Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 25 Kwi, 2009
Dylemat przed wyborem aparatu
Autor Wiadomość
skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009   

roland napisał/a:
Bardzo boje sie zdjec nocnych, bo nie wiem czego mam sie spodziewac. A zalezy mi na robieniu zdjec bez uzycia statywu (miasto w nocy, zdjecia wieczorne) a weiczor sie zbliza... a dzis piatek wiec cala noc dla mnie.

Nie bój się, nocne zdjęcia nie gryzą :mrgreen: Generalnie... :zalamany:

Reklama

dżony 
Rozmowny

Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009   

podczas nocnych zdjęć należy obawiać się.. amatorów cudzego sprzętu :P
zawsze można wykorzystac jakąś barierkę jako statyw czy cuś.
albo nosić w kieszeni taką 12 cm(Statyw) kichę- która się połamie pod ciężarem a700.
no może się mylę.
pozdrawiam. :D

roland 
Początkujący

Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009   

Wujku, twoje uwagi pija w jakims dziwnym kierunku. A chyba moderator powinien pilonować aby nie zaśmiecać postów dziwnymi tekstami. Dajesz fajny przyklad. Chyba ze to dozwolone. A skoro to dozwolone to zaraz zaczne swoje uszczypliwości wytaczac. A chyba nie o to chodzi.
Nie kazdy musi miec od razu na......e na punkcie fotografii. Dlaczego od razu ktos kto kupuje aparat musi to traktowac fotografie jak niewiadomo co. Ehh...

Sorki, ale jako moderator to powinienem kasować posty typu - nie zależy mi na dobrych zdjęciach.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 25 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

roland napisał/a:
na imprezach gdzie nie zalezy mi na dobrych zdjeciach.

roland, Wujek_Pstrykacz nawiązuje do tego Twojego "dziwacznego" stwierdzenia, bo generalnie rzecz biorąc to forum na którym wszystkim zależy na dobrych zdjęciach, Ty jesteś chyba pierwszym, który pyta o sprzęt do zdjęć na których Ci nie zależy... :???:
roland napisał/a:
boje sie zdjec nocnych, bo nie wiem czego mam sie spodziewac. A zalezy mi na robieniu zdjec bez uzycia statywu

Bez statywu możesz spodziewać się ...kiszki :smile:

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 13:25 ]
roland napisał/a:
Nie kazdy musi miec od razu na......e na punkcie fotografii

Wydaje mi się, że takie "opinie" też są Tutaj tępione.... :???:

RB 

roland napisał/a:

Nie kazdy musi miec od razu na......e na punkcie fotografii. Dlaczego od razu ktos kto kupuje aparat musi to traktowac fotografie jak niewiadomo co. Ehh...

Nie trzeba mieć na...e na punkcie fotografii aby spodziewać się, że w nocy trzeba dość długo naswietlać element swiatloczuły (czy to będzie klisza, czy matryca czy łotewer). Po prostu do zarejestrowania obrazu potrzebna jest pewna (niemała) liczba fotonów padająca na komórkę/ziarno elementu. Jak jest ciemno, to ilość fotonów wpadających do komórki w jakimś tam jednostkowym czasie jest mała, więc trzeba wydłużać czas ekspozycji materiału śwaitoczułego na światło... albo podnosić wzmocnienie sygnału (to się nazywa ISO). Jak podnosisz ISO to wzmacniasz wszystko co jest przypadkowym artefaktem matrycy, czyli szum. Jak wydłużasz czas, to wzystko co się rusza odpowiednio szybko (chodzi o odpowiednio duże przesunięcie kątowe w czasie ekspozycji) wzgledem matrycy bedzie na zdjęciu rozmazane. Jak trzymasz aparat w dłoni to cały swiat się dość szybko porusza względem matrycy. Pojął?

A właściwie, to co ja mam Ci tłumaczyć. Popstrykaj po swojemu i sam zobacz.

A jak chcesz po prostu rejestrować w nocy jakieś obrazy, to zupełnie inna sprawa. Cośtam cośtam zobaczysz na fotografii.

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 14:01 ]
Sunders napisał/a:

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 13:25 ]
roland napisał/a:
Nie kazdy musi miec od razu na......e na punkcie fotografii

Wydaje mi się, że takie "opinie" też są Tutaj tępione.... :???:

Nie. Tępiony jest brak zdrowego rozsądku.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Kolego Roland ja do niczego, ani tym bardziej nikogo nie pije, tylko prosze nie pisać bzdur typu nie zależy mi na dobrych zdjęciach. Szczególnie jak się kupuje dobry i wcale nie tani sprzęt. A w nocnych fotach przy długich czasach naświetlenia to czasami nawet dobry statyw nie pomaga, trzeba najlepiej wyzwalać migawkę z opóźnieniem powiedzmy 10s lub poprzez wężyk spustowy. Sam mam takie doświadczenia, pare zdjęć kichowato wyszło pomimo dobregp trójnogu i niezłej głowicy. Także proponuje nie unosić się i pomyśleć dwa razy zanim coś się napisze.

RB 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A w nocnych fotach przy długich czasach naświetlenia to czasami nawet dobry statyw nie pomaga, trzeba najlepiej wyzwalać migawkę z opóźnieniem powiedzmy 10s lub poprzez wężyk spustowy.

Wiesz, statyw bez wężyka (i podnoszenia lustra)... to szczerze mówiąc poza pitakami etec. po jaką w ogóle cholerę??

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Dlatego piszę bo to moje doświadczenie i nauka. Jak zaczynałem focić ze statywu nocą to to forum jeszcze nie istniało i musiałem sam zdobywać doświadczenie, a zawsze chciałe jak najlepsze fotki pstrykać więc nauka szybko szła. Teraz gdybym był początkującym to przydałyby się dobre rady "wujków" na forum. Tak kolego RB?

MC 

w nocnych fotach przy długich czasach naświetlenia to czasami nawet dobry statyw nie pomaga, trzeba najlepiej wyzwalać migawkę z opóźnieniem powiedzmy 10s lub poprzez wężyk spustowy

Dokladnie tak. Bez wezyka albo pilota to nawet najlepszy statyw moze nie starczyc.

RB 

Dlatego piszę bo to moje doświadczenie i nauka. Jak zaczynałem focić ze statywu nocą to to forum jeszcze nie istniało

Eeee, tak starych ludzi nie ma.

a swoją droga to ja wężyk sobie sam 'wymyśliłem' zanim miałem dobry statyw z dobrą głowica :-)

roland 
Początkujący

[quote="Wujek_Pstrykacz"]Kolego Roland prosze nie pisać bzdur typu nie zależy mi na dobrych zdjęciach. S/quote]

jakie bzudry?? Bzdura jes dla Ciebie Wujku ze ja wybieram co dla mnie jest wazne a co nie??? Do pioruna, mam pirorytety i moge sie do nich stostowac? ej, ludzie, dziwni jestescie w swioich ocenach. Boli???

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 21:16 ]
i dodam ze Wujek wogole mi nic nie pomogl tylko wynalazl bzdury a np MC i Sunders i inni baaaardzo mi pomogli w zrozumieniu pewnych spraw. Dziękuję bardzo za trafne uwagi. Proszę o zamknięcie postu.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie boli, rozśmiesza!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi