Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon - pomiar matrycowy + blokada ekspozycji
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2009   

krisv740, ale SlawGaw nic nie napisał o uśrednianiu w kontekście pomiaru matrycowego. Popatrz:

W pomiarze matrycowym wagi przypisywane poszczególnym polom są zmienne w zależności od wybranego wzorca, wzorców jest dużo i zapewne jeden z takich wzorców będzie odpowiadał pomiarowi centralnie ważonemu. .

Więc myślę, że wszyscy mamy na myśli dokładnie to samo, czyli baza wzorców, ale nie z konkretnymi wartościami EV, tylko stosunkami między jasnością poszczególnych pól. Zgoda? :)

Reklama

krisv740
[Usunięty]

komor,

SlawGaw napisał/a:
potrzebne do uśrednienia pomiaru

nie kłócę sie o meritum sprawy, tylko zwracam uwagę na szczegół.
SlawGaw, na pewno rozumie o co mi chodzi, a dodatkowo rozumie zasadę działania pomiaru matrycowego.
nie możemy jednak pisać o uśrednieniu pomiaru w tym wypadku, bo jeśli chcielibyście popatrzyć na programy tematyczne np w canonie to wszystkie one są oparte o pomiar matrycowy i nie występuje w nich żadne uśrednianie pomiaru, a odwołanie do zadanych parametrów naświetlania dla określonego motywu.
podobnie rzecz się ma przy uzywaniu pomiaru matrycowego przy pomiarach A,T,M,P z tym, że najprawdopodobniej alortymy sa już zupełnie inaczej ustawione.
summa summarum- napisaliśmy 4 strony postów na temat wyjaśniony juz na pierwszej stronie wątku.... :mrgreen:

SlawGaw 
Optyczny

krisv740, nadal nie rozumiesz o co mi chodzi, ale nie jest to tobie potrzebne, pomiar matrycowy jest wymyślony dla tych co nie chcą myśleć o tym jak naświetlić, więc użycie jego nie wymaga od użytkownika rozumienia co się tam dzieje.

Wyobraź sobie aparat, który ma 1000 różnych sposobów pomiaru światła, nie tylko punktowy i centralnie ważony, i sam sobie wybiera który sposób mu pasuje, to jest właśnie pomiar matrycowy, a wzorzec to jeden ze sposobów pomiaru światła.
To też jest uproszczenie, ale chyba bardziej trafne.

komor napisał/a:
czyli baza wzorców, ale nie z konkretnymi wartościami EV

Dokładnie brak tego określenia w poprzednich postach skłonił mnie do wypowiedzi.

komor, pełna zgoda.

krisv740
[Usunięty]

SlawGaw, doskonale rozumiem....... :mrgreen:
wyobraź sobie,że mam taki chrakter,że rozumiem wszystkich , tylko nie koniecznie muszę się zgadzać z ich zdaniem - mogę - nie?
a jesli chodzi o zasadę pomiaru matrycowego to przeczytaj dokładnie moje piersze posty i zobacz czy różnia sie od tego co ty piszesz?

nie chcesz przyjąć racji innych niż swoje - ok!
ja kończę , bo nie ma chyba sensu abysmy w kółko o tym samym pisali... :cool:

SlawGaw 
Optyczny

krisv740, tez nie che mi się już pisać na ten temat, tym bardziej że do twoich wcześniejszych postów nie miałem zastrzeżeń.

krisv740 napisał/a:
nie kłócę sie o meritum sprawy, tylko zwracam uwagę na szczegół

ten szczegół to użycie przeze mnie słowa "uśrednia" odnośnie pomiaru matrycowego i tak naprawdę nie przedstawiłeś żadnego argumentu który obala moją tezę, wymieniałeś tylko że jest to domena pomiaru centralnie ważonego, co jest oczywiste, ale nie sprzeczne z moją wypowiedzią.
Za to:
krisv740 napisał/a:
jest to zaprogramowany algorytm dla określonych wartości na określonych polach ze szczególnym uwzględnieniem aktualnego/używanego pola AF

Ten zaprogramowany algorytm - właśnie uśrednia pomiar metodą która jest dla nas nieodgadniona, nie wiemy z ilu czujników bierze pomiar i jakie przypisuje im wagi. Jedna z takich możliwości pomiaru to jest wzorzec.
Może jeszcze inaczej:
1. wzorzec jest wybierany na podstawie rozkładu naświetlenia kadru i innych czynników w tym AF,
2. wzorzec zawiera wagi przypisane konkretnym polom pomiarowym, jedno pole jest istotne ma większą wagę inne pole jest pomijane, a jeszcze inne ledwo co brane pod uwagę.
3. Następuje uśrednienie - wyliczenie średniej ważonej z wszystkich pól pomiarowych z braniem pod uwagę przypisanych im wag (czyli istotności), np pole z wagą 0 nie jest brane pod uwagę, wynik - ekspozycja.

Jeśli nadal będziesz pisał, że pomiar matrycowy nie uśrednia i koniec, to ja już tego nie skomentuję, gdyż się już tylko powtarzam.

krisv740
[Usunięty]

SlawGaw napisał/a:
3. Następuje uśrednienie - wyliczenie średniej ważonej z wszystkich pól pomiarowych z braniem pod uwagę przypisanych im wag (czyli istotności), np pole z wagą 0 nie jest brane pod uwagę, wynik - ekspozycja

wszystkoco napisałeś oprócz tego zdania jest jak najbardziej zasadne i właściwe,
natomiast cytowana przeze mnie twoja wypowiedź ............. :???:

jeśli chcesz tak to ująć -proszę bardzo - nie jest to właściwe /tak ,będę się trzymał tego określenia i stanowiska/ , ale .... masz takie prawo... :cool:

dlaczego ?
też po raz ostatni napiszę to , ale co tam...
mam chwlkę czasu, chory jestem, grypa mnie dobija, mogę stracić trochę czasu... :zalamany: :mrgreen:

pomiar matrycowy, jest jak mapa zapłonu i wtrysku paliwa w samochodzie - przepraszam za to porównanie , ale uważam- jest najbliższe i akurat dokładnie mi znane... :lol:
w przypadku czegoś takiego nie można mówić o uśrednianiu, ale o doborze odpowiednich parametrów do wartości otrzymanych z czujników umieszczenych tak na silniku jak w samochodzie.
czy wystepuje odniesienie do pomiaru ekspozycji w aparacie?
moim zdaniem jak najbardziej :smile:
czy w przypadku tak wielu zmiennych możemy mówić o uśrednianiu? obawiam się,że raczej nie, choć oczywiście dla pewnego rodzaju wartości, parametry regulacyjne/sterujące wygenerowane przez moduł mogą się pokrywać, ale czy jest to uśrednienie?

ok. fajnie , a moją "tyradę" zakończę optymistycznie - nie dajcie się świńskiej grypie :lol:

mam nadzieję , że ja jej nie mam -tylko normalną.... :mrgreen:
pozdrawiam serdecznie................ :cool:

Odpowiedz do tematu