Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ahaaaa, chyba że mówisz o klubie Ahkdul-Zhyi-Harakiri! Rzeczywiście... ale tam jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne to bardziej bym się bał o fotografa niż o jego sprzęt...
ok, doszedl do mnie wlasnei canon 40d, jeszcze tylko musze czekac na zamowiona karte 8g i pozostanie mi tylko wybrac sie po obiektyw, stad wiec moje pytanie. zauwazylem na allegro dwa typy (tamrona) Di II i Di I - czym sie one roznia?
w dodotaku mam do wyboru - brac w sklepie w krakowie za 1500 (Di I, sklep pierwszy) lub za 1550 (Di II, sklep drugi), z racji iz bedzie to moja pierwsza lustrzanka, a ciagle czytam o duzym rozrzucie jakosciowym to zastanwiam sie czy nie lepiej wziac od cichego- z tym, ze roznica 250zl+zapewne koszta przesylki? chodzi mi o to, zeby byl sprawdzony i ostry, samemu bedzie mi troche trudno to ocenic, a sprzedawcy jacy sa - kazdy wie.
ostatnia sprawa, co polecacie na ochrone lcd, wyczytalem (u Was), ze folie poliweglowanowe daja rade,
Folie dają radę, ale ciężko przykleić tak żeby nic się pod nią nie dostało (bąbelki powietrza, pyłki) no i szybko się zużywa.
Niewiele więcej kosztuje osłona ze szkła, a jest znacznie trwalsza. Polecam np. taką: http://allegro.pl/item596...t_6_warstw.html mam to już na drugim aparacie (oczywiście nie tą samą ) i nie udało mi się jeszcze zarysować.
lupo57 czyli tak de facto lepiej ten 17-50 Di niz Di II, bo ten pierwszy bedzie nawet nawet pod FF... a jak myslicie z reszta, kupowac w krk czy lepiej pewniaka od cichego?
spoko spoko, bacznie sledzilem forum (->sprzedazy) canona i wylapalem tamrona 17-50 za 1200zl + przesylka na koszt sprzedajacego - od cichego, uzywany (podobno) kilkakrotnie, gwarancja do X.2010, wiec mysle, ze gitarka.
calosc mnie wyszla c40d (nowy) 2600+tamron (prawie nowka, ale ostra+dluuga gwarancja) 1200+polecana karta 180zl+torba 100zl=4,1k, wiec mysle, ze ok.
pozneij w ramach rozbudowy zdecyduje sie moze, albo na tokine 11-16 f/2.8, albo 70-200 f/4 l canona - rozrzut spory, wiem, ale te dwa szkielka mnie niejako 'kreca'.
poki co zaczne robic w koncu zdjecia - moze sie na jakis kurs zapisze do akademii fotografii badz krakowskiej akademii fotografii - nie wiem, wiem tyle, ze chce sie rozwiajac.
a co do filtra - to czytales ostatnio (u Was zreszta) testy i chyba sie zdecyduje, bo badz co badz szkielko tanie nie jest, a 60zl moge wydac.
dodatkowo oslonka na lcd, torba (wszystko juz na oku) i gitarka.
dzieki i pozdrawiam
--
edit:
ps. drogie to wszystko strasznie i swoja droga smiesznie wybralem - baczac na to iz na poczatku mierzylem w k200d+kit...
ok, co do lampy to wyczytalem wiele dobrego o nissinie 622 - i jak co to w niego uderze, jak przyjdzie taka potrzeba. poki co jestem na etapie strzelania wszystkiego co sie rusza. pare dni temu doszla do mnei karta lexar 8gb 35mb/s (zamawialem inna, ale z racji iz dlugo czekalem a na stanie mieli tylko ta drazsza to mi ja podeslali - jak za 190zl to mysle, ze calkiem trafiony zakup, lacznie z przesylka). teraz mam pytanie - jakie urzadzenie kupic, aby moc podlaczyc karte do laptopa? zeby pozgrywac zdejcia?
jakikolwiek link mile widziany, juz nie moge sie doczekac by podejrzec niektore zdjecia na ekranie monitora.
aha, canon 40d i tamron 17-50 to naprawde super sprzet, poki co to moja pierwsza lustrzanka, wiec obiektyw tez - nie mam porowania z kitowskimi, ale jestem bardzo zadowolony. co do body - komfort pracy, ciezar, to, ze mozna go trzymac spokojnie w lapach bez gripa - fenomenalna sprawa.
teraz mam pytanie - jakie urzadzenie kupic, aby moc podlaczyc karte do laptopa? zeby pozgrywac zdejcia?
Jak masz Windowsa, to wystarczy podłączyć aparat do kompa przez kabelek USB. Nie wiem jak z innymi systemami.
Można też kupić czytnik kart i wpinać do niego kartę, takich urządzeń jest cała masa w sklepach komputerowych, chociaż osobiście korzystam z pewnych względów z pierwszego rozwiązania. No i nie jestem zwolennikiem wyciągania karty z aparatu za każdym razem jak chcę zgrać parę zdjęć
wystarczy podłączyć aparat do kompa przez kabelek USB
Kocur napisał/a:
nie jestem zwolennikiem wyciągania karty z aparatu za każdym razem jak chcę zgrać parę zdjęć
Robię tak samo, nie zdarzyło mi się to jeszcze, ale podobno karty CF relatywnie często ulegają uszkodzeniu w trakcie wkładania lub wyjmowania z aparatu lub czytnika
Dlatego uznałem, ze jeśli nie muszę to jej nie ruszam-podobnie jak Kocur,
Piny, jak to nazwałeś się raczej nie wygną. Prowadnice są dobrze wykonane, a w kartach są odpowiednio duże otworki aby wszystko pasowało. Problem uszkodzeń polega na tym, że niektórzy lekceważą konieczność tzw. "zatrzymania" napędu wymiennego. Każdy czytnik z kartą podłączony do komputera jest takim umownym dyskiem wymiennym. W belce np. Win XP pojawia się odpowiedni symbol. Przed wyjęciem karty z czytnika trzeba dokonać tzw. "zatrzymania".
Jak tego nie wykonasz to statystycznie raz na kilkaset wyjęć może być awaria.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14