Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Wrz, 2007 obiektyw do EOS 400D i zarazem do EOS 300. Tamron?
Witam,
Posiadam u siebie EOS 300 + C. EF 28-80mm f/3.5-5.6 II + C. EF 75-300 f/4-5.6 II.
Obecnie chce zakupic EOS 400D + obiektyw ktory pasowal by do 400D i do 300. Nie chce mniec kolejnego KITowego obiektu i przymierzam sie do kupna obiektywu. Wstepnie wybralem takie dwa modele:
1. Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF)
2. Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Nowy obiektyw w 80% bedzie uzywany z 400D
prosze Was o pomoc w wyborze obiektywu. ten drugi (17-50) nie kryje calej klatki, wiec podpinac do 300 raczej nie bardzo.
Moze byc jakis inny obiektyw poza tutaj wymienionymi.
Chodzi mi zeby obiektyw byl w miare jasny, przeznaczenie krajobrazy i portrety.
A tych dwoch obiektywow ktore posiadam (28-80mm i 70-300mm) nie moge wykorzystac razem z 400D np. do portretow?
czy raczej sobie darowac podpinanie ich do 400D zeby sie nie denerwowac przy ogladaniu fotek w kompie?
Czy ktos probowal takich eksperymentow ?
Do portretów zawsze można dokupić 1.8/50. Jak będziesz o niego dbał, to na rok lub nawet dwa lata starczy
Arv [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007 Re: obiektyw do EOS 400D i zarazem do EOS 300. Tamron?
wolfo napisał/a:
Obecnie chce zakupic EOS 400D + obiektyw ktory pasowal by do 400D i do 300.[...]
Chodzi mi zeby obiektyw byl w miare jasny, przeznaczenie krajobrazy i portrety.
Nie wiem, jaką jakością i wartością charakteryzuje się EF 28-80mm.
Ale może warto rozważyć wymianę na Tamrona 28-75 f/2.8.
To bardzo przyzwoity i jasny obiektyw FF. Do portretów sprawdzi się dość dobrze. Gorzej z krajobrazami.
Mój portretowy typ nr. jeden to stałka Canona 85mm f/1.8. Robi genialne ciasne portrety na cropie a przy okazji też jest FF.
Widzę cztery możliwe kompromisy (obok propozycji Arka):
1.
Portret 85mm f/1.8 (1300) + b. szeroki kąt FF na krajobrazy (może nawet od 12mm) - będzie super efekt zarówno z 400D jak i analogiem. !
2.
Tamron 28-75 f/2.8 + coś na krajobrazy.
Nie wiem czy nadałby się np. jakiś tani manualny Zenitar 16mm. Arek miał z tym do czynienia to powie czy warto brać pod uwagę takie ekstrawagancje ;-)
3.
Canon 17-40 L f/4
Nie jest jasny. Nie jest portretowy (ale jakiśtam portret poskładasz z tego co masz). Nie jest też rewelacyjny, ale ... ładne zdjęcia robi ;-).
Można poszukać używanej, bo eLki to solidne maszyny są.
O Tamronie 17-35 wiem niewiele bo w rękach nie miałem.
4.
Rezygnujesz z możliwości podpinania nowego obiektywu do analoga.
Polecam Tamrona 17-50 (mam takiego sam), albo np. Sigmę 17-70.
Jak Cię coś pokusi o przykręcenie ich do analoga to rozwalisz lustro i porysujesz wewnętrzną soczewkę ;-|.
Witam ponownie i dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi.
teraz powstal u mnie dylemat co do body. czy 40D czy zostac przy 400D?
40D to nowosc i nie ma chyba jeszcze testu na optyczne.pl .
czy jest jakis realny termin takiego testu tutaj?
co do obiektywu to bym sie sklanial raczej ku temu tamronowi 17-50. i nie bede nowego obiektywu uzywac do 300. Analogowy system zostanie raczej jako rezerwowy albo wspomagajacy.
I teraz powstaje pytanie takie:
jaki dobrac obiektyw do 40D, a moze jest jakis dedykowany pod te body?
i jeszcze jedno pytanie
czy ten Tamron (17-50) wydola z autofokusem jak mi przyjdzie ochota sprawdzic te 6,5 kl/s w jakis szybkozmiennych sceneriach?
co chce fotografowac? ano... krajobrazy, portrety, przyrode, czasem jakis reportaz albo jakis rajd jak sie trafi ogolnie tak cos dla siebie, rodziny i znajomych.
Nie chce tez wydac zbyt duzo siana na obiektyw, mysle ze tak do 3-4tys.
Raczej sklanialbym sie ku jasnemu obiektywowi
Jak czegoś na testach nie widziałeś to już nigdy nie kupisz? Bez przesady z tym testowaniem, samemu też można sprzęt ocenić. Ja już dorwałem w łapki 40D i jeżeli masz tylko pieniądze to bez zastanowienia warto go nabyć i zapomnieć o 400D. Zdjęcia wychodzą niewiele lepsze niż z mojego 20D, ale ta pucha ma prawie wszystko czego brak doprowadzałby mnie do pasji w 400D. Mam tutaj także na myśli zwykła ergonomię i łatwość obsługi.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007
wolfo napisał/a:
czy ten Tamron (17-50) wydola z autofokusem jak mi przyjdzie ochota sprawdzic te 6,5 kl/s w jakis szybkozmiennych sceneriach?
Przemyśl dobrze budżet bo to nie aparat ale obiektyw 'robi' zdjęcie.
Może lepiej kupić tańsze body z lepszym zestawem obiektywów ?
Apropos szybkości autofokusa to musisz pofatygować się do sklepu i ocenić samemu.
MM:
nie jest tak ze jak nie widze czegos w tescie to nie decyduje sie tego kupic. Chce poznac opinie ludzi ktorzy tak jak Ty mieli do czynienia z 40D. A Ty miales z tego co wnioskuje do czynienia i z 400D i z 40D. Wiem ze jest to nowosc i niewielu mialo z tym body do czynienia. Dlatego chce poznac Wasze opinie i wiedziec czy warto dolozyc troche do 40D i byc zadowolonym.
Dzieki za opinie. Bede sie decydowac na 40D. Teraz tylko dobor obiektywu do tego body.
Jakies propozycje?
Skoro korpus już mamy, skoro wiemy o analogu to tylko nie wiemy ile kaski masz na te szkła. A szkła musza być na FF z racji analoga. Jak chcesz coś w dobrej cenie to wal na priva
Za mniej niż 3000 kupisz Tamrona 17-35 plus Tamrona 28-75/2.8. Jakość optyczna prawie jak L-ki, tylko budowa i szybkość AF Tamrona.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Wrz, 2007
wolfo napisał/a:
Arv napisał/a:
Przemyśl dobrze budżet bo to nie aparat ale obiektyw 'robi' zdjęcie
hmmm.. rozumujac wg tego co napisales to mozna darowac sobie kupno nowego body i kupic obiektywy do 300. Tylko czy to bedzie dobre wyjscie?
Upraszczasz. Wyjątkiem od tej reguły są analogi (bo koszty filmu).
Chodziło mi o to, że kupując 400D lub 30D z lepszymi szkłami osiągniesz dużo lepszy efekt niż kupując 40D z kitowym obiektywem albo czymś tanim.
No ale mając 4kzł na obiektyw (albo niekoniecznie) to wybór spory:
Canon 24-70 L f/2.8 (na razie bez szerokiego kąta)
Canon 17-50 f/2.8 IS
Sigma 10-20 + Tamron 28-75 f/2.8
Sigma 10-20 + Canon 28-135 IS (ciemniejszy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9