Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009 Zamiana Nikona na Canona
Witam
Mam Nikona d40. Chciałem go zamienić na d80 ale niestety ceny poszły tak do góry że na razie muszę o tym zapomnieć. Zastanawiam się nad sprzedażą mojego zestawu i kupno Canona 20d. Model dużo starszy ale parametrami bije d40 na głowę. Fotografuję głównie krajobrazy, sport i pojazdy w ruchu.
Co myślicie o takiej zamianie. Używana 20d z KIT i gripem można kupić za 1600 zł cena przyzwoita.
Pozdrawiam
Dawid
ale ale ... dla mnie ten nikonik jest w miarę ekwiwalentny canonowi w :
AF ... reszta, krajobrazy itd, myślę ze miedzy dwoma nie będzie wielkiej różnicy ...
Wiem ze wszyscy zwalają swoje kompetencje na sprzęt, i mamy maraton , dziani kupują se D700 (bo to lepsze) i robią zdjęcia nocne na A z fleszem ...
To jest błąd ...
Tak samo jak błędem jest myśleć ze ci lepiej będzie leżał canon ... Naprawdę nie widzę potrzeby w twojej sytuacji .. no i jak bym był nikonistą, to bym poczekał aż finanse się polepszą i jakiegoś D90 albo D300 bym se walnął ... a nie sprzedawał i kupował stary szmelc ...
Oj różnicę widać:
- rozmiar body
- CMOS w Canonie vs CCD w Nikonie
- 8mpix w Canonie vs 6.1 w Nikonie
- 5 kl/s w C vs 2.5 w N.
Oki, i jeszcze bym mógł dolicytować 20 parametrów ...
Ale ale, tak jak mowie, czy to warto zmieniać na canona będąc u nikona ...
Przecież to co ten chłop chce robić nie wymaga jakiś tam mega sprawności body ...
Tak jak byś się postawił na jego miejscu, poczekałbyś? czy zmienił ?
Mój kolega kupił sobie właśnie D700 i sprzedaje swoje D80. Jak go znam to stan będzie bardzo dobry.
Oczywiście Canon 20D jest o niebo lepszy od D40. Jednak z Nikona D80 też byłbyś bardzo zadowolony.
Myślę że można się skusić, D40 nie jest na tyle poważnym aparatem żeby się wahać.
To zależy od posiadanych obiektywów do nikona Jeśli to jest tylko body z kitem to w pełni zgadzam sie z mnichem. Poza tym używka nikona d80 raczej będzie droższa od tego canona 20d z gripem
Przecież to co ten chłop chce robić nie wymaga jakiś tam mega sprawności body ...
Ale 5 klatek na sekundę jest nie do pogardzenia.
malyd77 [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009
Dzięki za rady.
Chciałbym 20d ponieważ:
- ma matrycę cmos
- ma zdecydowanie mniejsze szumy przy ISO 800 ISO 1600 niż moja D40
- nie trzeba kupować obiektywów z silnikiem. Marzy mi się stałka 50mm.
Mam D40 z kit-em, drui obiektyw 55-200, i lampę zewnętrzną myślę że starczy na 20d z kit i lampę.
Do fotografii sportu, pojazdów w ruchu taki Canon 20d będzie optymalnym wyborem. Oczywiście Nikon D80 też nie jest zły, ale jednak wymieniony Canon będzie się lepiej nadawał - szybszy AF, 5kl./s dużo optyki z USM dostępnej na rynku.
20D ma szybszy AF od D80? Myslalem, ze sa porownywalne albo wrecz N jest troszke lepszy. Ale nigdy ich nie porownywalem. Dobrze wiedziec.
no ja bym nie był tego pewien ... w canonach , "dobry" AF dopiero się spotyka w XD , w mniejszych (wliczam w to 5D) Af jest daleki od nikonów ... D80 dla mnie o niebo lepszy niż 20D w AF ... co do ilości klatek na sekundę to inna sprawa ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,62 sekundy. Zapytań do SQL: 13