Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pola AF są (przynajmniej u mnie) na pryzmacie, czy czymś innym co tak jest pod matówką Z liniami kadrowania może być podobnie, tzn. mogą być naniesione na stałe (Canon tak nie ma, nie wiem jak inne), ale na pewno są matówki wyposażone w takie linie.
Jedyne co się traci zakładając matówkę precyzyjną, to trochę światła w wizjerze. Podgląd GO przy f/8 lub ciemniej powoduje praktycznie zanik obrazu Oczywiście wszystko zależy od tego ile jest światła, zazwyczaj coś tam zawsze widać.
benetnash, pola AF są zazwyczaj tylko rzutowane na matówkę (choć zdaje się w tanich Canonach jest inaczej), line kadrowania - też różnie, w Pentaksie linie wokół punktów AF znajdują się na matówce, w Nikonie linie też są rzutowane... KatzEye oferuje matówki z liniami:
http://www.katzeyeoptics....-gridlines.html
[ Dodano: Sob 11 Kwi, 2009 12:33 ]
Kocur napisał/a:
Podgląd GO przy f/8 lub ciemniej powoduje praktycznie zanik obrazu
To zależy. Na klinie - tak, ale na powierzchni matówki - nie. Przynajmniej w przypadku KatzEye.
nie tyle ciężko, tylko wizjer jest stosunkowo mały i ciemny w porównaniu np. choćby do Zenita. O ile będzie robił zdjęcia w dzień na pełnej dziurze, o tyle będziesz wszystko widział, ale jak przymkniesz obiektyw manualny (np. Heliosa) do f8, to nie będziesz widział czy ostrzysz dobrze, raczej zdajesz się na wyczucie, intuicje i własną praktykę.
Po wymianie matówki masz właśnie klina na którym widzisz po prostu więcej jeśli chodzi o ostrzenie, jednakże tak jak mówiłem, bez wymiany matówki też zrobisz zdjęcie i też dasz radę ostrzyć manualnie, a wymieniając matówkę, będzie łatwiej
edmun,
nie chodzi o natężenie światła, tylko o to że z klina w ogóle światło nie będzie docierało do oka (tzn. będzie albo z jednej, albo z drugiej połówki). Większość klinów działa do f/5.6. Jeżeli jest ciemniej zostaje mikroraster i/albo matówka (w sensie nie klin i nie mikroraster )
Z resztą po co ostrzyć na f/8, skoro na pełnej dziurze jest dużo wygodniej i precyzyjniej?
Ostatnio zmieniony przez palindrom Wto 21 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zresztą po co ostrzyć na f/8, skoro na pełnej dziurze jest dużo wygodniej i precyzyjniej?
Mając szkło M42 trzeba je ręcznie domknąć, przynajmniej w Canonie, więc ostrzenie na pełnej dziurze odpada. No chyba że ze statywu, bo wtedy nie grozi zmiana położenia aparatu przy kręceniu pierścieniem przysłony.
Edmun pewnie ma na myśli ostrzenie z ręki, stąd potrzeba ostrzenia przy domkniętym f/8.
Tak się zastanawiam, czy mając (oprócz jasnej stałki czy dwóch) i używając często zooma ze światłem f/4 warto zmieniać matówkę? Jak rozumiem jakakolwiek matówka do ostrzenia ręcznego (czy canonowska czy Catz-Eye czy inna) będzie też po prostu ciemniejsza niż standardowa, prawda?
Jak rozumiem jakakolwiek matówka do ostrzenia ręcznego (czy canonowska czy Catz-Eye czy inna) będzie też po prostu ciemniejsza niż standardowa, prawda?
Nie widzę specjalnej różnicy jasności między oryginalną matówką AF Pentaksa, a KatzEye (mam opcję standard, nie Opti Bright).
Ale ja mam chińską matówkę z klinem i mikrorastrem za mniej niż 100PLN i jest ciemniejsza poza obszarem klina i mikrorastra. To jednak jakoś nie przeszkadza.
komor,
dziwnie dla mnie brzmi to co mówisz Na Pentaxie robię to tak samo jak w Praktice i Zenitach - ostrzę na pełnej dziurze, kadruję, włączam światłomierz, domykam / ustawiam ekspozycję. Od Praktici LLC można ostrzyć na pełnej dziurze a informacja o przesłonie była przekazywana do body trzema kontaktami (to dla tych co nie wiedzą że M42 też miało styki ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12