Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009 Olympus E-410 czy Nikon d60?
Witam! Chciałabym kupić moją pierwszą lustrzankę, gdyż opcje kompaktów już mi nie wystarczają. Początkowo miałam zamir kupić Canona 450d, ale jego cena teraz się podniosła, a na aparat mam zamiar wydać +/- 1500zł. Czytałam pewnien wątek i moją uwagę przykuły dwa aparaty : Olympus E-410 i Nikon d60. Czy są one porównywalnie dobre? Znalazłam np taką ofertę Olympusa http://www.euro.com.pl/cy...ouble-kit.bhtml . Co mi doradzicie? Chciałabym fotografować naturę, ludzi i pejzaże. Proszę o Waszą pomoc
Najważniejsze ulepszenia w modelu 420, to nowy sposób automatycznego ogniskowania w trakcie podglądu na żywo (Live View), system wykrywania twarzy, większy ekran LCD, możliwość zdalnego sterowania lampami błyskowymi, funkcja kompensacji cienia oraz trochę szybszy tryb zdjęć seryjnych./cyt. za optyczne.pl
Dołączę się do pytania. Swego czasu (Wieku 7 lat ) tata nauczył mnie obsługi Zenita 12 XP. Zenit się popsuł i potem był kompakt analogowy. Z racji że aparat był na klisze za bardzo nie mogłem fotografować. Niestety nie mam nawet kompakta cyfrowego. Tylko 1,3 Mpx w E50, ale to właściwie do niczego nie służy. Czytam od pewnego czasu o fotografii, oglądam zdjęcia, recenzje, uczę się, niestety "na sucho". Parę dni miałem okazję fotografować na wycieczce Samsungiem S85. Jako że tata był entuzjastą fotografii (wywoływał zdjęcia w domu itp) raczej myślimy o lustrzance (ręczne ustawianie ostrości, patrzenie w celownik, oldschool dla taty ) no i lepsze zdjęcia. Aparat używany byłby do portretów, zdjęć macro (kwiaty - fotografowanie zamiłowania mamy dla odmiany , ślicznie te rozmycia wyglądają nie tylko w przypadku kwiatów ale i portretów ) no i oczywiście jakieś zdjęcia rodzinne. Myślimy o Nikonie D60, ale problemem może się okazać obiektyw, czy kit 18-55 VR sprosta oczekiwaniom, i oczywiście, czy Nikon.. Proszę o pomoc
PS: Maxymalnie 2300 zł
Neraxes, mysle, ze w zasadzie kazda obecnie dostepna na rynku lustrzanka spelni wymagania amatorow. Z tego co widze, to nie ma potrzeby kupowania teleobiektywu, a do juz jest jakas wskazowka.
Do macro ja bym polecal Raynox 250. Kosztuje bardzo niewiele, a daje duzo radosci i pasuje do kazdego obiektywu o srednicy mocowania od 52 do 67mm (choc im mniej tym lepiej).
No i powstaje kolejne pytanie czy jest sens kupować aparat bez wbudowanego AF? .. O Olku nie myślę ze względu na brak kart SD chyba że coś jednak to zrekompensuje
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 16:48 ]
Nakładka może być bardzo przydatna, czy w takim razie kit spełni oczekiwania? (mówię o D60), No i oczywiście co z 2 aspektami właśnie, stabilizacja, jak pytała jasminae, i AF. Lepiej w obiektywie czy w puszce?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009
Neraxes napisał/a:
Aparat używany byłby do portretów, zdjęć macro (kwiaty - fotografowanie zamiłowania mamy dla odmiany , ślicznie te rozmycia wyglądają nie tylko w przypadku kwiatów ale i portretów )
Neraxes napisał/a:
PS: Maxymalnie 2300 zł
Bez szans, nie oszukujmy się
Żeby mieć jakość,jakiej życzy sobie Twój tata (zakładam, że jest lepszy niż gorszy i ma wielki sentyment do analogowej ery) z swojej strony polecę Używanego Pentaxa k10d plus komplecik stałek, na początek:
Kit 18-55 + dalej w zależności od potrzeb:
Vivitar 28/2.5 (odpowiednik 50tki z analoga)
Pentax SMC 50/1.7 albo 50/1.4 (odpowiednik 80tki z analoga)
Samyang 85/1.4 (odpowiednik 135tki z analoga)
Co z czasem można wymienić na optykę z AF:
Sigma 30/1.4
no i (zauważyłem, że są na allegro, może nie tanie, ale są!):
Pentax FA* 24/2
Pentax 50/1.4
Pentax FA* 85/1.4
Nie jest to tani zestaw, jednakże z pewnością godny uwagi, założę się, że zarówno 1 jak i 2 wariant zaspokoi oldschoolową duszę Twojego taty.
Oczywiście można też pojechać podobnie z Canonem, co byłoby nawet lepszym pomysłem:
Używany 30d + przejściówka na m42 z dandelionem.
Kit 18-55
Carl Zeiss Jena Flektogon 35/2.4
SMC Takumar 50/1.4
Samyang 85/1.4
a po czasie:
Sigma 30/1.4
Sigma 50/1.4
Canon 85/1.8 (chyba że Samyang okaże się lepszy a brak AF nie aż tak dokuczliwy)
no i zmiana po pewnym czasie na pełną klatkę (wtedy Sigma out i w zamian za to... najfajniej by było 35L)
Podałem szkła z tego zakresu, gdyż zauważyłem, że bardzo dużo analogowców amatorów sprzed kilkunastu lat posiadało zestaw szkieł: 35 + 50 (+ 85) + 135
Ale to na pewno wyjdzie dużo drożej niż 2300 zł Wiem że D60 + Kit 18-55 VR Kosztuje 1600 zł nówka. Jeśli dojdzie do tego ten Raynox 250 to nadal zamyka się poniżej 2000 zł. Mavierk, przygodę z fotografią dopiero zaczynam i chcę kupić 1 aparat. Czy może lepiej byłoby kupić Body, a do tego jakieś obiektywy? I w sumie nadal nie wiem czy zostać w tym Nikonie, czy kombinować np. z Canonem. Bo generalnie jeśli chodzi o stabilizacje... w Zenicie nie było a zdjęcia wychodziły
Czy dobrym rozwiązaniem byłoby kupić Body, obiektyw o trochę wiekszej rozpiętości ogniskowych niż kit. A dopiero potem po przetestowaniu tego zestawu rozejrzeć się za szkłem do macro i ewentualną portretówką? Najpierw trzeba poćwiczyć ;] Co o tym sądzicie, co doradzicie?
Mi zależy na stabilizacji obrazu. Czy mogę dokupić jakiś obiektyw ze stabilizacją do tego Olympusa czy Nikona? Czy lepiej zastanowić się nad innym korpusem?
Olek, Pentax i Sony maja stabilizację w korpusie (w większości modeli), więc obiektywy nie są w nią wyposażone. Nikon i Canon dają stabilizację tylko w obiektywach i to też nie wszsytkich, u Nikona oznaczana jest VR, u Canona IS.
Ja bym też polecił jednak zainteresować się Pentaxem, ze względu na całą gamę niezbyt drogich w porównaniu z konkurencją szkieł.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009
Neraxes, myślałem, żę ma to być sprzęt, z którego Twój tata też ma zamiar korzystać, kupując kita możesz zapomnieć o cudownym rozmyciu tła, czy jakimkolwiek macro. A ten Pentax z linka to coś na prawdę dobrego, tylko brakuje czegoś z zakresu 18-55
Do tego dokupisz sobie bez problemu jakieś dwa szkiełka pod m42 (z przejściówkami już kupujesz zestaw) albo bezpośrednio pod bagnet Pentaxa i myślę, że masz sprzęt na jakiś czas
Ja zwątpiłam w tą stabilizację, bo gdy czytałam ten test http://www.optyczne.pl/72...mpus_E-420.html tam jest napisane, że nie ma stabilizacji. Czyli jeżeli zdecydowałabym się na Olympusa 420 lub 410 w obu jest stabilizacja w korpusie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,69 sekundy. Zapytań do SQL: 13