Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009 KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ?
Witam.Zacznę od tego, że się przedstawię. Mam na imię Dawid. Witam wszystkich.
Teraz do rzeczy. Mam straszny dylemat. Nie wiem czy wybrać KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ? Do jakich zdjęć? Fotografować będę przyrodę (lasy,morza itp) Makro również. Zależy mi na zoomie (czym większy tym lepszy)Widziałem zdjęcia zrobione olympusem sp-570 uz z 20x zoomem i wyszły nawet dobrze. Ale słyszałem, że ten Tamron nie ma stabilizacji obrazu oraz, że z niego z wychodzą brzydkie zdjęcia. W ładnej jakości można oglądać tylko do rozdzielczości 800x600. Tę informację wyczytałem na forum, aby nie było, że zmyślam. Portretów to na pewno nie będę robił. Zależy mi na zdjęcia :
Makro, krajobrazów (morza, lasy,doliny,działki,drzewa itp), miasto, miasta/po za miasta nocą itp. Z góry dziękuje za odpowiedź.
PS. Jestem laikiem, dopiero zaczynam przygodę z fotografią.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak zoom, jest przybliżenie które wyraża się w (no umownie mówiąc) ogniskowej.
Jeżeli chodzi o tego tamrona to straszny syf jest.
Zdecydowanie lepiej kit + statyw.
jeśli potrzebujesz dużego przybliżenia to możesz jeszcze dokupić
Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro
oczywiście do krajobrazów potrzebujesz kita czyli ~18mm
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009
Dawko, skoro potrzebujesz takich ogniskowych i zadowala cię powiedzmy "średnia" jakość - moze powinieneś się zastanowić nad jakimś spacer zoomem....pokroju sigma 18-200 czy canon 18-200IS.........jest też tamron 18-200, czy nawet 18-250 i 18-270.
Wszystko zależy od pułapu cenowego, raczej nie polecam takich "zoomów" ale jak ktoś zdaje sobie sprawę z kompromisów takiego wyboru to czemu nie.....
kozidron, no przecież Dawid pyta się właśnie o Tamrona 18-200, a Ty mu piszesz, że jest taki.
Dawid, poczytaj trochę starszych tematów w tym dziale to zorientujesz się trochę w temacie. Jako uniwersalny obiektyw do wszystkiego polecam Sigmę 17-70, a dlaczego - znajdź w starszych wątkach.
Czy przy takich preferencjach nie lepsz będzie sigma 70-300 apo macro
za karę nawet nie wziąłbym sigmy 70-300 APO
głównie ze względu na jej strasznie niską rozdzielczość i problemy z AF'em (kręci mordką dość długo i przelatuje całe zakresy)
Jeśli chodzi o użyteczny zakres, niestety jeśli finansowo nie dajesz rady (czyli nie stać Cię na obiektywy za 2-3k) to zostaje kit lub sigma 17-70. można się później pokusić o jakieś tele i tutaj mamy 3 tanie modele canona, 2 tamrona (chyba 55-200 nie jest aż taki zły) i jedna sigma (ale nie 70-300 APO/DLG/MACRO)
kozidron, no przecież Dawid pyta się właśnie o Tamrona 18-200, a Ty mu piszesz, że jest taki.
a mi się zdawało, że to zdanie nie jest koniunkcją bo "czy" nie jest spójnikiem
Dawko napisał/a:
Nie wiem czy wybrać KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ?
dlatego wydawało mi się, że autor zastanawia się nad pierwszym czy drugim obiektywem, dlatego proponuje spacer zooma, fakt mogłem sprecyzować, że lepiej jakby zastanowił się nad canonem 18-200 mm f/3.5-5.6 IS - jeżeli potrzebuje takiego zakresu ogniskowych, bo domyślam się po poście że to pod body canona. Nie proponuje rozwiązań w rodzaju 17-70(chociaż jakościowo -tak by było lepiej) bo Dawid potrzebuje zooma ......
Nie mam jeszcze body. Jak na razie to przymierzam się do zakupu. Zależy mi na jakości oraz przybliżeniu. Myślę, że kupię Canona 450D + 18-55 mm a potem dokupię jakiś obiektyw do 500-600 zł. No chyba, że znacie jakiś inny lepszy aparat do 3000zł to bardzo bym prosił o propozycję.
PS. Zależy mi na LV.
Pozdrawiam
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2009
Dawko napisał/a:
Myślę, że kupię Canona 450D + 18-55 mm a potem dokupię jakiś obiektyw do 500-600 zł. No chyba, że znacie jakiś inny lepszy aparat do 3000zł to bardzo bym prosił o propozycję.
Przybliżenie jest mi potrzebne. Byłbym zadowolony z takiego przybliżenia jak tu : http://www.letsgodigital....us-sp570-uz.jpg
ale pewnie to jest wydatek paru tysięcy złotych na takie szkło.
Jezeli koniecznie potrzebujesz takiego "przyblizenia" i koniecznie musi byc to wszystko w jednym obiektywie, to moze warto zainteresowac sie takim obiektywem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9