....
twoje podejście niestety nie jest właściwe... imho
A według mnie po to mam 40D, a nie prostego kompakta bym mógł go używać tak jak chce. Kiedy pełen manual to pełen, a innym razem szybkość i wygoda. Wyobraź sobie, że mój 1,5 roczny synek ma w swej uroczej pupci wszelkie manualne ustawienia i żeby zrobić mu portrecik w którym na dodatek nie jest w centrum kadru to trzeba być cholernie szybkim. A nie grzebać się w punktach ostrości, manuałach, gwiazdkach i innym badziewu. Preselekcja przysłony musi wystarczyć.
[ Dodano: Pią 17 Kwi, 2009 21:35 ]
jaad75 napisał/a:
Mam rozumieć, że przy przekadrowaniu z wciśnietym do połowy spustem masz przeliczaną ekspozycję? To z kolei wydaje mi się na tyle głupie, ze aż niemożliwe...
To nie jest głupie, to "geniusz" Canona. A działa to tak jak piszesz!!!
Ostatnio zmieniony przez felis Pią 17 Kwi, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10