Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to się pytam: taka i taka konfiguracja -- co otrzymam? Prosto, konkretnie.
Otrzymasz kłopoty, co najwyżej będzie ich mniej przy Raynoxie. O taką odpowiedź ci chodzi?
Jeśli to nie jest prosta i konkretna odpowiedź, to dlatego że pytanie po prostu nie jest ani konkretne ani proste.
@SlawGaw: Mnie w ogóle korci trochę pobawienie się obiektywami na m42.
Ten helios ma pierścień wyboru przesłony, to jest "kit" z Zenita TTL, którym zresztą robiłam kiedyś zdjecia na kompletnym manualu.
I chyba najbardziej skłaniam się ku pierścieniom... Tylko jescze nie wiem, czy na canona czy heliosa.
Może zrobię tak, że najpierw na m42, bo jakos tak bardziej "kultowo", a potem jak nerwicy dostanę, to canon?
@Marian: mówisz do mnie jak rodzic do dziecka -- "będzie źle i już", a ja już jestem za dużą dziewczynką, zeby przyjmować wszystko na wiarę, muszę trochę zakumać.
Ale czy ma przełącznik między przesłoną "automatyczną" a manualną, jeśli nie to nie można przymknąć przesłony w momencie zrobienia zdjęcia, choć na pierścieniu wyboru przesłony coś sobie ustawisz.
A może przesłona zamyka się tylko manualnie?
Hmm... Nie wiem jak Ci odpowiedzieć.
Odkręciłam obiektyw, przesłona sie domyka, jak wcisnę taki bolec (albo jak nacisnę spust do połowy).
Jak bolec jest wciśnięty to mogę sobie zmieniać jak chcę.
Rozumiem, że ten "bolec" to sławetny popychacz przesłony?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009
Tak to wszystko czytam i... eee... 0_o
Raynox i to wszystko, czego Ci trzeba, czy do 50/1.8 czy do 70-200/4L czy sigmy... z każdym będzie banglać dając efekty. No i jeszcze możesz popróbować odwróconym heliosem (z którego musisz wykręcić soczewki, żeby mieć w miarę normalne powiększenie) albo.. elką Dodatkowo możesz pomyśleć o kupnie obiektywu do macro pod m42 - wydatek około 400zł a efekty powinny być zacne.. A no i może jakaś lampka macro?
najeli nie było moją intencją traktowanie cię jak małej dziewczynki, tym bardziej że przecież widzę twą sympatyczną podobiznę dojrzałej kobiety.
Nie napisałaś jak jasny i duży masz wizjer w swoim aparacie. Warianty które rozważasz potrzebują do manualnego ustawiania ostrości odpowiednich wizjerów. Czy twój wizjer taki jest? To nie jest pouczanie małej dziewczynki tylko pytanie o brakującą informację.
[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 18:37 ]
najeli napisał/a:
Hmm... Nie wiem jak Ci odpowiedzieć.
Najlepszy byłby obiektyw który by miał dwa pierścienie przysłony.
Nie napisałaś jak jasny i duży masz wizjer w swoim aparacie. Warianty które rozważasz potrzebują do manualnego ustawiania ostrości odpowiednich wizjerów. Czy twój wizjer taki jest?
Najgorsze jest to, że ja nawet nie kumam Twoich pytań
Aparat mam taki jak w stopce - 40d. Wizjer mam jeden...
I w ogóle chyba muszę zmienić avatara -- jak poleciało "dojrzała" normalnie poczułam się jakbym miała conajmniej 40-tkę na karku, a jeszcze spoko do 30tki brakuje...
@maverik - no właśnie nie wystarcza... Nie wypełnisz kadru 2cm kwiatkiem.
Z sigmy mogę wydobyć cos takiego (pomijając jakość kadrów):
Z canona:
Może rzeczywiscie raynox by styknął, szkoda ze z sigmą nie da rady... Ona ma 1:3, już niewiele brakuje
Z ciutę większym powiększeniem.
Tak, żeby mieć kwiatek, móc zrobić pół środka i płatki na cały kadr, gdy tenże kwiatek ma 3cm średnicy.
Taki liść pewnie fajnie wygląda. Tylko to był rododendron. Taki jak drzewo. Liście miał półmetrowe
@Marian: spoko, po prostu nie mogłam nie zareagować
Wysłany: Nie 03 Maj, 2009
a przybliżenie, jakie oferuje Ci 70-200L na 100mm z przyłożonym odwrotnie heliosem Ci nie wystarcza? Oferuje on mniej więcej coś takiego:
ta.. da się... ale niestety bicie serca powodowało, że niezapominajka wychodziła z go...
ech...no dobra Panowie, to co w końcu będzie miało największą "fajność"?
1. canon 50/1.8 + raynox
2. canon 50/1.8 + odwrotnie helios
3. canon 50/1.8 + pierścienie
Rozumiem, że ten "bolec" to sławetny popychacz przesłony?
Tak
najeli napisał/a:
Jak bolec jest wciśnięty to mogę sobie zmieniać jak chcę.
Tak, ale Canony Eos nie wciskają tego bolca, trzeba się postarać samemu aby przysłonę zamknąć, więc są różne kombinacje aby to osiągnąć, żadna nie jest wygodna. Nawet jak uda się zamknąć przesłonę to i tak ciemnieje wizjer, a wtedy trudno ustawić ostrość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10