Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Test jest, ale jak dla mnie powinni więcej napisać o własnościach obiektywu oraz o trybie zdjęć o zmierzchu koniecznie ze zdjęciami przykładowymi. Optyczne jednak robi rzetelniej te testy w mojej subiektywnej opinii.
masz racje też mi się wydają testy na optyczne są bardziej dociekliwe a co do aparatu wydaje się całkiem ciekawą propozycją dla ludzi którzy chcą uniwersalnego aparatu
Mnie bardzo ciekawi jak wygląda sprawa ze zniekształceniami beczkowymi w HX1 (dystorsja beczkowata). H-50 nieźle krzywił (miałem to wiem), o HX1 nigdzie nic nie pisze. Mam nadzieje że coś z tym zrobili.
chodzi o zdjęcia testowe w metrze z porównaniem ISO.
Jak to możliwe ? Czy to wew. oprogramowanie Sony ?
Jeśli chodzi o jakość to mz oba aparaty są porównywalne. Niby Sony ma mniej szumów (w niektórych tak jest) ale .... w jednym przypadku (facet przy straganie - jego twarz ... brrr)
Sony tutaj wyszedł jak przy ISO 3200 no ale to już widać przy dużym powiększeniu. U Canona też powiększałem i szumy są ale nie takie tragiczne bo tam człowiek wygląda jak człowiek a nie jak z filmu S-F
Więc jak tu wierzyć testom ? niby jest OK. a nie ma a w innych przypadkach odwrotnie
Ale ogólnie kicha w obydwu
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 14:07 ]
abberacje jak z tel. komórkowego. Dosłownie ....
Witam wszystkich. Już nawet nie pamiętam, czy się wczesniej przywitałem, czy też nie. Dlatego, też nadrabiam tę zaległość. Ale do rzeczy.
MC napisał/a:
Ja tylko dodam, ze oczywiscie w tescie sa bledy. No i niektore stwierdzenia sa co najmniej kontrowersyjne...
KONTROWERSYJNE? To, są bzdety na potrzeby marketingowe. Ale, poprzez wiele zbiegów okoliczności zostałem "zmuszony" do zrezygnowania z canonoa eos 450d z sigmą 17 - 70 na rzecz kompakta. Dodaję, że do wczoraj żadnego kompakta nie miałem. Wczoraj kupiłem sony dsc hx1 i co? Rodzina zadowolona, a ja? Panowie! KOmpakt, to nie ten świat. Kto, ma jakie kolwiek pojęcie o czasie, przesłonie i iso, niech zapomni o kompakcie.
Wracając do sony (to, nie jest recenzja).
Instrukcja - nie będę używać słów powszechnie uznanych za wulgarne.
Iso - jak już Ci się uda znaleźć, to powyżej 400 szumy nie do zniesienia.
Balans bieli - no, może być, ale w żadnym wypadku w ustawieniach auto.
AF - Boże! Czy we wszystkich kompaktach tak jest? Ustawiłem na ręczny, centralny, a ostrość wyszła przed obiektem. To, tak jakbym do canona założył obiektyw sigmy z BF.
Przesłona! No, nie. Kupując nigdy bym się nie spodziewał, że jej wartość kończy się na 8,0!!! Głupi byłem, czytając specyfikację i nie zwracałem uwagi na przesłonę. Nawet w w najgorszych myślach nie przewidywałem, że może się skończyć na 8,0.
Tryb "Z ręki o zmierzchu" - zrobiłem dwie fotki. Nawet moja żona zadała pytanie, dlaczego, te zdjęcia są takie "chropowate". Resztę, sami sobie dopowiecie.
Program portret. Oczywiście ustawiając priorytet przysłony, na najniższa jej wartość zapomnijcie o dobrym portrecie. To, samo dotyczy dedykowanego programu portret.
Panorama. Bajer. Jeżeli, ktoś potrafi zrobić kilka zdjęć po sobie z punktami zbieżnymi, to oprogramowanie (darmowe) w komputerze zrobi to, 3 razy lepiej. Dlaczego tylko 3? Bo juz nie chcę kopać leżącego.
Jeżeli kogoś uraziłem. Soryyyy.
sony kosztuje 1900 zł. Przed kupnem zastanówcie się, czy nie lepiej kupić tanią lustrzankę z kitowym obiektywem.
p.s.
juz wiem dlaczego nie dostałem się do darmowego testowania sony z portalu Fotopolis.
Teraz już wiem, że wcześniej się nie przywitałem, bo w liczniku figuruje tylko jeden post.
Wobec powyższego... Witam serdecznie Wszystkich "optycznych" forumowiczów.
kontrastPL - z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy ale .....
nawet jeśli masz dużo racji, zwróć uwagę, że nie podałeś ani jednej zalety tego aparatu.
Moim zdaniem tak jednoznacznie negatywna ocena aparatu bez podania lub uznania choć jednej zalety jest mało wiarygodna.
pozatym przyrownywanie HX1 do 450D chyba mija sie z sensem
Nie porównywałem. Po prostu 450 był dla mnie punktem odniesienia. Chciałem kupić kompakt, gdyż uznałem, że wszystkich opcji lustrzanki i tak nie wykorzystam. Nie miałem świadomości, nie przypuszczałem, że może być, aż taka różnica w jakości zdjęcia. Mam na myśli szczególnie szumy.
lennox napisał/a:
nawet jeśli masz dużo racji, zwróć uwagę, że nie podałeś ani jednej zalety tego aparatu.
Filmy. Super.
Ale, to przecież aparat, a nie kamera.
lennox napisał/a:
Moim zdaniem tak jednoznacznie negatywna ocena aparatu bez podania lub uznania choć jednej zalety jest mało wiarygodna.
Masz rację, zgadzam się z tobą.
Mój post, był chęcią wylania goryczy zawodu jakiego doznałem wydając 1999 zł.
Mógłbym się przyzwyczaić do wszelkich niedogodności oprócz jakości zdjęcia. Zresztą, to już nie ważne. Dzisiaj zwróciłem ten aparat. Może ja trafiłem na jakiś felerny egzemplarz?
Z całym szacunkiem nie chciałem nikogo urazić swoim postem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9