Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 Pomocy, nie wiem co kupic :(
Witam
Chcialem sobie kupic Nikona P90 bo mysle sobie ma duzy zoom, ale odiwedzilem sklep zeby sie nim po bawic i zalamalem sie, niby dyzu zoom ale naprawde to jakos kiepsko mi przyblizyl teraz mysle czy nie kupic jakiegos z mniejszym zoomem np 20x albo lustrzaka ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x. Prosze pomozcie mi co mam wybrac.
Witam pierwszy aparat jaki mi do głowy przyszedł to Sony DSC H50 ale nie jest to jakiś szał i musiał byś też do sklepu iść go sprawdzić. Ale jak by trochę naciągnąć budżet to można by było wziąść CANON SX-10 IS i tego też trzeba zobaczyć jak by co.
ja polecę 3 aparaty z mega zoomów x20 Canon Powershot SX10 IS, Canon Powershot SX1 IS, Sony Cyber-Shot DSC-HX1 lecz tylko jeden mieści się w kwocie 1400zł a mianowicie Canon Powershot SX10 IS który jest dobrym aparatem, odradzam Olympusy ze względu na wolne karty pamięci i małe pojemności, nikon P90 jest u mnie na 4 miejscu a wybór należy do ciebie
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009
kamiso napisał/a:
albo lustrzaka ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x
ale co to znaczy przybliżenie typu x20? Zakres 10-200? 20-400? 35-700? Czy przybliżenie względem ogniskowej oka? Czyli Zakres (przyjmijmy te 42mm) około 850mm... W takim momencie to 20k to za mało, chyba że chcesz próbować z olkiem, wtedy Sigma 50-500 by wystarczyła (po cropie quasi 100-1000mm, czyli przybliżenie względem oka około 25razy ).
ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x
Za 1400 z groszami dostaniesz najnowszego Panasonica TZ-7, a za mniej TZ-6. Są to nareszcie najbardziej sensowne superzoomy, bo mieszczące się w kieszeni.
I ten TZ-7 ci polecam w ślad za Michaelem Reichmanem który go porównał z Canonem i Fuji. I radzę ci przestać marzyć o 20 krotnych superzoomach w kompakcie, bo są to cegły rozmiarami przypominające lustrzanki, których do kieszeni nie włożysz, a ty chyba chcesz mieć kompakt, i poza tym jakością obrazu nie grzeszące.
Ten TZ-7 da ci 12 krotny zoom, ale zapewni ci także przeszło 21 krotny zoom, tyle że zrobi to w bardziej sensowny sposób niż tak zwane superzoomy. A jak to zrobi, to sobie już możesz doczytać, jeśli w ogóle się nim zainteresujesz.
Nie ma na rynku lepszego kompaktowego superzooma.
Patrzylem i patrzylem i dalej nie wiem co zrobic. Fuji s9600 fajny nie powiem, ale jakos nie jestem przekonany. Mogl by ktos z was przeslac na maila fotki tej samej rzeczy z zoomem i bez i napisac jakim aparatem robione, byl bym wdzieczny
mavierk wie co pisze fuji s9600 jest naprawdę dobrym aparatem, posiadam ten aparat i jest ok.
kamiso, a tak w ogóle to dlaczego się tak uparłeś na taki zoom?
Mavierk a dalo by rade przeslac fotki z tego aparatu z zoomem i bez (ten sam przedmiot), a czmu taki zoom bo czasem chce robic fotki rzeczy ktore sa dalej a podejsc nie bede mogl np przyroda.
A do ile wg Was jest oplacalny zoom? Bo przy zabawie Nikonem P90 to widzialem ze rewelacji nie bylo zoom wygladal w nim kiepsko, sadzilem ze 24x to jakos lepiej przybliza
tak naprawdę różnica pomiędzy 20x a 24x nie jest wielka, popatrz lepiej na aparaty które mają dobry szeroki koniec, z ekwiwalentem 24-28 mm plus zoom ok 20x chyba są takie
moze jakis przyklad takiego aparatu? bo ja juz powoli mam dosc wybierania bo kazdy mowi co innego, z kim nie rozmaiwam to kazdy inaczej i nie wiem co wybrac
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
no choćby ten Fuji zaczyna się na 28mm to już jest całkiem ok, zresztą widziałem sporo fot z tego cacka nie do odróżnienia z lustrzankowymi przynajmniej jeżeli chodzi o prezentowanie w internecie
[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 15:20 ]
tak siedze i mysle co zrobic, a moze by bylo lepiej kupic lustrzanke np A200 a pozniej dokupic obiektyw jakis zeby miec duze przyblizenie tylko nie wiem ile taki obiektw moze kosztowac co myslicie? (ale was mecze) lepiej kompakt czy lustrzanke by bylo
jak narazie jestem nastawiony na tego S9600 mam nadzieje ze nie bede zalowal, no i ze dostane go gdzies w sklepie bo ze sklepu internetowego to bym nie chcial kupywac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9