Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 13 Kwi, 2009
dylemat przed zakupem
Autor Wiadomość
eroziom 
Początkujący

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009   

RB napisał/a:
Lans na Samyanga?? Specyficzny...

mi chodziło raczej o wielkość a nie firme

Reklama

mikael666 
Nowy

Całkiem śmieszny ;)
Czym tak naprawdę różni się ta matryca 4:3 w olkach od "standardowej" ?

Dobra wybór się trochę zmienił:
Olympus E-510 Dual kit /
Olympus E-520 Dual Kit /
Canon 450D i KIT z IS

Kwestia tylko tego czy warto dopłacać 500,- do Canona ?

eroziom 
Początkujący

mikael666 napisał/a:
Kwestia tylko tego czy warto dopłacać 500,- do Canona ?

Podejżewam że wiekszość ci powie tak bo to Canon a dwa to nie ich kasa... Dla mnie jako amatora było by lepiej zaoszczędzić kase, mieć 2 obiektywy i dokupić gażety ale wnioskując po twoich wypowiedziach wiesz troche o co tu chodzi i większe możliwości rozwoju da ci Canon a jeszcze jak deklarujesz że dokupisz obiektywy to....

mikael666 
Nowy

Więc tak 3 aparaty
2 z dual kitem
i jeden Canonik

Canon ma IS w obiektywach = droższe obiektywy, ale na dłużej body starczy
Ale to nie oznacza, ze Olympus E-520 gorzej będzie i nie starczy na dłużej

Z tych 2 aparatów wybierzmy taki który:

A. ma szybszy autofokus
B. mniej gubi autofokus
C. I jest przyjazny w użytkowaniu / szybki.

Co Nam wyjdzie? Jeżeli Canon to czy wart jest dopłaty i później każdorazowej dopłaty do obiektywów?
Będę chciał wywoływać też zdjęcia a kadrowanie do 3:2 może pochłonąć trochę czasu.. ale to pewnie mnie zmotywuje do ewentualnej obróbki cyfrowej..
Ostatnio zmieniony przez mikael666 Sro 22 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

mikael666 napisał/a:
na dłużej body starczy

To znaczy? Ze Olek sie po roku rozsypie czy zdjecia dobre przestanie robic? Czy bedziesz moze odczuwal presje wymiany na cos odrobine lepszego?
Nie jestem wielkim fanem Olka, ale ten dualkit 520 to fajny sprzet.

RB 

mikael666, Moim zdaniem Twoje dobre samopoczucie jest warte dopłaty do Canona.

MC 

RB napisał/a:
Twoje dobre samopoczucie jest warte dopłaty do Canona.

Bo wtedy juz nie bedzie na co zgonic jak zdjecia nie beda udane :lol:

RB 

MC napisał/a:
RB napisał/a:
Twoje dobre samopoczucie jest warte dopłaty do Canona.

Bo wtedy juz nie bedzie na co zgonic jak zdjecia nie beda udane :lol:

A, to dopiero po zakupie L-ki. No i zawsze może się okazac, że był załozony kiepski filtr UV. Ale jak się zakupi lepszy filtr to hoho...

mikael666 
Nowy

Dobrze a jak z tymi moimi "małymi" punktami? ;)
Jak AF w nich wygląda, czy szybko ostrzy?

RB 

mikael666 napisał/a:
Dobrze a jak z tymi moimi "małymi" punktami? ;)
Jak AF w nich wygląda, czy szybko ostrzy?

Człowieku, weź przeczytaj test na optycznych i kup coś wreszcie... Ileż można się decydować na taki czy inny entry-level. Pliiiiz...

A co do przyjazności w uzytkowaniu:
Ja uważam, że jak się człowiek bardzo, bardzo uprze to moze się nawet do obsługi niskiego Canona przyzwyczić. O ile mi wiadomo MM czy Wujek_Pstrykacz uwazają, że od obsługi niskich (jeżeli nie jakichkolwiek) Sony przywyczic się nie da. Tak to mniej więcej z ta przyjaznościa jest. czyli co komu pasuje.

mikael666 
Nowy

No proszę, Wrocław się kłania ;) Kłaniam się i też z Wrocławia ;)
Masz jakiś polecany sklep fotograficzny czy zamawiać z neta? ;)
I czym fotografujesz, pochwal się ; )

RB 

mikael666 napisał/a:
No proszę, Wrocław się kłania ;) Kłaniam się i też z Wrocławia ;)
Masz jakiś polecany sklep fotograficzny czy zamawiać z neta? ;)

Foto-Master, Odrzańska. Statyw czy głowica wyszły tam mniej więcej za tyle samo co w rozsądnym sklepie w necie. Ceny sa IMO dość rozsądne - jak za korpusy i szkła to nie wiem. Oczywiście, zawsze można zapytać i nie kupić. Podpowiedzą. Oczywiście, licz na C lub N raczej ;-)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

RB napisał/a:
O ile mi wiadomo MM czy Wujek_Pstrykacz uwazają, że od obsługi niskich (jeżeli nie jakichkolwiek) Sony przywyczic się nie da.
Cytat prosze, bo nie pamiętam kiedy tak pisałem. To, że to badziewne aparaty to fakt(no może poza 700 i 900) :wink:

RB 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
RB napisał/a:
O ile mi wiadomo MM czy Wujek_Pstrykacz uwazają, że od obsługi niskich (jeżeli nie jakichkolwiek) Sony przywyczic się nie da.
Cytat prosze, bo nie pamiętam kiedy tak pisałem. To, że to badziewne aparaty to fakt(no może poza 700 i 900) :wink:

Och, co tam cytat. Toż to emanuje z Twoich opinii na ich temat :mrgreen:
A swoją droga masz absolutna racje te tanie alfy to sa badziewne aparaty. IMO prawie dorównały w badziewności serii xxxxd i xxxd... Jakem zawsze uważał, że C odstawiał na poziomie 'zabaweczek dla ludu' straszliwą taniochę to alfy nasladuja ta strategie jak mało która firma... I zdaje się ze jest to jeden z kluczy do sukcesu, niestety...

Bamboklat 
Początkujący

mikael666 napisał/a:
Powiem szczerze, mam jeszcze miesiąc czasu, więc się zastanowie,
obecne typy to [...]

No w miesiąc to nic z listy tych typów nie będzie aktualne.

^ To chciałem tylko napisać, czytam dalej, post niżej już nowy kandydat, stronę dalej widzę już kolejna lista rozważanych aparatów.

mikael666 napisał/a:
E-520 wygląda trochę dziwnie :d to pokrętło po prawej już tragicznie :D Jedyne co to dobrze leży w dłoni.

No na taką chorobę to już nie ma lekarstwa.

Rozumiem, że warto zasięgnąć opinii ludzi, którzy siedzą w tym od lat, ale kupujesz aparat sobie a nie nam -- wielu liczy na jednoznaczną odpowiedź, który aparat jest najlepszy -- wejść do sklepu i dokładnie ten kupić, będąc przekonanym, że zrobiliśmy interes życia, żaden przygłupi sprzedawca nas nie namówił na nic innego, zdjęcia prawie same się robią.

Potrzeba by jeszcze przeczytać choć jedną książkę albo jakiś tutorial, żeby obeznać się w jakichkolwiek podstawach zasad działania aparatu, kompozycji zdjęcia, zasad rządzących ekspozycją, cokolwiek. Zanim kupiłem pierwszą hybrydę czytałem Internet przez rok, pierwszą lustrzankę (najprostszy dostępny aktualnie model E-420) kupiłem po czterech latach. Orientuję się co nieco w temacie, ale na pewno jeszcze wiele mi brakuje, jestem chociaż tego świadom.

Nikt tutaj nie pyta która lustrzanka ma najlepszy grip, możliwości zmiany ustawień według własnych upodobań, albo jasny wizjer (albo taki spot, który gdzieś tutaj padł) <- czyli rzeczy które decydują o jakości pracy z aparatem, tylko każdy pyta o szumy bo wyczytał w podsumowaniach recenzji, że xxx szumi bardziej od yyy a to jest krytyczna cecha zrobienia przez nich wymarzonych zdjęć. Albo stabilizacja w obiektywie 18-55, jest tak ważna, że ciężko bez niej robić zdjęcia. Skończy się i tak na imieninach u cioci, zdjęciu kwiatka, zachodu słońca, raz aparat zostanie zabrany na imprezę, ktoś go trąci o obiektyw i zapał minie.

Dziwię się tylko osobom, które widać, że mają duża wiedzę i udzielają się aktywnie na forum, że nie szkoda im czasu na ....... Ja po przeczytaniu 100 recenzji byłem w stanie podjąć tę krytyczną decyzję o zakupie aparatu samodzielnie, nie wywołując niekończących się dyskusji o liczbie dostępnych obiektywów z mocowaniem X, szumów na matrycy Y i jakości obudowy Z.

Na nikogo tutaj nie naskakuję, opisuję co widzę.

Odpowiedz do tematu