Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co można przypiąć do pentaxa?
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Nie 03 Maj, 2009   co można przypiąć do pentaxa?

Paru pentaksiarzy się tu kręci.
Znajoma pyta o system i zastanwiałem się nad k-m, ale jak wygląda sytuacja z odpowiednikami (szczególnie cenowymi ;) ) szkieł takich jak nikonowsko-canonowsko-sonowskie:
35 f/1.8 - 50 f/1.8 - 85 f/1.8 - staro-tanie zoomy typu 35-70 - staro tanie zoomy typu 70- 210 i światłem powyżej 5.6

Reklama

sndbk 
Bywalec

Wysłany: Nie 03 Maj, 2009   

Zauważ, że Pentax ma mnożnik 1.6 więc Sigma 50/1.4 zamienia się w portretówkę 80mm a Limited 77/1.8 w 132mm. Ciekawe prawda? Dodaj do wyboru niedrogie M42 niektóre z niesamowitą plastyką.

ghost 
Optyczny

a pentax nie używa(ł) popularnej matrycy sony ccd 10.2mpx? to by wskazywało na mnożnik x1.5

77 jest fajna ale po skapcu sądząc bez 3.5k nie ma co podchodzić. mi chodzi o szkła typu 500-1500zł.

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Zauważ, że Pentax ma mnożnik 1.6 więc Sigma 50/1.4 zamienia się w portretówkę 80mm a Limited 77/1.8 w 132mm. Ciekawe prawda? Dodaj do wyboru niedrogie M42 niektóre z niesamowitą plastyką.

no to są dopiero rewelację.....jaki mnożnik, jakie 1,6..... sndbk, co ty opowiadasz :?:

ghost, jak używane szkła to lepiej K200, szkiełek jest mnóstwo wszystko zależy od budżetu....jaki posiada znajoma....

BigB 
Rozmowny

FA albo F 28mm f2.8 jest super i nie drogi albo 31 LTD

50mm f1.4 tez w miarę sympatyczny

70 lub 77 LTD ...
I masz komplet szkiełek ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

pentax ma 1.5 cropa :)

No a co do odpowiedników 35tki w zalezności, czy może być troszke szerzej, czy bardziej wąsko, napiszę tylko te, o których słyszałem wiele dobrego :)
35mm
Sigma 28/1.8
Sigma 30/1.4
Pentax 31/1.8
Pentax 35/2.8 macro
Pentax 35/2
Pentax 40/2.8 LMT
Voigtlaner 40/2 SLII
Pentax 43/1.9
Potem już 50tki:
Pentax 50/1.4
Pentax 50/2.8 Macro
Pentax 55/1.4
Voigtlander 58/1.4SL II
Coś na portrecik:
Pentax 70/2.4 DA
Pentax 77/1.8 LMT
Pentax 85/1.4
i pewnie wiele innych ;)
No nie znam innego systemu, który daje takie możliwości, jeśli chodzi o ogniskowe 20-100mm :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 06 Maj, 2009   

mavierk, o Zeissach ZK zapomniałeś... :razz:
ghost napisał/a:
Znajoma pyta o system i zastanwiałem się nad k-m

Ja bym się mocno zastanowił, zanim poleciłbym komuś to body...

ghost 
Optyczny

też się mocno zastanawiam :razz:

BigB 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
mavierk, o Zeissach ZK zapomniałeś... :razz:
ghost napisał/a:
Znajoma pyta o system i zastanwiałem się nad k-m

Ja bym się mocno zastanowił, zanim poleciłbym komuś to body...

Dzien dobry, BigB , adwokat slabych i nie lubianych sie klania ;)

- Po pierwsze, wybór K-m'a dla kobiety, wydaje mi się w miarę sensowny przez same jego wymiary ( a i ja go bardzo lubię, a nie jestem kobieta)
- Po drugie jest jednym z rzadkich pentax'ow naprawdę dociągnięty w FW
- Po trzecie, mimo wymiarów, jego ergonomia jest bardzo pomysłową i łatwo jest się na niego "przerzucić"
- Po czwarte, można oczekiwać średnio optymistycznie, ze cena będzie jeszcze ciekawsza

No i mam , aparacik fajny, podpiąć do takiego FA 28f2.8 czy 50f1.4 i iść w ulice ... prawie Leikowski koncept ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

BigB napisał/a:
podpiąć do takiego FA 28f2.8 czy 50f1.4 i iść w ulice ... prawie Leikowski koncept ;)

Nie no, panie, z tym aparatem, to tylko DA40... :razz:

BigB 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
BigB napisał/a:
podpiąć do takiego FA 28f2.8 czy 50f1.4 i iść w ulice ... prawie Leikowski koncept ;)

Nie no, panie, z tym aparatem, to tylko DA40... :razz:

no tez , jak napisałem to se zdałem sprawę ze racuszka zabrakło ;)

Odpowiedz do tematu