Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009 Gdzie na ptaki (w Polsce)
Ponieważ to mój pomysł więc ja zacznę.
Nie boję się że tam będziecie się zjeżdżać bo miejsce znane i podjeżdżają tam wycieczki autokarowe z OTOP a ptaki nas ignorują jak siedzimy spokojnie.
Ja ostatno jeżdżę na zbiornik Jeziorsko do rezerwatu ptaków narazie w okolicach Glinna.
Gatunki ptaków: Czapla Siwa, Biała, Czernica, Głowienka, Krzyżówka, Łabędź Niemy, Kormoran, Perkoz dwuczuby i rdzawoszyi, zaobserwowałem Błotniaka stawowego i Bieliki, Łyski- od ch... Łysek , mewy. Piszę tylko o wodnych bo akurat te mnie tam interesują chociaż, małego ptactwa też jest od cholery min. pliszki, mazurki, słowiki, sójki, wrony, szpaki, i wiele innych których jeszcze nie rozpoznaję
W miejscowości Ligota na ściernisku kukurydzy Żurawie, oraz w okolicznych wsiach niedaleko Widawy na polach i mnóstwo Bocianów, spoza tematu Sarny jak wszędzie i dziki, podobno też widziano już Bociana Czarnego ale gość który jest myśłiwym i niedaleko niego bociek ma gniazdo nie chce zdradzić gdzie bo się boi zapalonego ornitologa który stworzy mu tam strefę ochronną. Więc jeżdzę tu i tam i szukam na własną rękę boćka
Zachęcam do dzielenia się informacjami przecież łączy nas wspólna pasja
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 24 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Park w Sycowie przy ulicy Ogrodowej:
Kwiczoły, Zięby (samce), pełzacze leśne, wiewiórki (choć to nie ptaki), prawdopodobnie można pliszki siwe również znaleźć, oczywiście kaczki krzyżówki, łabędzie nieme.
Stawy Miejskie w Oleśnicy:
od groma wróbli (wyjątkowo ostrożnych), kosy, szpaki, chyba kwiczoł też się znajdzie, 2 dzięcioły duże, krzyżówki, łyski, łabędzie. Ostatnio odnalazłem 2 ptaki nieznanej nazwy, ale nawet nie mam zdjęcia podglądowego.
Park przy pałacu Radziwiłłów w Antoninie:
Zięby (samce i samice), Pliszki siwe, Dzięcioły duże... Wróbli i Kos'ow na szczęście brak, więc można się wsłuchać w odgłosy innych ptaków.
Wkrótce (jak się wybiorę) dodam jakie okazy można spotkać w rezerwacie przyrody zaraz obok pałacu
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Kwi, 2009
edmun napisał/a:
Może trochę mniejsze okazy ale zawsze coś:
Park w Sycowie przy ulicy Ogrodowej:
Kwiczoły, Zięby (samce), pełzacze leśne, wiewiórki (choć to nie ptaki), prawdopodobnie można pliszki siwe również znaleźć, oczywiście kaczki krzyżówki, łabędzie nieme.
Stawy Miejskie w Oleśnicy:
od groma wróbli (wyjątkowo ostrożnych), kosy, szpaki, chyba kwiczoł też się znajdzie, 2 dzięcioły duże, krzyżówki, łyski, łabędzie. Ostatnio odnalazłem 2 ptaki nieznanej nazwy, ale nawet nie mam zdjęcia podglądowego.
Park przy pałacu Radziwiłłów w Antoninie:
Zięby (samce i samice), Pliszki siwe, Dzięcioły duże... Wróbli i Kos'ow na szczęście brak, więc można się wsłuchać w odgłosy innych ptaków.
Wkrótce (jak się wybiorę) dodam jakie okazy można spotkać w rezerwacie przyrody zaraz obok pałacu
Ptaki występujące w każdym większym parku, nawet w Stolicy
P.S. to tak na wypadek gdybyś chciał w Oleśnicy upolować dzięcioła w parkach albo nad stawami znaleźć Zięby czy Kwiczoły, które o dziwo w podobnym otoczeniu występują w Sycowie. Nie mówiąc o wiewiórkach których 3 miesiące poszukiwałem w Oleśnicy, aby po 10 minutach w Sycowie znaleźć je od razu na pierwszych drzewach
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
no.. w szczytnickim parku we wrocku ostatnio widziałem 2 gatunki dzięcioła (czarny i białogrzbiety) z tych ciekawszych, obok szczytnickiego często nad odrą można dopaść czaplę siwą, no i sikorki, wrony, szpaki, wróble, kosy i inne śpiewające i chyba młodziutką czernicę (z charakterystycznym czubkiem z tyłu głowy a po za tym to raczej jasnobrunatna...) chociaż może to jakiś tracz był...
W ogóle znalazłem ciekawą książkę w swoim księgozbiorze: Fauna słodkowodna Polski, Bronisław Ferens i Jacek Wasilewski - Ptaki z PWNu (1977)
Ja tuż za Wrocławiem w kierunku na Wojnów, na łąkach zalewowych goniłem niejaką pustułkę, o ile dobrze dojrzałem. Niestety z dwustu milimetrów plus TC x1.4 mam tylko niefajne cropy 1:1 na których można próbować dojrzeć czy to rzeczywiście ten ptaszek.
pustułki są też bliżej miasta - pamiętasz jak w tamtym roku z Wujkiem dopadliśmy jedną?
Wrocławiaki, macie od groma trzciniaków (coś z tej grupy, nie mogłem określic gatunku, może byc równie dobrze trzcinniczek albo brzęczka) nad odrą, w samym środku miasta.
Tuż obok kampusu politechniki jest sporo trzciny i dosyc wygodne zejścia nad rzekę (trzeba tylko przesadzic barierkę), tam nietrudno je zobaczyc. Wystarczy przejśc się Nabrzeżem Wyspiańskiego.
.....na Wojnowie , przy moście na Mickiewicza , gniazdują dzięcioły zielone ......
.....tereny na polach irygacyjnych we Wrocku są tak bogate w ptaki , że kilku lat nie starczy na sfocenie wszystkich......
....i pustułka Agatka czeka na fotografów.....
Wczoraj, tuż nad moją głową krążyło takie coś, co chyba jest też pustułką? Bynajmniej nie było to gdzieś na terenach podmiejskich tylko na Sępolnie. Zrobiło dwa okrążenia nade mną i poleciało w stronę parku Szczytnickiego zasadniczo.
Zdjęcie to oczywiście tylko poglądowy crop, ledwo to w wizjerze widziałem.
Nie wiem czy ktoś jest w stanie poznać, co dokładnie to jest?
komor, to też pustułka. U mnie na osiedlu jest ich kilka. Czasami są z nimi niezłe akcje. Zdarza się, że przelecą tuż nad głową kiedy są zajęte walką o zdobycz. Jest jedna zasada, żeby tego doświadczyc nie można nosic przy sobie aparatu
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2009
wczoraj jak sobie grillowałem, zauważyłem, że koło mojego domu w lubinie są 2 i ciągle latają skrzecząc non stop...
Ja przedwczoraj byłem u znajomego w Dobrej Szczecińskiej i takie coś nam nad głowami śmigało:
Obstawiam Kanię Rudą ale specem nie jestem.
Co do miejsc występowania ptaków to ja jestem stałym gościem nadbrzeżnych łąk nad Dziwną poniżej Wolina. Piękne tereny z ogromną ilością gatunków które narazie z uwagi na brak mm w szklarni mogę jedynie obserwować przez lornetkę. Największym hitem jaki tu widziałem była zbiorowa uczta 3 Bielików które rozszarpywały sporego kaczora. Było to w lutym tego roku. Po kaczorze pozostał czerwona mokra plama na krze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10