Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007 Vixen 20 lub 30x80 vs Celestron 25x100
Witam Was serdecznie. To jest mój pierwszy post na tym Forum. Stanąłem przed dylematem kupna lornetki do zastosowań głównie astronomicznych. Na tę chwilę mam dwa typy ( Vixen i Celestron ). Która z tych dwuch lornetek, jest Waszym zdaniem godna polecenia. Może polecicie mi coś innego w podobnej cenie. Planuję przeznaczyć na ten zakup do 2000 pln. Dzięki z góry
Vixeny 80tki to dobry sprzęcik. 100ki Celestrona nie testowałem, ale na mój gust będzie o klasę niżej zarówno optycznie jak i mechanicznie. Polecam dołożyć trochę i uzbierać na Fujinona 16x70. Nie wiem, czy w astro nie da więcej frajdy niż ten Vixen i Celestron, mimo, że ma tylko 70 mm w obiektywie.
Może zastanów się nad lornetką Oberwerk Ultra 15x70? To "starszy brat" (czytaj podróba Fuji 16x70) bardzo dobrych prawie kopii Fujinona
FMTR-SX 7x50 i 10x50 czyli WO 7x50 i 10x50(lub kto tam kupował od United Optics). Recenzję możesz przeczytać tutaj:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1532
Co prawda możesz mieć duży kłopot z kupnem - trzeba będzie sprowadzać
z USA, ale cena (350$)+transport+haracz na rzecz naszego ukochanego rządu(cło+ vat) da kwotę circa 1500- 1550PLN. Kwota może być nieco niższa bo liczyłem to kiedy $ stojał mocniej.
Tu może wcale nie być tak wesoło, bo nie wiadomo jakie cło przyłożą. Lornetka nie jest produkowana w USA i mogą uznać kraj pochodzenia nieznany i przyłożyć 60% cła. Miałem taką sytuację jak sprowadzałem z USA teleskop, który tylko częściowo był produkowany w Stanach.
Poza tym gdy mamy do czynienia z szerokokątnymi okularami podróbki Fujinonów radzą sobie gorzej niż oryginały. WO 7x50 prawie dorównywał 7x50 FMT-SX. Modele 10x50
różniły się już zauważalnie. Podobnie może być z 70tkami. Modele 10x czy 10.5 mogą
być podobne. Na problemy z dużymi powiększeniami wskazuje nawet róznica powiększeń. Podróba ma 15x a oryginał 16x.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9