Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obiektyw super, szczegolnie cieszy mala roznica w rozdzielczosci w centrum i na brzegu (pewnie troche wieksza jest na FF), malutka CA. Moze i ten AF moglby byc troszeczke celniejszy, ale to juz czepianie. Za niezbyt wielkie pieniadze dobry sprzet, ktory pokazuje, ze bicie rekordow rozdzielczosci nie jest najwazniejsze.
Stawiałem na EF-S 60 Macro a tu mamy EF 100 Macro, byłem blisko ale mam nadzieję że testu tego pierwszego także się doczekamy A co do testowanego obiektywu - to jeden z testów w których nie ma za bardzo co komentować... kolejne fajne szkiełko dla Canonierów
Ta setka jest też niezłym dermatologicznym szkłem portretowym o całkiem ładnym bokehu
Arv [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 Re: Test obiektywu Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM
Arek napisał/a:
Zapraszamy do lektury kolejnego testu.
Piknie dziękujemy.
Pytanko:
Arek napisał/a:
Inną konsekwencją wewnętrznego ustawiania ostrości jest zmiana długości ogniskowej przy fotografowaniu obiektów bliskich.
Co to właściwie oznacza ? Zmienia się kąt widzenia w zależności od ustawienia AF ? Czy wraz ze zbliżaniem się ostrości kąt widzenia się zwiększa czy zmniejsza ? Czy Tamron 90mm też tak ma ?
Im bliżej tym ciemniej. Wystarczy wziąć np. 50/1.4 i kolejno dokładać mu pierścienie dystansowe. Im ich więcej tym ciemniej.
Ja tylko ciekawy jestem kiedy Canon wypuści szkło do macro z IS. Gdzieś natrafiłem na info o nowej wersji 180/3.5 L z IS-em. To był oczywiście jakiś żart, ale byłoby miło się rozczarować...
To akurat nie o to chodzi. Ogniskową układu optycznego definiujemy najczęściej dla promieni wchodzących z nieskończoności. Gdy fotografujemy obiekty bliskie, sytuacja trochę się zmienia. Niektóre obiektywy ruszają całym swoim układem soczewek, zmieniając jego odległość od matrycy i dzięki temu ogniskują się na bliższe obiekty. W tym przypadku ogniskowa się nie zmienia. Inaczej jest u obiektywów z wewnętrznym ogniskowaniem. U nich zmienia się wzajemne ułożenie soczewek między sobą, a przez to zmienia się miejsce ogniskowania promieni padających z nieskończoności, a za tym i ogniskowa. Efekt ten występuje zawsze, lecz jest niewielki u zwykłych obiektywów. W przypadku obiektywów makro jest poważniejszy, bo tam obsługujemy odległości od małych kilkudziesięciu cm do nieskończoności. W efekcie, przy fotografii w skali 1:1 taki Canon może mieć ogniskową 80 mm a nie 100.
Ja już mam Tokinę 100 macro. I niestety nie wymienię jej na Canona tylko dla USM. Zresztą ja i tak przy macro ręcznie ustawiam ostrość. No chyba że robaczki focę. Tokina do tego mniej się nadaje, ostrzy bardzo powoli.
Dokładnie tak jest. To może być równie dobrze 5.0/90, ale na pewno nie jest 2.8/100.
W makro to akurat nie przeszkadza, bo i tak ustawiasz przysłony na poziomie f/8 - f/16.
Canon tego nie dopisuje, bo wychodzi z założenia, że to wynika z praw optyki.
Arek
007areka [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007
... o czym wy piszecie....? zgubilem sie...musze jeszcze raz poczytac....hmmm....
... o czym wy piszecie....? zgubilem sie...musze jeszcze raz poczytac....hmmm...
mam takie samo wrażenie... po raz kolejny człowiek dowiaduje się czegoś nowego Arek, nie chcesz napisać jakiegoś artykułu na temat podstaw teoretycznych obiektywów macro ?
Poczytajcie dyskusję pod testem Nikkora 2.8/105 VR Macro Tam właśnie słaba znajomość "ciemnienia" szkieł przy fotografii makro została wykorzystana do zrobienia żartu prima aprilisowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9