Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009 D80, E520 czy K200D dla początkującego?
Witam Was
Czytam to forum od dłuższego czasu, teraz przyszedł czas mojego wyboru. To będzie moja pierwsza lustrzanka, wcześniej pstrykałem wieloma kompaktami, ostatnio Sony H1. Ma mi służyć głównie do dokumentacji wydarzeń rodzinnych, osiągnięć sportowych dzieciaków (siatkówka, narty itp) i trochę do pstrykania krajobrazów, których z racji zamieszkania (góry) nie trudno niezauważać.
W tej chwili porównując cenę do jakości(tylko nowe aparaty) rzuciły mi się trzy zestawy:
-D80 z 18-135 za 3000 zł
- K200D+18-55 za 1990 zł
- E520 z dwoma obiektywami 14-42 i 40-150 za 2090 zł.
Odrzucam Sony jakoś zupełnie mi nie odpowiadają.
Wszystkie miałem w ręce i najlepiej pasuje mi Nikon i Pentax (zresztą jakoś mam do tych marek przekonanie). Ten aparat raczej musi mi posłużyć wiele lat ew. będę dokupywał szkła itp.
Co byście radzili?
Jeśli nie chcesz od razu dokupić teleobiektywu, to zestaw z Pentaxem może być za krótki.
Z tego co wymieniłeś, najbardziej uniwersalny wydaje się być Olympus, ze względu na zakres ogniskowych.
Dziwne, że nie bierzesz pod uwagę Canonów.
Rzeczywiście jakoś Canon do mnie nie trafia, może dlatego że w tym przedziale cenowym nie do końca wypada najlepiej, tak przynajmniej wywnioskowałem z wielu przeczytanych postów. Ale jak jest jakaś okazja warta rozważenia to ... czemu nie?
Nie jestem w tym biegły ale ten obiektyw w D80 też ma chyba spore zakres ogniskowych 18-135. Nie jest to dla mnie kluczowa sprawa ale czasem zbliżenie np. przy fotografii sportu jest bardzo przydatne.
A chociażby ta oferta jest warta rozważenia:
http://www.allegro.pl/ite...ja_faktura.html
Potem możesz pomyśleć o jakimś dłuższym obiektywie, to jeszcze zależy od stylu fotografowania jaki sobie wyrobisz.
Ja prawie od roku fotografuję jedynie kitem 18-55mm i jakoś daję radę.
Kroki, też uważam że w tym zestawieniu najlepiej wypada Olympus, głównie z powodu ceny i zakresu ogniskowych. Dobra stabilizacja.
Nikon D80 + 18-135 - trochę drogo jak na stary aparat z mało ciekawym optycznie obiektywem. W tym zestawie chyba najlepszy Af, co może być istotne przy sporcie dzieci.
Pentax K200D + 18-55 - ma swoje zalety, ale powyżej 400 włącza się odszumianie, którego nie można wyłączyć (ktoś wie czy to już poprawili?), jednak do zdjęć które chcesz robić wystarczy czułość 400. Solidna puszka, stabilizacja w body z każdym obiektywem, uszczelnienia.
Mając 3000 zł na d80, to można kupić już aparaty klasy C40D, S A700 i temu podobne (fakt że bez optyki).
Ciekawą ofertą wydaje mi się także Samsung GX-20 + 18-55 za 2600 zł w RTVeuroAGD, a to bliźniak Pentaxa K20D.
Te dwa obiektywy i cena Olka też mi imponuje ale słyszałem wiele dobrego o D80 i mam okazję złapać pewnie jeden z nielicznych egzemplarzy, które jakoś się uchowały. A co z ewentualnymi dodatkowymi obiektywami, nie będzie łatwiej z Nikonem? Z drugiej strony Nikon jest z tego co pamiętam najmniej poręczny. Wiem że dla mistrzów to zaleta ale ja mam zwykle dość gratów do taszczenia więc każdy dodatkowy ciężar np na nartach jest utrudnieniem.
Co do EOSa 20D to ja wolę jednak iść w nowy sprzęt przynajmniej tym razem.
Skoro masz ok. 3000 zł to zestaw z E-520 można uzupełnić o jakąś stałkę typu naleśnik 2.8/25
czu Makro 3.5/35. Skoro aparat ma Ci służyć przez ładnych kilka lat, warto zastanowić się co
Ci się opłaca z punktu widzenia przyszłych zakupów.
W przypadku Olympusa łatwo złożyć zestaw optycznie prawie idealny i docelowy. Na przykład:
ZD 9-18 mm plus ZD 14-54 mm i ZD 50-200 mm. To potężny atut tego systemu, bo aby osiągnąć
podobne rezultaty używając Pentaxa albo Nikkora musisz wejść na jeszcze wyższy pułap cenowy
albo posiłkować się producentami niezależnymi, a i tak wyjdzie Cię drożej.
W systemie Nikona, żeby uzyskać coś podobnego musisz kupić Sigmę 10-20 mm, 18-105 VR
(ewentualnie 16-85 VR - co wyjdzie jeszcze drożej, a i tak nie będzie dawało takiego światła
jak Olek może być jeszcze Sigma 17-70) oraz 70-300 VR (ewentualnie 70-200 f/2.8 Sigmy lub 80-200 f/2.8 Nikkora).
To jeszcze pomyśl o jednym. Obecnie bardzo fajnym aparatem w stajni Olka jest E-620. Jest malutki,
ma gabaryty E-420, a jednocześnie dużo ważnych rzeczy z wyższych modeli (typu uchylny LCD,
lepszy wizjer, bardzo dobry AF, stabilizacja). Jeśli zależy Ci na małym i nowoczesnym aparacie owe
3000 zł można przeznaczyć na E-620 z kitem:
http://fotozakupy.pl/lust...prezencie,9144s
a 200 zł przeznaczyć na karty itp.
Jeśli małe rozmiary nie są dla Ciebie zaletą, wejdź w E-520.
Ja tam nie wiem co siedzi w głowie inżynierów Olka, ale:
1) E-450 już jest i nazywa się E-450
2) E-620 to nowa linia. Choć ma gabaryty E-420/450 ma wiele rzeczy więcej. Inna matryca,
uchylny LCD, wbudowana stabilizacja, AF rodem z E-30, lepszy wizjer.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9