Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Czw 07 Maj, 2009
Olympus - zmiana systemu ? Czy warto ?
Autor Wiadomość
maestro 
Uczestnik

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   Olympus - zmiana systemu ? Czy warto ?

Witam.
Mam dylemat i liczę na merytoryczne wskazówki, ale nie takie, które są podyktowane tylko tym, iż większość tutaj ludzi do użytkownicy lustrzanek NIKONA i CANONA, tylko faktycznie patrząc na to obiektywnie.

Posiadam Olympusa E-510 do tego rewelacyjny 50mm f.2.0, 14-42 oraz 40-150 (czyli kit). Czuję potrzebę (w niedalekiej przyszłości) zmiany kita 14-42 na obiektyw 12-60, bądź 14054 + coś szerokątnego oraz zoom zamiast 40-150 .
Myślę również o zmianie E-510 na E-30 bądź E-3, ze względu na kiepski wizjer w E-510, który mnie już męczy i tylko 3 klatki w trybie zdjęć seryjnych (zdjęcia samolotów), ale ceny E3 i E30 są zaporowe wręcz śmieszne :( i można w niższej cenie dostać Canona 40D, bądź Nikona 90D

Czy w takim razie opłacalne jest abym tkwił w systemie Olympusa?
Plusem body Olympusa jest wykonanie, ergonomia, stabilizacja w korpusie (czego u konkurencji brak), można po prostu polubić ten system.

Mam dylemat bo jestem niemal zakochany w obiektywie 50mm 2.0 Olympusa i tak naprawde za każdym razem jak myśle o zmianie systemu, to on utwierdza mnie w tym, aby jednak tego nie robić. Czy w innych systemach znajdę taki odpowiednik do fotografowania portretu oraz makro? Bokeh na zdjęciach dzieki temu obiektywowi to marzenie, a te kolory .... ach :)

Myślałem o Canonie 40d i do tego tamron 17-50 2.8 (zamiast 12-60 w Olku, którego zamierzałbym dopiero kupić) ,
zamiast 50 mm w Olku - 85 mm 1,8 Canona - Czy to byłby dobry wybór ?
Za względu na niezbyt duży budżet na razie zostałbym przy tych obiektywach. Ale pytanie czy warto ? Chodzi o to żebym nie był rozczarowany, bo jeśli zmienię system to ze względów finansowych powrót raczej już nie będzie możliwy. Czy odczuję brak stabilizacji w Canonie (większość zdjęć robię z ręki - portrety, makro).
Może ktoś dokonał takiej zmiany z systemu Olympusa na Canona bądź Nikona i podzieli się swoimi wrażeniami?

Kolejną alternatywą jest Nikon D90 + tamron 17-50 + jakaś stałka do portretów - tylko że brak slotu na karty CF jest dla mnie ogromnym minusem.

Czy może jednak zostać w systemie Olympusa? Co myślicie, proszę o pomoc ;)
Ostatnio zmieniony przez maestro Sob 02 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

maestro napisał/a:
iż większość użytkowników lustrzanek to NIKOKONONIERZY

to nie prawda, więszość to Canonierzy. :)
maestro napisał/a:
bądź Nikona 90D

Nikona D90.

maestro napisał/a:
Plusem body Olympusa jest wykonanie, ergonomia, stabilizacja w korpusie (czego u konkurencji brak)

Ergonomia każdemu odpowiada inna.
Trzymałeś w ręku jakieś body Nikona (d90) lub Canona( 40D )? Wykonanie jest naprawdę solidne.
A Stabilizację C i N mają w obiektywach.

maestro napisał/a:
Czy w takim razie opłacalne jest abym tkwił w systemie Olympusa?

jeśli masz w tym systemie swoje ulubione szkła, posiadasz już z nimi doświadczenie i wiesz które chciałbyś kupić jako następne, to szkoda tracić pieniądze na zmiane systemu. Lepiej popościć i kupić kolene wyższe body z tego systemu.

Luke_S 
Maniak

Jeśli masz już obiektywy i inne systemowe akcesoria, to pozbycie się ich i zmiana systemu i tak będzie bardziej kosztowne, niż pozostanie w systemie i zakup nowego korpusu, który jest o zaledwie kilkaset złotych droższy od konkurencyjnych.

maestro 
Uczestnik

Poza tym czuję że Olympus w lustrzankach niebawem osiądzie na mieliźnie, nic już nie będzie w stanie wydusić ze swoich lustrzanek pod względem jakości zdjęć. Skupią się pewnie na systemach micro cztery trzecie, a wybór - choć dobrych - obiektywów jest nędzny, w zasadzie nie ma w czym wybierać (wskazuje na to choćby fakt, iż od dłuższego czasu nie pojawił się żaden nowy obiektyw). Nie ma żadnej alternatywy kupna tańszego zamiennika kita -o dobrych parametrach a 12-60 Olympusa kosztuje ok. 3 tys. zł.

Luke_S 
Maniak

maestro napisał/a:
Nie ma żadnej alternatywy kupna tańszego zamiennika kita -o dobrych parametrach a 12-60 Olympusa kosztuje ok. 3 tys. zł.

Jest przecież ZD 14-54.

maestro 
Uczestnik

Luke_S napisał/a:
Jest przecież ZD 14-54.

Tak, tylko że ogniskowa tego obiektywu to niemal to samo co kit, a koszt to ok. 2 tys. zł. Jak coś to lepiej dołożyć do 12-60, który ma szerszy kąt i SWD. Chodziło mi raczej o to, że nie ma alternatywy takiej jak Tamron, Tokina, czy Sigma (w zasadzie Sigma coś już tam ma w 4/3), czyli że za stosunkowo niewielkie pieniądze, można dostać coś o podobnych parametrach.
A co powiecie o braku stabilizacji w Canonie jeśli używałbym obiektywów bez IS i focił z ręki? Odczułbym to ?
Ostatnio zmieniony przez maestro Sob 02 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Luke_S 
Maniak

Tyle tylko, że taki tamron 17-50 ma ekwiwalent ogniskowych około 28-75 mm. To trochę mniej, niż 28-108 w przypadku zuiko 14-54, prawda? Tamron nie jest również uszczelniony, a jego właściwości optyczne, choć dobre, jednak trochę ustępują Zuiko. A co ze stabilizacją? Jak podepniesz tamrona do jakiegokolwiek nikona czy canona, możesz zapomnieć o stabilizacji. Podpinając zuiko do puszki 4/3, masz efektywnie działającą stabilizacją obrazu.

Już sam zakres ogniskowych jest, moim zdaniem, wart ceny wyższej o zaledwie 400 zł, niż w przypadku tamrona. Całą resztę zalet potraktuj jako wartość dodaną, której na próżno możesz szukać u konkurencji. Gdyby w systemie 4/3 były cenowe i jakościowe odpowiedniki tych tamronów, prawdopodobnie nie cieszyłyby się popularność, biorąc pod uwagę fakt, że za niewiele więcej można mieć dużo więcej... Pomijam już problemy z autofocusem w tamronach - przyjmijmy, że Tobie akurat trafiłby się perfekcyjny egzemplarz.

No ale cóż, jeśli bardzo pragniesz używać tzw. kundli, które dają pozorną oszczędność kilkuset złotych, to może faktycznie powinieneś rozważyć zmianę systemu. Zapewne stracisz na niej kilkukrotnie więcej, niż zaoszczędzisz na tamronie, sigmie czy tokinie, ale przynajmniej pozbędziesz się wizji okrętu osiadającego na mieliźnie ;) Mimo, że zdjęcia ciągle będą takie same, to przynajmniej sen bardziej spokojny ;)

maestro 
Uczestnik

Luke_S napisał/a:
Mimo, że zdjęcia ciągle będą takie same, to przynajmniej sen bardziej spokojny

Dałeś mi do myślenia :wink:
Jednak pozostaje cały czas problem wymiany puszki: Gdybym zdecydowałbym się na e-30 + 12-60 to wyjdzie mi to nieco więcej (bądź podobnie) jak canon 40d + C 17-55 2.8 IS. A ta druga opcja chyba dla większości byłaby nieporównywalnie lepsza.
Wiem, że sprzedaż aparatu wraz z obiektywami to strata... ale co zrobić :cry:

Luke_S 
Maniak

maestro napisał/a:
Gdybym zdecydowałbym się na e-30 + 12-60 to wyjdzie mi to nieco więcej (bądź podobnie) jak canon 40d + C 17-55 2.8 IS. A ta druga opcja chyba dla większości byłaby nieporównywalnie lepsza.

A Ty jesteś głosem większości, czy może swoich indywidualnych potrzeb i upodobań?

maestro napisał/a:
Wiem, że sprzedaż aparatu wraz z obiektywami to strata... ale co zrobić

Nie stracić. Zainwestować w rozbudowę posiadanego systemu i zyskać.

maestro 
Uczestnik

mnich napisał/a:
Ergonomia każdemu odpowiada inna.
Trzymałeś w ręku jakieś body Nikona (d90) lub Canona( 40D )? Wykonanie jest naprawdę solidne.
A Stabilizację C i N mają w obiektywach.

Tak trzymałem, Nikon D90 super, Canon 40D pewnie można się przyzwyczaić, choć ekran lcd dziwnie jak dla mnie umieszczony, ale nogi mi zmiękły gdy wziąłem do ręki Nikona D300, a gdy już popatrzyłem w wizjer D300 to "aż mnie szokło"... po prostu magia, do tego ten błyskawiczny AF - zupełnie inna bajka. No ale cenowo to dla mnie bujanie w obłokach.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

nie chciałbym Ci doradzać Nikona, bo dobre szkiełka systemowe są bardzo drogie.
Jakimś tam rozwiązaniem jest Tamron 17-50 f/2.8, ale nie mogę polecić bo nie użytkowałem takiego zestawu. Choć sam obiektyw jest o wiele lepiej wykonany niż kity systemowe Nikona.
W D80 nie ma co się pakować, D90 D5000 lub D300 to są dziś rozwiazania odpowiednie dla amatora, któremu odpowiada ergonomia i praca na Nikonach.

maestro 
Uczestnik

mnich napisał/a:
jeśli masz w tym systemie swoje ulubione szkła, posiadasz już z nimi doświadczenie i wiesz które chciałbyś kupić jako następne, to szkoda tracić pieniądze na zmiane systemu. Lepiej popościć i kupić kolene wyższe body z tego systemu.

tylko jedno : 50mm f 2.0 reszta czyli double kit - nic nadzwyczajnego (poza małymi gabarytami)

BigB 
Rozmowny

Ja jestem partyzantem nie zmieniania body ...

Bo najczęściej się to robi myśląc (źle oczywiście) ze kiepskie zdjęcia które robimy idą przez body, a to tylko nasza nieudaczność ... dajmy na to w 90% co najmniej ;)

Co do jakości body, nikony są o niebo lepiej wyrobione niż canony z tej samej półki ...

Masz tez pentaxa, stabilizacja i body leprze niż 5D canona, w kiepawym K10D ... teraz masz tez K20D ;)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

BigB napisał/a:
Bo najczęściej się to robi myśląc (źle oczywiście) ze kiepskie zdjęcia które robimy idą przez body, a to tylko nasza nieudaczność

Zgadzam się, ale bywa tak że korpus czasami ogranicza użytkownika ( znaczy się źle wybrał, lub pora na zmianę na wyższy model)
Ale ja bym tam z Olympusa nie rezygnował, ewentualnie wybrał wyższy model ( ot- ergonomia, kl/s, uszczelnienia )

ilDottore 
Bywalec

Wysłany: Nie 03 Maj, 2009   

Ja bym wyszedł z tego systemu, gdybym potrzebował wysokich ISO.
Jeśli pracujesz na niskich ISO to ten aspekt nie ma dla Ciebie najmniejszego znaczenia.
Optykę robi Olek wspaniałą, ale z całym szacunkiem dla tej firmy: łatwiej jest zrobić coś sensownego na matryckę 4/3 niż na FF. :D
Nie widzę natomiast sensu przesiadki na E30 czy E3 z Twojego aktualnego body. Nie zyskasz nic na jakości zdjęć, chyba że bardzo potrzebujesz szczelności i opancerzenia E3.
Jeśli Olympus pokona problem szumu matrycy - to będzie fajny system - z tanimi, sympatycznymi aparatami i z dobrą (choć nie tanią) szklarnią.
Póki co - przyglądam się Olkowi z daleka, aczkolwiek z sympatią.
Oni są trochę jak Subaru - nie każdemu musi się to podobać, ale konsekwentnie realizują własną filozofię.
Pozdrowionka.

Odpowiedz do tematu