Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Nie 03 Maj, 2009
Canon 50D + 70-200 f/4 L IS
Autor Wiadomość
panck 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009   

hi,

Mam bardzo ostry obiektyw i jestem z niego zadowolony tylko czasami mnie wkurzalo jak musialem ladne zdjecia obcinac gdyz widzialem sciemnione rogi tzn Vignetting i wczesniej problem z osadzajacym sie kurzem w srodku obiektywu. Zastanawiam sie czy mi go wyczyszcza jezeli mam gwarancje.

Natomiast jezeli chodzi o testy to nie mozemy sie skupiac tylko na opini z jednego zrodla.

Mariusz

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

panck, posiadam c17-55/2,8 i dziwi mnie Twoja opinia na jego temat.
Monastor napisał/a:
Może masz wadliwy egzemplarz albo brak ostrości to Twoja wina, a nie obiektywu.

Podzielam podejrzenia Monastora :???:

[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 17:31 ]
Z winietowaniem można sobie dać radę w PS :???:

Kocur 
Maniak

panck napisał/a:
17-55mm i przyslona f/2.8 to wielka porazka

Ja bym chciał, żeby wszystkie szkła były takimi porażkami na pełnej dziurze :) Jedyny ból tego szkła to brak szczelności, niestety... Chociaż w moim po pół roku jest jeden widoczny pyłek i może kilka takich, które widać jak się bardzo dobrze przyjrzeć przy dobrym świetle.

Sunders napisał/a:
Z winietowaniem można sobie dać radę w PS :???:

50D ma funkcję korekty winiety, więc na tym korpusie nie jest ona praktycznie żadnym problemem ;) Zrobiłem takim zestawem masę fotek i winiety nigdy na nich nie zauważyłem.

Sunders 

Kocur napisał/a:
50D ma funkcję korekty winiety, więc na tym korpusie nie jest ona praktycznie żadnym problemem

Pisząc o PSie, miałem na myśli skorygowanie winiety na fotach, które są już na dysku :wink:

[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 19:48 ]
Kocur, czy te pyłki widzisz na fotkach :?:

Kocur 
Maniak

Cytat:
Kocur, czy te pyłki widzisz na fotkach :?:

Oczywiście że nie :D Są za małe, gdyby tego nazbierało się bardzo dużo, mogło by się to objawić spadkiem kontrastu, ale to raczej trzeba by czymś to dokładnie zmierzyć, bo na oko nie sądzę, żeby było widać różnicę.

Sunders 

Zasysanie pyłków występuje też w obiektywach klasy L/na forum parę razy pisano o tym w odniesieniu do 100-400L, nie wiem jak z innymi zoomami klasy L-np.70-200 :???: /, ale nie spotkałem się jeszcze z tym żeby ktoś twierdził że uwidaczniają sie na fotach :???:

komor 
Moderator

Gdzieś już pisałem, że 70-200/4L przy zoomowaniu i ostrzeniu nie wydaje z siebie żadnych „podmuchów”, wedle moich doświadczeń z przykładaniem obiektywu do otwartych ust i energicznym kręceniu pierścieniem zmiany ogniskowej. Wydaje się więc szczelny pod tym względem.

Sunders napisał/a:
"Arkadiusz Olech
(...)
Szybko jednak okazało się, że obiektyw ten znalazł się w kręgu zainteresowania posiadaczy lustrzanek z matrycą klasy APS-C... Zakres ... ogniskowych, przy współpracy z matrycą APS-C, odpowiadał zakresowi 27-64 mm dając kąty widzenia od 77.3 do 37.6 stopnia." :razz: :smile:

Sunders, klucz do zagadki tkwi w słowie odpowiadał. Mówimy o odpowiedniku ogniskowej, mając na myśli kąty widzenia odpowiadające tej zwiększonej ogniskowej. Więc nie udało się przyłapać Arka na braku precyzji. :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Każdy obiektyw podpięty do Canona EOS 50d będzie miał ogniskową przemnożoną 1,6x w porównaniu z analogiem lub aparatem cyfrowym o wymiarze matrycy 24x36.

:oops:
I mod takie bezeceństwa pisze. RANY!
Ogniskowa to ogniskowa.

Czy szkło jest projektowane na pełną klatkę czy też na tę mniejszą (APS-C) to ogniskowe są podawane jak na pełną. Jeżeli ktoś ma aparat z taką mniejszą matrycą i chce poznać tzw. ekwiwalent ogniskowej to sobie mnoży tę ogniskową bez względu na to pod jaki typ klatki został zaprojektowany obiektyw. Innymi słowy patrzysz na ogniskową dwóch obiektywów i już tam widzisz który jest "szerszy" lub "dłuższy". Z tym, że niekoniecznie każdy obiektyw da się podpiąć do każdego aparatu :wink:

kamfil06 
Maniak

:shock:
swoją drogą to myślałem że ktoś kto kupuje puchę
kalibru 50D to ma chociaż pojęcie o tego typu podstawach...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

kamfil06 napisał/a:
:shock:
swoją drogą to myślałem że ktoś kto kupuje puchę
kalibru 50D to ma chociaż pojęcie o tego typu podstawach...

Też o tym pomyślałem, ale teraz coraz częściej klasa kupowanego sprzętu coraz mniej świadczy o wiedzy i umiejętnościach i ostatnio przestaję się dziwić.
Z drugiej strony reklamy i bełkot sprzedawców, którzy sami nie mają pojęcia o czym mówią naprawdę może ogłupić osobę tak naprawdę mającą jakieś tam podstawy wiedzy foto.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Nie 03 Maj, 2009   

Temat zamykam. panck jeśli chcesz porady dotyczącej zakupu 17-55 to załóż nowy temat w dziale do tego przeznaczonym.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi