Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Brud w wizjerze
Autor Wiadomość
Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009   Brud w wizjerze

Mam problem z usunięciem paprochów ze szkiełka przesyłającego obraz do wizjera (wydaje mi się ze jest wykonane z plastiku, lub czegoś podobnego). Wyjmowałam owe szkiełko z aparatu aby usunąć zabrudzenia ale się nie udało. Proszę o rady jak mogę je wyczyścić.
Z góry dziękuj za pomoc.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009   

Ale co konkretnie Ci sie zabrudzilo? Lustro? Szybka? Matowka?

Kocur 
Maniak

Nie bardzo rozumiem... ale zdaje się, że wyjęłaś matówkę :P Brud niekoniecznie może być na matówce, może być pod nią - na pryzmacie (bo zdaje się masz 50D). Ja to czyszczę pałeczką kosmetyczną. Z matówką uważaj, łatwo ją uszkodzić. Poza tym nie bardzo jest powód się tymi paprochami przejmować, bo nie wpływają w żaden sposób na pracę aparaty czy jakość zdjęć, ale z doświadczenia wiem, że potrafią być denerwujące :mrgreen:

Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

W sumie to nie wiem w wizjerze widzę jakieś 2 paprochy 2 włoski i jakieś smugi. Wyjęłam taką plastikową płytkę jak się odkręci obiektyw to u góry pod taką zapadką. I na tym są te smugi (niczym nie da się tego wyczyścić) a włoski i paprochy to nie wiem gdzie są bo ich nigdzie nie widzę :(
Jak uszkodzę tę matówkę można kupić nową?

MC 

A jaki masz aparat?
No to wyjelas sobie pewnie albo matowke albo szybke pod nia. Oj, ciezko Ci bedzie to wyczyscic. Jak Ci sie to udalo? :oops:

Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

Mam Canona 50D naciska się taką zapadkę i sama wyskakuje. Ale gdzie ten syf nalazł skoro go nigdzie nie widać. Pojawił się zanim zaczęłam grzebać.

MC 

Jesli jest tak samo jak w Sony (a pewnie tak jest) to cos masz pomiedzy szybka z punktami AFa a matowka.

Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

Jakieś rady jak to usunąć??

MC 

Ja bym poszukal kogos kto juz to robil.

Kocur 
Maniak

MC, w 50D nie ma szybki :D Punkty AF są na pryzmacie, ewentualnie czymś innym, co jest osadzone na stałe nad matówką.

Kasieńka, nie chcę Cię martwić, ale smugi na płytce (matówce ;) ) są prawdopodobnie wynikiem prób jej wyczyszczenia. Są niestety nieusuwalne, bo została naruszona struktura matówki. Poza tym, że będziesz je widzieć w wizjerze, nadal to nie ma wpływu na pracę aparatu, co najwyżej może być denerwujące. Paprochy o których mówisz, jeśli nie ma ich na matówce, to są na szklanym elemencie z naniesionymi punktami AF, który widać jak spojrzysz od spodu w miejsce, skąd wyjęłaś matówkę. Weź pałeczkę kosmetyczną, zagnij sam jej koniec, tylko tak żeby palcami nie dotykać watki i bardzo delikatnie przetrzyj ten szklany element. Na sucho, bez żadnych płynów. Paprochy powinny zniknąć, tylko uważaj, żeby nie zostały na wystających elementach wewnątrz włókienka z waty, bo możesz je potem widzieć w wizjerze, albo wpadną gdzieś głębiej.

Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009   

Czy taką matówkę można dokupić??

zug
[Usunięty]

Kasieńka, można np tutaj http://fotozakupy.pl/szuk...tówka+canon+50d

Kocur 
Maniak

Można też na Allegro, są nawet trochę tańsze :P Jak chcesz wymieniać, to może np. na matówkę z siatką z liniami trójpodziału, pomocna rzecz przy kadrowaniu a cena zdaje się ta sama lub różni się minimalnie.

Kasieńka 
Bywalec
<(*_*)>

Wysłany: Nie 26 Lip, 2009   

Wysłałam aparat do serwisu z powodu zasyfionej matówki, zaczęły się pojawiać na niej jakieś paprochy przebarwienie itp. Aparat wrócił czyściutki z wymienionym owym elementem. Lecz problem pojawił się znów po jakiś półtora tygodnia znów się tam bałagan robi. Chciała bym się dowiedzieć od czego to zależy (nie wymieniam obiektywów nic nie osiada na matrycy ani lustrze) problem pojawia się podczas pracy aparatu. Może czym to czyścić bo ostatnim czyszczeniem przed serwisowaniem narobiłam bałaganu :)

Odpowiedz do tematu