Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 500D czy Olympus E-620 ?
Autor Wiadomość
Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

:) no też właśnie kompakt na Camino wzięłam ;) - 3 lata temu. Fotki były w prasie, więc nie narzekam :) - natomiast nie mam zadnego zdjęcia nocnego albo z wnętrza, które by się nadawao do pokazania.

Camino to tylko przykład i wspomnienie, ale zostają mi jeszcze krótsze wypady, np. w góry - a zwracanie uwagi na wagę nie jest kwestią wygody, tylko lekarskim zakazem dźwigania.- z tego względu nigdy nie będę mieć np. tele 200 ze światłem 2,8 , nawet, gdybym w Totka wygrała :)

No nic - popatrzę jeszcze na wagę obiektywów ;)

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Ilona napisał/a:
:) no też właśnie kompakt na Camino wzięłam ;) - 3 lata temu. Fotki były w prasie, więc nie narzekam :) - natomiast nie mam zadnego zdjęcia nocnego albo z wnętrza, które by się nadawao do pokazania.

Niestety, wnętrza i noc to statyw. Lub jakakolwiek jego namiastka pozwalająca na odspawanie aparatu od ręki. Woreczek z grochem? Może w kościołach to byłoby smieszne, ale jako tako powinno zadzialać. Zadne wysokie iso, żadne stabilizacje.

lotofag 
Optyczny

RB napisał/a:

Ty chcesz Koleżanko uprawiać fotografię na skróty...
Lekki rozsądny statyw który sprawdzi się w kościele może ważyć koło 1.5 kg i kosztować 250-300 PLN.

Wypada tylko potwierdzić. Takie np. nocne fotki to nie żadne forsowanie czułości do absurdalnych wartości. Niskie ISO + statyw. W celu zwiększenia mobilności zestawu można posiłkować się monopodem.
I naprawdę weź sobie Ilono te rady do serca, zamiast szukać leciutkiej wydmuszki-atrapy lustrzanki z niby-megaczułością... A jak naprawdę potrzeba czegoś małego i leciutkiego to jakiś przyzwoity kompakt.

Ilona 
Rozmowny

Macie może jakieś fotki z ciemnych wnętrz (żadnego światła, oprócz naturalnego - 1 małe okienko) na niskim ISO ? Nic bardziej nie przekonuje, niż obraz :)

RB 

tak na szybko bez wybierania i kosmetyki:

(pierwsze to wycinek w skali ca. 70% oryginalu)

nykoła.jpg
Plik ściągnięto 3013 raz(y) 218,02 KB

nykoła1.jpg
Plik ściągnięto 3004 raz(y) 134,62 KB

sufit.jpg
Plik ściągnięto 3024 raz(y) 178,78 KB

Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009   

Przyznaję- przekonujące - zwłaszcza 3- jakie ISO ? :)

kozidron
[Usunięty]

Ilona napisał/a:

pewnie został użyty statyw, bo iso100 i 4 s.

Ilona napisał/a:
Zapewniam Was, ze na pielgrzymce waży się każdą rzecz przed włożeniem do plecaka ... a i tak w trakcie części rzeczy się pozbywa ... ;)

to może kup sobie pół kilo hybrydy w razie jak będziesz się pozbywać, wyciągasz kartę (no ta jest już lekka) wyrzucasz 0,485 kg hybrydy (masa podana w przybliżeniu minus masa wyciągniętej karty) i strata mniejsza niż wyrzucać lustrzankę :razz:
:twisted:

lotofag 
Optyczny

Ilona napisał/a:

A czego się spodziewałaś, że nie będzie nic widać na tych zdjęciach? ;)
Po to właśnie używa się statywu by móc śmiało obniżyć czułość i wydłużyć czas co daje w rezultacie dobry efekt zamiast jakiejś "kaszy" przy 10000000 ISO, które w przypadku większego przymknięcia przysłony i tak niewiele da :)

Ilona 
Rozmowny

lotofag napisał/a:
A czego się spodziewałaś, że nie będzie nic widać na tych zdjęciach?

Właściwie tak :grin:

Obejrzałam sobie jeszcze moje poprzednie typy, m.in. Nikona D90 i z ciężkim sercem (zawsze miałam Nikona ;) ) w tej chwili C500D - ale jak stanieje. - żeby było zabawniej, na korzyść C przemawia zwykłe ISO100 :mrgreen: (pomijając wagę i wygląd- dla mnie zwyczajnie ładniejszy)

Do tego Tokina 11-16, C 17-55/2.8 (raczej używka- może tymczasowo jakaś używka Sigmy ? ) i C Macro (100 ?) To tak w planach :)

kozidron
[Usunięty]

Ilona napisał/a:
To tak w planach

a ja ci polecam książkę do fotografii, to tak zanim albo w trakcie realizacji planów

magiczny 
Uczestnik

taaa, ta tokina tez mi sie niezmiernie podoba, jeszcze do tego 70-200 f/4, ostry tamron 17-50, stalka 85 f/1.8 i zestaw marzenie.

RB 

Ilona napisał/a:

W exifach jest.
pierwsze zdjęcie iso200 i 0.5 sekundy
drugie tak jak kozdron pisał
statyw, wstępne podnoszenie lustra (niestety, w tym badziewiu co je posiadam tylko z 2s samowyzwalaczem, ale to lepsze niz bez...)

Odpowiedz do tematu